Пчелите са дъщери на майките.
Определено пчелите са двигателите на процесите на роене. Много хора не знаят и в литературата почти не съм го срещал, но пчелите с роеви намерения могат да правят и сборни роеве. Точно това ме кара да съм изключително скептичен за финландската противороева система както ни се представя тя в момента от един наш лектор. При нея майката е затворена докато нещата не се успокоят. Аз лично няколкократно съм си правил опит да закачам празна клетка в която е престояла майка няколко часа. Закачам я на някой храст или дърво. До няколко часа на нея се натрупва прилична топка пчели. Няма го характерното засилено летене, по прелките всичко е спокойно и пчелите се трупат много по-бавно но така се получава.
При масово роене и взети мерки със закъснение имах и проблем с оплождането на нови майки от изроилите се семейства. Тогава забелязах и нещо което не съм срещал никъде описано. Пчели с намерение да се роят, но поставени в неподходящи условия (заради взетите мерки) успяваха да съборят майки излитащи или връщащи се от оплождане по земята и се натрупваха върху тях. В началото когато още са малко ясно се виждаше как майките се опитват да се освободят от пчелите, а те силно ги притискаха за да ги обездвижат до колкото могат. В последствие имах два кошера със семейства които се развили хванати за мрежата на дъното на други кошери. Видях ги чак есента когато прибирах изцентрофужените корпуси най-долу и изненада, далаци пило мед. Дребнички семейства да не кажа супер малки ама бачкат си там.

Цитат