Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
Колега Йорданов,пчелите в хралупите зимуват в горната част на гнездото,а празните килийки са отдолу.Така поне мисля аз.По тази логика,не виждам голям проблем - така си живеят и в природата.Друго което също ми изниква като въпрос е как аджеба на север ги тръскат на голи основи и наливат сироп за презимуване,а по нашите ширини все гледаме да им угодим - тъмни пити(да им е по-топло) и т.н..Слушайки повечето пчелари,излиза,че ако зазимя семейство на светли пити и им налея сироп вместо мед,те задължително са загинали зимата.Е да ама не.Кажи сега къде е истината?
Павка, нищо не е черно и бяло. В хралупата как се развива семейството? Качват се най-горе и градят и пълнят надолу? Ако е така, значи на зима пъплят от долу на горе.
Другото с тръскането и тука в БГ има хора които го практикуват. Ама разликата им с мене и тебе, да речем, че за тях пчелите са ресурс, а за нас са семейства. И вероятно биха спорили с последното ми изречение и ще убеждават, че и техните пчели са щастливи, даже и повече от нашите.