Аз не съм зимувал с магазини отгоре и найлон между плодника и магазина и ми е интересно на пролет кълбото в магазина ли е или в плодника. И дали има разлика (за местенето на кълбото) ако в магазина има мед или е празен.
Аз не съм зимувал с магазини отгоре и найлон между плодника и магазина и ми е интересно на пролет кълбото в магазина ли е или в плодника. И дали има разлика (за местенето на кълбото) ако в магазина има мед или е празен.
Винаги може по-добре.
m_pchelari, никак не е лесно кълбото да напусне хубавите кафяви плодникови ДБ пити и да се качи на чисти медови 1/2 ДБ. На някои колеги не им се получава даже и в началото на май, при пращящ плодник и цъфнала рапица и реват у форума... Един уважаван колега преди две години беше начинаещ и пролетта не искаха да му се качат в ЛР корпус, ако си спомняшС найлона помежду имаме сериозен лост за регулиране на развитието, въпрос на цели и стратегии. Винаги има и изключения от правилата, разбира се.
Валентин, виж сега. Първо да ти кажа - тук у форума отдавна сме се разбрали, че всеки има право да се учи от грешките си. Това е изконно твое право и аз по никакъв начин не мисля да ти го нарушавам. По същество - и 2, и 4, и 10 магазина да сложиш отгоре, сега нищо няма да им стане. Ще си стоят накуп върху плодниковите рамки, ще си кротуват и ще си пазят топлото да не бяга нагоре. Същевременно ще си пазят и силите за когато му дойде времето. Есента, освен че си си направил фитнеса, с магазините отдолу им създаваш допълнително работа по охрана и хигиена, точно когато най-много трябва да им пестиш ресурса... Предполагам, не ти е убягнало от вниманието, че есента осата лети и при по-ниска температура от пчелата или просто си чел нещо от Венер? За осмачетата ти, какво да ти кажа... Важното е че те радват, щом са отгоре. Трупай сега статистика и си записвай у тефтеря, па след 3-4 години ако си на същото мнение, бъди така добър да споделиш с нас.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Валентин, виж сега. Първо да ти кажа - тук у форума отдавна сме се разбрали, че всеки има право да се учи от грешките си. Това е изконно твое право и аз по никакъв начин не мисля да ти го нарушавам. По същество - и 2, и 4, и 10 магазина да сложиш отгоре, сега нищо няма да им стане. Ще си стоят накуп върху плодниковите рамки, ще си кротуват и ще си пазят топлото да не бяга нагоре. Същевременно ще си пазят и силите за когато му дойде времето. Есента, освен че си си направил фитнеса, с магазините отдолу им създаваш допълнително работа по охрана и хигиена, точно когато най-много трябва да им пестиш ресурса... Предполагам, не ти е убягнало от вниманието, че есента осата лети и при по-ниска температура от пчелата или просто си чел нещо от Венер? За осмачетата ти, какво да ти кажа... Важното е че те радват, щом са отгоре. Трупай сега статистика и си записвай у тефтеря, па след 3-4 години ако си на същото мнение, бъди така добър да споделиш с нас.[/QUOTE] ама ти сериозно ли. чакай. много повече от 3-4 г. ще чакаш да ти споделя как си решавам проблема с осите.
Опитвам се да си обясня какво би станало с празен магазин отгоре. Имах миналата зима странен случай. Един кошер остана с магазина отгоре защото имаше късно на есен много пчели вътре и ме домързя да ги тръскам. Магазина беше празен, кълбото си презимува цяла зима на празен магазин а долната част застъпваше малка част от меда в плодника. Стартира бурно и магазина беше целия с пило. После през сезона се издъни, но останах учуден как изкара цяла зима на празни магазинни рамки и защо ги напълни с пило рано на пролет. Единичен случай и може би пълна случайност.
Затова се питам ако кълбото не се качва горе на топло в магазина каква полза бихме имали от празен магазин отгоре да бяга топлото. Единственото за което се сещам е много празно място и възможност за преподреждане на гнездото от там и развитие.
Винаги може по-добре.
Колега Йорданов,пчелите в хралупите зимуват в горната част на гнездото,а празните килийки са отдолу.Така поне мисля аз.По тази логика,не виждам голям проблем - така си живеят и в природата.Друго което също ми изниква като въпрос е как аджеба на север ги тръскат на голи основи и наливат сироп за презимуване,а по нашите ширини все гледаме да им угодим - тъмни пити(да им е по-топло) и т.н..Слушайки повечето пчелари,излиза,че ако зазимя семейство на светли пити и им налея сироп вместо мед,те задължително са загинали зимата.Е да ама не.Кажи сега къде е истината?
Който управлява знанието,управлява всичко!
"С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
"Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд
Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Ей колега Корчев,от вчера хич не си на кеф нещо.Да не би зелето да се вкисна?
П.С.Да не ма гръмнеш сега,само се опитвам да разведря обстановката.
"С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
"Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд
Павка, нищо не е черно и бяло. В хралупата как се развива семейството? Качват се най-горе и градят и пълнят надолу? Ако е така, значи на зима пъплят от долу на горе.
Другото с тръскането и тука в БГ има хора които го практикуват. Ама разликата им с мене и тебе, да речем, че за тях пчелите са ресурс, а за нас са семейства. И вероятно биха спорили с последното ми изречение и ще убеждават, че и техните пчели са щастливи, даже и повече от нашите.
Георги Корчев се казвам
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Съгласен съм колега.На пчелите това им харесвам - колкото и да ги мъчим,все успяват да оцелеят,напук на нашите "благородни" мотиви.Няма една истина.Колкото пчелари,толкоз са и истините за пчелите.Основните теории се усвояват,тънкостите за да се получат обаче, са смазката която кара кошера да заработи както ние бихме желали.
Георги Корчев се казвам
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))