Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 18 от 72 ПърваПърва ... 816171819202868 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 171 до 180 от общо 718
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Дори и не си помислям да ти предлагам "африкански" пчели, забранено е да се продават такива. Въпреки че точно това би ти дало добър урок по пчелна биология.

И без това в южна Гърция има достатъчно пчели "селектирани" за ройливост и не се налага човек да се оглежда надалеч. Щом достигнат 6 междурамия пчели и преразширяването вече не помага.

Ако вземем твоя пример за пресичащия пешеходец за основа на по-нататъшен анализ, нима ще отречеш че в света не съществуват хора, които не притежават инстинкт за самосъхранение (патологично състояние), както и хора, които се плашат от всичко и щукави по природа? Тук пак стигаме до въпроса - що е то мярката за нормален човек? Ако 90% от хората в някоя се раждаха еднокраки, то всеки би стигнал до заключението, че нормалното състояние на хората е да имат само един крак, а тези с два крака всички биха сочили като "уроди".
    По същия начин няма "нормално състояние" за ройливост при пчелите.

И още нещо - не смяташ ли за неподходящо, именно човек, който няма никакъв пряк опит със роенето да се чувства потготвен по въпроса. Закарай пчелите си на рапица, натрупай малко опит, сбъркай няколко пъти и после се върни да споделиш какво си научил.

Предполагам при ваденето на заключенията за оформянето на твоята теория за ройливостта, си имал впредвид факта, че семействата без достатъчно запаси и/или със ниски нива на витолонгенин, просто няма как да изпаднат в роево настроение? НО това е положение в борба за оцеляване, а не нормално състояние.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Ако под "платиш цената" имаш предвид да пробвам с някакви други раси, примерно " африкански" или японски и т.н. Не. Нямам намерение да работя с такива. Местните пчели с които работя от почти 20 години, до сега нямам случай с изпаднало в роево настроение семейство. Включително втори сезон имам и твои майки. Може и късмета да помага.

П.п. Един пример. Пресичаш улицата. Срещу тебе идва кола и не спира. Какво ще направиш? Ще отскочиш в страни. Инстинкт. Е да обаче този инстинкт е предизвикан по принуда. Ако няма идваща кола ще преминеш нормално без да подскачаш рязко в страни.
    Тази год.само една се рои при мен,от 250 бр.Беше на 6 междурамия пчели и 4 пити с пило,останалите рамки с мед.Имаше 5-7 маточника по рамките.Отдолу корпуса имаше сложен магазин с рамки.Другите семейства направиха по 8-9 рамки пило без да намекнат за рояване.
    Този пост е редактиран от tarty; 23.12.2015 в 01:20.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Тази година нямаше роене,но спомнете си миналата.
    Нека кошера да пращи от пчели и да хване 2 седмици дъжд,пък да видим няма ли да има роеве.

Автор
    Регистриран
    12.03.2014
    Пчеларски район
    Асеновград
    и на това има лек

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Миналата година имам едва 3 роя... просто не спирах да храня по време на дъждовете и като спряха отводки.

Дони, всичко което написах до тук са мои лични размишления, а не някаква "научно" доказана теория. При мен нещата се случват и това ме устройва. Не гоня роеве и не режа маточници. За виталогенина, няма как да знам в какви количества е, но медовите запаси при мен, целогодишно са над 1 ЛР корпус и никога не спадат под този мой минимум. Аз нямам проблем с роенето и за това ще си работя с тези пчели.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Като допълнение към горното, мога да кажа, че роенето е принудително състояние, а не самоцел на пчелното семейство.
    Според мен роенето не е предизвикано от „инстинкт за размножаване“.
    Според мен, процесът на роене е причинно-следствен. Има една или няколко причини, а разпадането на семейството /роенето/ е следствие на тези причини. Причини могат да бъдат както благоприятните, така и неблагоприятните условия в природата - пашата, но главното е -липсата на условия за отглеждане на пило, за определено време.
    Тези причини предизвикват едно и също нещо - появата на голямо количество пчели търтовки /млади безработни пчели/ в семейството, които нарушават феромонният баланс и синхронната работа на различните групи пчели.
    Пчелите търтовки имат поведението на майки, могат и искат да снасят яйца, искат да отглеждат собствено поколение, но, не се понасят една с друга, и оттам идва и агресията и възбудата на семейството, а накрая и неговото разпадане като „единен организъм“.
    Семейството се разпадана няколко части, които не са еднакви, нито в количествено, нито в качествено отношение.
    Ето два коренно различни примера:
    Какво кара пчелите да се „размножават чрез роене“ през лятото, когато е валяло 2 седмици и не са разполагали с никаква паша? Отговорът е - лошите условия за живот в гнездото, не могат да отглеждат пило, появяват се много пчели търтовки, и те по-скоро бягат /мигрират/;
    Какво кара пчелите да се „размножават чрез роене“, когато пашата е силна, времето е топло, и майката е задръстена с мед? Отговорът е - лошите условия за живот в гнездото, не могат да отглеждат пило, няма място за него, появяват се много пчели търтовки, и пчелите бягат /мигрират/.
    Не е нормално да се „размножаваш чрез роене“, когато условията за живот са лошо в гнездото. Когато условията за живот са лоши, животните мигрират.
    Според мен, роенето е неосъзнат миграционен процес, който се предизвиква от пчелите търтовки, така, както са го правели преди милиони години, преди да започнат да живеят в едно голямо семейство, с една снасяща майка, и със стабилизиращи дейността им феромони.
    Добри условия за отглеждане на пило в гнездото – размножаване, лоши условия за отглеждане на пило в гнездото – мигриране /роене/.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Според мен роенето не е предизвикано от „инстинкт за размножаване“.
    Според мен, процесът на роене е причинно-следствен. Има една или няколко причини, а разпадането на семейството /роенето/ е следствие на тези причини. Причини могат да бъдат както благоприятните, така и неблагоприятните условия в природата - пашата, но главното е -липсата на условия за отглеждане на пило, за определено време.
    Тези причини предизвикват едно и също нещо - появата на голямо количество пчели търтовки /млади безработни пчели/ в семейството, които нарушават феромонният баланс и синхронната работа на различните групи пчели.
    Пчелите търтовки имат поведението на майки, могат и искат да снасят яйца, искат да отглеждат собствено поколение, но, не се понасят една с друга, и оттам идва и агресията и възбудата на семейството, а накрая и неговото разпадане като „единен организъм“.
    Семейството се разпадана няколко части, които не са еднакви, нито в количествено, нито в качествено отношение.
    Ето два коренно различни примера:
    Какво кара пчелите да се „размножават чрез роене“ през лятото, когато е валяло 2 седмици и не са разполагали с никаква паша? Отговорът е - лошите условия за живот в гнездото, не могат да отглеждат пило, появяват се много пчели търтовки, и те по-скоро бягат /мигрират/;
    Какво кара пчелите да се „размножават чрез роене“, когато пашата е силна, времето е топло, и майката е задръстена с мед? Отговорът е - лошите условия за живот в гнездото, не могат да отглеждат пило, няма място за него, появяват се много пчели търтовки, и пчелите бягат /мигрират/.
    Не е нормално да се „размножаваш чрез роене“, когато условията за живот са лошо в гнездото. Когато условията за живот са лоши, животните мигрират.
    Според мен, роенето е неосъзнат миграционен процес, който се предизвиква от пчелите търтовки, така, както са го правели преди милиони години, преди да започнат да живеят в едно голямо семейство, с една снасяща майка, и със стабилизиращи дейността им феромони.
    Добри условия за отглеждане на пило в гнездото – размножаване, лоши условия за отглеждане на пило в гнездото – мигриране /роене/.
    Ей.... няма да се откажеш да ни пробутваш тези твои пчели - търтовки. Въртиш, сучиш все тая си я пееш.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Ей.... няма да се откажеш да ни пробутваш тези твои пчели - търтовки. Въртиш, сучиш все тая си я пееш.
    Като допълнение към горното си мнение, че роенето не се предизвиква от „инстинкт за размножаване“, считам, че селективност по признак за склонност към роене е напълно възможна.
    Гените предават: зимоустойчивост, окосмяване, големина на пчелната килийка, хигиенни навици, летене в студено време, агресивност и много други качества.
    Семейства в които има 30% пчели търтовки / млади безработни пчели/, които са много агресивни една към друга и към майката /защото такива са им гените/, и предизвикват разпадане на семействата – могат да се отнесат към семействата, които имат голяма склонност за разпадане и миграция /за роене/.
    Семейства в които има примерно 50% пчели търтовки, които обаче нямат голяма агресия една към друга и към майката /защото такива са им гените/, а изчакват, по-добри времена за отглеждане на пило, и мързелуват, без да са агресивни – могат да се отнесат към семействата с ниска склонност за роене. Тези семейства имат склонност към самосмяна на майката, а не към роене.
    Агресивността на пчелите търтовки, е качество което се предава с гените на майката, затова считам, че е напълно възможно да се прави селекция по признак ройливост.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Много ми е любопитно какво си представяш под понятието ПЧЕЛА-ТЪРТОВКА, защото аз и всички останали пчелари явно си представяме нещо друго. И на базата на нашата представа твоите постинги изглеждат смешни .....

Според литературата когато майката изчезне или умре по някаква причина, и няма снесени яйца, от които пчелите да си направят маточници, и така продължи доста време, тогава и само тогава в семейството се появяват няколко пчели-търтовки. Това са най-обикновенни пчели, които другите пчели ги захранват с пчелно млечице, и тогава те започват да снасят неоплодени яйца. Това се наричат ПЧЕЛИ-ТЪРТОВКИ и в едно семейство те са САМО НЯКОЛКО НА БРОЙ.

Страница 18 от 72 ПърваПърва ... 816171819202868 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •