Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 45 от 72 ПърваПърва ... 35434445464755 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 441 до 450 от общо 718
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    "Сменяме майките с такива със силно занижено желание за роене" ??
    Кой предизвиква роенето майките или пчелите?
    Процесите ВИНАГИ са взаимосвързани.
    Майките на някои раси (и линии) са много трудни за придаване на каквито и да било пчели. След приемане често може да се забележи масова самосмяна, без никакви видими причини. Често това се дължи на лесно за предизвикване агресивно поведение на пчелите към майката (или майката към пчелите), с такива пчели трябва да се борави много внимателно при преглед, защото и при най-малката грешка пчелите се скупчват върху нея ( както често се случва с младите майки на седмица -две) и да я убият.

Просто още една от мистериите при пчелите.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Тук съм по съгласен, че майката преминава през ханемановата решетка отколкото да поддържам тезата на Слави, а това не е и негова теза. Но това може да се провери лесно като се премахнат маточниците от плодника и се оставят именно тези маточници за да се произведе майка. Ако са от пчела - търтовка то тогава ще се излюпят какво - търтеи?
    Аз мисля че по скоро тези яйца на са от преминала през решетката майка, защото са две три максимум, а обикновено е само едно. Винаги са в подготвени чашки в долната част на питите в корпуса над решетката. Ако са от майка която преминава защо се е върнала и то само след няколко снасяния. Ако предположим, че минава това все пак е относително трудно. Имах майки ОТ РАЗВЪДНАТА АСОЦИАЦИЯ които спокойно си минаваха през решетките, но те снасяха яко като преминат. Опитвам се да си спомня дали само чашки съм виждал над решетките или започнати и недовършени маточници, но запечатани маточници за сега със сигурност не съм.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Аз мисля че по скоро тези яйца на са от преминала през решетката майка, защото са две три максимум, а обикновено е само едно. Винаги са в подготвени чашки в долната част на питите в корпуса над решетката. Ако са от майка която преминава защо се е върнала и то само след няколко снасяния. Ако предположим, че минава това все пак е относително трудно. Имах майки ОТ РАЗВЪДНАТА АСОЦИАЦИЯ които спокойно си минаваха през решетките, но те снасяха яко като преминат. Опитвам се да си спомня дали само чашки съм виждал над решетките или започнати и недовършени маточници, но запечатани маточници за сега със сигурност не съм.
    Ако са от пчела - търтовка яйцата също няма да са 2-3, а ще са много и няма да са само в чашка, а безразборно. Имайки достатъчно пространство за снасяне в плодника, а не наличност на чашки за маточници майката може да се качи и само да снесе в чашките. Има логика - нали? А и като се има предвид, че при преминаването на семейството в роево настроение майката намалява, дори спира снасяне, то в плодника задължително ще има свободно място за снасяне и поради тази причина тя няма защо да се задържа горе.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Пчелите са дъщери на майките, но и на бащите си търтеите.
    А синовете, синове ли са на търтеите?

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Ако са от пчела - търтовка яйцата също няма да са 2-3, а ще са много и няма да са само в чашка, а безразборно. Имайки достатъчно пространство за снасяне в плодника, а не наличност на чашки за маточници майката може да се качи и само да снесе в чашките. Има логика - нали? А и като се има предвид, че при преминаването на семейството в роево настроение майката намалява, дори спира снасяне, то в плодника задължително ще има свободно място за снасяне и поради тази причина тя няма защо да се задържа горе.
    Да, но защо пчелите не развиват тези маточници повече, а ги почистват?

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    Да, но защо пчелите не развиват тези маточници повече, а ги почистват?
    Така както ми задаваш въпроса трябва да се досещам, че си го видял този процес или само така си мислиш? Защото ще задам аз пък друг въпрос, но ми отговори ти първо.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Така както ми задаваш въпроса трябва да се досещам, че си го видял този процес или само така си мислиш? Защото ще задам аз пък друг въпрос, но ми отговори ти първо.
    Аз не съм го виждал, разсъждавам по това което Rosty казва.

Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Опитвам се да си спомня дали само чашки съм виждал над решетките или започнати и недовършени маточници, но запечатани маточници за сега със сигурност не съм.

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Аз питам, за да разбера! Тъй като нямам такива познания за влиянието на майкие върху процеса и ми стана интересно. Ти какво ще кажеш по темата майки със слабо желание за роене? За мен това са нови неща и питам. аз знам че процеса първи го започват пчелите строителки и съм го писал, ма не четете и ме питате едно и също. Пчелите са дъщери на майките, но и на бащите си търтеите.
    Ти нямаш никакви познания , а имаш едно дървено философстване!
    Модераториту тук да ги озаптят малко този и другия всезнайко докато не са напуснали колеги форума, защото да обижда така без причина е меко казано нелепо и то без аз да съм го обидил!

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.05.2014
    Пчеларски район
    бургас
    А синовете, синове ли са на търтеите?
    Не синове са на маика си .

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    Аз не съм го виждал, разсъждавам по това което Rosty казва.
    Аз пак да си задам въпроса. Защо след като сме почистили плодника от маточници, но както винаги забравяме магазина се роява кошера - семейството? Кошера не може да се рои.

Страница 45 от 72 ПърваПърва ... 35434445464755 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •