Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1589

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Поддържането на МАЛКО пило не е проблем,дори точно обратното.Така или иначе консумират по 1кг мед на месец,който е напълно достатъчен за поддържането на 1дц.пило(примерно).Поддържа ки 34*-35*в зоната на пилото,което се явява и център на кълбото,с тази топлина се огрява цялото кълбо.Освен това,самото пило отделя топлина и за пчелите остава само да задържат топлината и я пропускат към периферията на кълбото.По друг начин стоят нещата ако площа на пило е несъразмерима със силата на семейството и медовите запаси.

Автор
    Регистриран
    25.05.2013
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Поддържането на МАЛКО пило не е проблем,дори точно обратното.Така или иначе консумират по 1кг мед на месец,който е напълно достатъчен за поддържането на 1дц.пило(примерно).Поддържа ки 34*-35*в зоната на пилото,което се явява и център на кълбото,с тази топлина се огрява цялото кълбо.Освен това,самото пило отделя топлина и за пчелите остава само да задържат топлината и я пропускат към периферията на кълбото.По друг начин стоят нещата ако площа на пило е несъразмерима със силата на семейството и медовите запаси.
    Имам късни фарарови отводки на горен корпус с по 5-6 рамки пило основно запечатано. Ясно ми е, че ще ги храня с лъжичка но проблема е в това, че се размножава и акара след последното третиране. Да не се окаже, че напролет си имам кошери за нови отводки.

Цитат Първоначално публикувано от Радо Виж публикацията
    Решение винаги има но е хубаво, както се чете форума така и да се четат пчеларските вестници.
    Не чета вестничета, и не се гордея с това. Когато съм си купувал не съм бил удовлетворен от съдържанието и в един момент спрях. Относно решението ако решиш споделиш
    РЕСПЕКТ!
    Този пост е редактиран от scutellator; 22.12.2015 в 12:32.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Standart Виж публикацията
    Имам късни фарарови отводки на горен корпус с по 5-6 рамки пило основно запечатано. Ясно ми е, че ще ги храня с лъжичка но проблема е в това, че се размножава и акара след последното третиране. Да не се окаже, че напролет си имам кошери за нови отводки.
    И аз си имам късни отводки на ДБ,но пък нямам твоите "проблеми".Освен това и "лъжичка" си нямам...Иначе -ДА за акара си прав.
    Един от вариантите да се отървеш от акара е да извадиш вс.запечатано пило.....

Автор
    Регистриран
    25.05.2013
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    И аз си имам късни отводки на ДБ,но пък нямам твоите "проблеми".Освен това и "лъжичка" си нямам...Иначе -ДА за акара си прав.
    Един от вариантите да се отървеш от акара е да извадиш вс.запечатано пило.....
    Моите уважения колега, но не разбрах какво ще рече да извадя всичкото запечатано пило? Относно лъжичката имах предвид, че ще ги храня (по малко) докато цъфнат овошките. Иначе не са ми важни няколко кошера. Опитвам се да правя различни постановки и да стигна до собствени изводи. Отдавна се убедих, че има твърде много субективни фактори за да си позволявам да следвам сляпо нечии чужд опит (най-вече 40 годишен). Колкото до форума ползвам го точно заради чуждото мнение но са единици хората от които бих приел мнение(ти определено си между тях, та драсни да прочета за казуса).

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Много добре те разбрах за "лъжичката" аз го правя с "кофата". Независимо от количеството наличен мед,в началото на януари им слагам питка,която до средата на март им гарантира спокойствие.Като им слагаш по-малко(0,5кг) храна се налага по често(на 2 седмици)отваряне на кошера.Ако си сигурен,че сем. е опаразитено може да изкараш (буквално) рамките със пило-(в пилото има повече акари) и след това да накапиш с ОК.Пак повтарям-ако си сигурен,че има инвазия на акара.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •