Според мене основната причина е НАЛИЧИЕТО НА АКАР В ИЗОБИЛИЕ. Вече го обсъждахме във форума - много пчелари третират, гледат падналите на контролната дъска акари, и си мислят, че са си разрешили проблема. В същото време те НЕ ЗНАЯТ колко акари са останали неубити. Не си правят контролни проби и после се правят на ИЗНЕНАДАНИ, когато им измрат семействата.
Така че според мене няма "феномен" на необичайната зимна смъртност. Има само феномен на НЕРАЗБИРАЩИЯ ПЧЕЛАР, на който дори и 100 пъти да му обясниш елементарни истини, пак те не могат да достигнат до съзнанието му. Така че не ме карайте да обяснявам отново за 101-ви път - няма да го направя.
Съгласен съм, но единя колега е третирал пролет и есен с кумафос и не мога да се съглася, че проблема е акара или поне не би трябвало. Миналата година е третирал с амитраз и кумафос и са му умрели само няколко(били слаби).
На мен този случай ми направи впечатление и според мен не е от невежество.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Феноменът"Странджа"ще превзема всяка година отделни райони, но няма кой да реве.VanHanegem защо не направиш още някой "цар",тава ти се отдава поне.Преди месец бъдещ пчелар от Кнежа/по памет/ писа, че търси отводки от друг район защото при тях имало над 50% смъртност.
"Феноменът Странджа" се оказа обичайно(години наред) безхаберие - вороатоза и нозематоза....Няма да повтарям Матеев - прочети горния му пост. "Царят на дивотията" направи за смях скромни, почтени и трудолюбиви пчелари от Странджа. "Пажовете" му обаче не спират да му пригласят и заливат форумите с глупотевините му...В столицата на Европа се смеят с него, а вие в Ново Паничарево и Мичурин му подражавате и ревете в синхрон като древни весталки.
Working....
Хахахаха ние в Ново Паничарево?Кои НИЕ?Колко си мислиш, че сме пчеларите в село?Давам джокер-само аз познавам по физиономия Манол, а за хората от Мичурин не мога да кажа нищо, защото не познавам такива.Аз не съм като теб да оплювам хора които не познавам, а дори да познавам пак не бих казал нищо лошо.Но си държа на обещанията,а на теб съм обещал нещо.
Лятото имаше коментари, че тази година няма акар. А сега акара имал инвазия. Преди 3 г. пред кошера пълзяха безкрили пчели /имах само един кошер/. Не разбирах от какво е, а и сега не знам.
Есента продавача в пчеларския магазин ми предложи "super strips"/НЕ ПРАВЯ РЕКЛАМА/, /не съм споделял с него за безкрилието, просто исках есенно третиране за акар/.
Сложих лентите, след два дни изкарвам чекмеджето /с лист пластмаса на дъното/ и онемях! На дъното имаше Слой акари/ не ред - слой!!!/. Два дни по-късно дъното на чекмеджето беше покрито със същото количество акари. След още два дни акарите на дъното бяха намалели видимо.
Тази година пред кошерите нямаше пълзящи пчели.
Също сложих "супер стрипс".
На дъната имаше паднали по 2-3 акара.
Най силната ми отводка сега е най слаба. Отдавам го на факта, че есента горния корпус беше задръстен с мед. Майката не е слязла долу да снася.
Излюпили са се малко зимни пчели, а другите са измрели.
В заключение:
1. "Super strips", в новата опаковка може да е неефективен. /но пък нямаше безкрили, пълзящи пчели пред кошерите/
2. Не помня в кои теми и в кои постове съфорумци споменаваха, че тази година няма акар, но това съм го чел във форума.
3. т.1 и т.2 ме карат да мисля, че проблема с изчезналите пчели не е само в акара /все пак не знам въпросните кошери с какво са третирани последните години!/
4. Пчеларствам от скоро и смалък брой кошери=малък опит. Затова се опитах да опиша положението при мен, а колегите с опит да анализират и да споделят.
Дамянич, шибни им един антифриз от розовия и няма да имаш проблем с минусовите градуси! Гарантирано и изпробвано!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Прегледах всичко написано тук, всички мислят праволинейно .Никой не помисли за природния календар, а гледаха календара на стената . Така се оказа, че това което е написано за пчелите в дебелите книги , как се гледат е пълна лъжа. Защо ли? На 15 април -30 градуса и всички растения полудяха. Акацията - цъфна ,духна вятър. Липата цъфна- заваля.И други природни катаклизми. И както пише в книгите от 1 до 5 август се свалят магазините. От 1 до 10 септември кошерите се подготвят за зазимяване.При нас на 5 септември беше 40 градуса, и кошерите започнаха да се развиват както трябва. Това продължи до средата на месец ноември , даже и декември. Затова казвам , че природният календар по който работят пчелите не съвпада със този на стената описан в дебелите книги.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))