На мен проблема ми е, че искам да мина от 30 бр. ДБ на 30 бр. фарар. Идеята ми е пролетта да срежа плодниковите рамки на две и да направя две магазинни с пило. И след като ще се занимавам с рязане и коване поне да направя уширители с винтчета.
Аве то ,че зимата няма какво да се прави -да,но ти направо си търсиш работа.Ако не практикуваш подвижно пчеларство ,зарежи щуротиите.Не ти трябват никакви разделители.Още един съвет : направи една -две рамки с види и проиграй в центрофугата -слагане ,вадене за обръщане ,слагане ,пак вадене и сподели впечатления.
За подвижно мисля и затова ще сменям ДБ на Фарар. А за центрофугата, ще опитам...
Как така да няма бе, градски? Ядене пиене- тия три неща....
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Според най-масовите цени, правите рамки струват 0,38 лв, а рамките с уширител са 0,48 лв. Ако си купиш само уширители (метални или пластмасови) и съответно гвоздеи за тях - цената им е около 8 ст за рамка. Като сложиш и труда за коването им......излиза, че готовите рамки с уширител са по-изгодни.
"Не вярвайте на мнения, а на факти!" Р. Кийосаки
Уширителите по принцип трябва да са скосени от единия край, но вече никой не ги прави така. Направени по този начин са перфектни и нямат проблем със заклейването .Тогава наистина са по- изгодни и по-практични (според мен ).
30 ДБ по 10 рамки по 2 за фарар, 600 бр , 300 бр. горни летви, 300 долни летви, кроене, рязане, чук, пирони/пневматичния такер е добрия вариянт/ и всичко това с пило и яйца по рамките изложени продължително време на пролетни температури. Гоооляяяяям филм. По добре излез срещу Кличко. Ако слагаш винтове, слагай по един от страна. Долният ще закача при вадене слагане в съседната рамка и ще ти скъса нервите. По мои лаишки сметки, за една година няма да се отървеш от всички скапани рамки. Мисли и за други вариянти. Аз съм начинаещ, но първото което ми хрумна е да кача дб рамките в двоен фарар, отдолу ханеманова решетка и под нея майката със пчелите да се оправя с фараровите рамки(там ще помагат магазинните от ДБ). Кога да се направи питай Пелет, Демари или някой опитен от форума. Така до зимата ще се отървеш от голямите рамки и можеш да ги разкараш заедно с кошерите и примерно с някоя отводка в тях. Може и да бъркам. Да кажат патилите.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))