Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 15 от 159 ПърваПърва ... 513141516172565115 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 141 до 150 от общо 1589
    Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Вчера гледах моите, носят прашец, кълбото беше разпуснато, имаха храна, но им сложих тесто.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.08.2015
    Пчеларски район
    град Белово - Пазарджик
    Днес 20.12.15г. слънчево с температура на въздуха 11 градуса. Пчелите се облитаха задружно като през март. Прашец не носят.
    "Десет грама практика са повече от тонове теория".

Автор
    Регистриран
    25.05.2013
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от IVO_3 Виж публикацията
    Днес 20.12.15г. слънчево с температура на въздуха 11 градуса. Пчелите се облитаха задружно като през март. Прашец не носят.
    Моите пък мъкнат, но идея си нямам къде го намират. Продължават с пилото и май ще си имам ядове посред зима. Ако знаех как щях да ги пратя в принудителен (неплатен) отпуск до 15-20 февруари.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Поддържането на МАЛКО пило не е проблем,дори точно обратното.Така или иначе консумират по 1кг мед на месец,който е напълно достатъчен за поддържането на 1дц.пило(примерно).Поддържа ки 34*-35*в зоната на пилото,което се явява и център на кълбото,с тази топлина се огрява цялото кълбо.Освен това,самото пило отделя топлина и за пчелите остава само да задържат топлината и я пропускат към периферията на кълбото.По друг начин стоят нещата ако площа на пило е несъразмерима със силата на семейството и медовите запаси.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Поддържането на МАЛКО пило не е проблем,дори точно обратното.Така или иначе консумират по 1кг мед на месец,който е напълно достатъчен за поддържането на 1дц.пило(примерно).Поддържа ки 34*-35*в зоната на пилото,което се явява и център на кълбото,с тази топлина се огрява цялото кълбо.Освен това,самото пило отделя топлина и за пчелите остава само да задържат топлината и я пропускат към периферията на кълбото.По друг начин стоят нещата ако площа на пило е несъразмерима със силата на семейството и медовите запаси.
    Сега при тези температури малкото пило не е проблем защото през деня кълбото се разпуска ,но при рязко и продължително застудяване само питките са спасението за оцеляването на семейството.
    Цитат Първоначално публикувано от Standart Виж публикацията
    Ако знаех как щях да ги пратя в принудителен (неплатен) отпуск до 15-20 февруари.
    Решение винаги има но е хубаво, както се чете форума така и да се четат пчеларските вестници.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Сега при тези температури малкото пило не е проблем защото през деня кълбото се разпуска ,но при рязко и продължително застудяване само питките са спасението за оцеляването на семейството.
    В това хубаво време са пренесли достатъчно запаси обсега на кълбото и според мен няма да имат проблем при рязко застудяване стига да не стегне за месеци.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    В това хубаво време са пренесли достатъчно запаси обсега на кълбото и според мен няма да имат проблем при рязко застудяване стига да не стегне за месеци.
    На теория е така. Само, че на практика не е. Имам няколко качени на таванката. Така са вече 15 дни. По някакви причина са изяли венеца в централната част на питите и са се забили в таванката и не мръдват на накъде въпреки че са заобиколени от мед. Абсолютно нищо не пренасят и утре ще си правя експерименти с тях.

Автор
    Регистриран
    25.05.2013
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Имам късни фарарови отводки на горен корпус с по 5-6 рамки пило основно запечатано. Ясно ми е, че ще ги храня с лъжичка но проблема е в това, че се размножава и акара след последното третиране. Да не се окаже, че напролет си имам кошери за нови отводки.

Цитат Първоначално публикувано от Радо Виж публикацията
    Решение винаги има но е хубаво, както се чете форума така и да се четат пчеларските вестници.
    Не чета вестничета, и не се гордея с това. Когато съм си купувал не съм бил удовлетворен от съдържанието и в един момент спрях. Относно решението ако решиш споделиш
    РЕСПЕКТ!
    Този пост е редактиран от scutellator; 22.12.2015 в 12:32.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    На теория е така. Само, че на практика не е. Имам няколко качени на таванката. Така са вече 15 дни. По някакви причина са изяли венеца в централната част на питите и са се забили в таванката и не мръдват на накъде въпреки че са заобиколени от мед. Абсолютно нищо не пренасят и утре ще си правя експерименти с тях.
    Не знам как е на теория, това е практиката при мен. Всички кошери с отворен 2ри корпус са на тавана и така вече 3та година и нямат проблеми, като не съм им слагал питки преди средата на февруари. Тези с затворен 2ри корпус правят дебели венци и зимуват под тях а тези с отворения складират запасите на задната част от питите и правят кълбото в предния край и опира в тавана като с е местят на зад. Самия факт, че пчелите са точно до отвора значи че има много мед на зад, но все пак ги отраях да се убедя и е точно така пренесли са много мед.
    Между другото при мен няма никакво пило като отварях 3 различни по сила кошера.
    Този пост е редактиран от Nik_m; 22.12.2015 в 15:34.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Обърни внимание на меда да не би да е кристализирал...

Страница 15 от 159 ПърваПърва ... 513141516172565115 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •