Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 718

Преглед на хибрид режима

Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Кое по-точно не отговаря на истината?
    Ами това че , восък си се произвежда и ако не се оползотвори, просто се изхвъря. Това не са мои измислици. Пише го по книгите, дали е вярно - аз не съм учен за да го доказвам.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Ами това че , восък си се произвежда и ако не се оползотвори, просто се изхвъря. Това не са мои измислици. Пише го по книгите, дали е вярно - аз не съм учен за да го доказвам.
    Восъка излиза от восъчната жлеза В ТЕЧНО СЪСТОЯНИЕ. След това се разстила по восъчното огледалце, където СЕ ВТВЪРДЯВА под влияние на въздуха и на голямата площ. С втвърдяването си той ЗАПУШВА восъчните жлези. Ако восъчната люспица бъде взета от пчелата, жлезите ще заработят и ще направят нова люспица. Ако не бъде взета или вземането се забави по някаква причина, жлезите СПИРАТ ДА РАБОТЯТ.

Това е механизма на контрол, който е измислила природата. Докато една пчела взема люспици и гради, тя ще произвежда нови и нови други люспици. Ако обаче пчелата се занимава с нещо друго (напр. храни пило), старите люспици ще си стоят по нея и восъчните жлези няма да работят.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Восъка излиза от восъчната жлеза В ТЕЧНО СЪСТОЯНИЕ. След това се разстила по восъчното огледалце, където СЕ ВТВЪРДЯВА под влияние на въздуха и на голямата площ. С втвърдяването си той ЗАПУШВА восъчните жлези. Ако восъчната люспица бъде взета от пчелата, жлезите ще заработят и ще направят нова люспица. Ако не бъде взета или вземането се забави по някаква причина, жлезите СПИРАТ ДА РАБОТЯТ.

Това е механизма на контрол, който е измислила природата. Докато една пчела взема люспици и гради, тя ще произвежда нови и нови други люспици. Ако обаче пчелата се занимава с нещо друго (напр. храни пило), старите люспици ще си стоят по нея и восъчните жлези няма да работят.
    А някой виждал ли е как се изхвърлят люспиците от восък или това е предположение? Аз не съм виждал, а съм доста наблюдателен за да ми убегне това действие на пчелите. И тук както и с млечицето се получава балансиране на процеса.

Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    А някой виждал ли е как се изхвърлят люспиците от восък или това е предположение? Аз не съм виждал, а съм доста наблюдателен за да ми убегне това действие на пчелите. И тук както и с млечицето се получава балансиране на процеса.
    Както казах, така пише по книгите. А според г-н Матеев те са надежден източник, за разлика от изказванията на колеги тук във форума.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Чакай опънах едничка из дебело! Какви са тия вашите пчели дето се роят? Мойте зорлян ги карам и не щат
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Те и моите не се роят и нямам пряк опит с роенето. За това темата ми е толкова интересна. Искам да съм подготвен, ако се случи.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •