Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 8 ПърваПърва ... 45678 ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 72
    Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    И за да не е пълен спам кошерите са ми с 25мм стени. имам магазини с 17мм страници

Автор
    Регистриран
    12.06.2012
    Преди няколко години реших да си направя кошер ДБ от стиропор за опит. Направих си дървена рамка с дебелина 3см. и изрязах стиропор за попълване на страниците,а от външна страна сложих ламинат,за да е стабилен кошера. 3 или 4 години беше в експлоатация,но последната година изобщо не им направих преглед преди зазимяване,оставих го още Август без да го пипам,за да видя какво ще стане без човешка намеса. В средата на Март месец го отворих за да ги видя как са и да им сложа малко сипоп (ползвам найлон върху рамките) пчелите си бяха добре. Към Април имаше топли и слънчеви дни и реших да разровя питите и останах доста изненадан! Бях видял преди това,че им е скучно и гризат стиропора,ама чак пък толкова - бяха изнесли всичкия стиропор и са зимували само на ламината,който е с дебелина 6мм!!! Даже дъното им го бях сковал с няколко летви на две на три и отгоре само поставих корпуса,изобщо не съм се старал да го правя плътно и каквото и да било. Естествено ги прехвърлих в друг кошер,но е факт,че са изкарали зимата на стени с дебелина от 6мм. и дори не съм стеснявал и не съм им слагал преградни дъски! Кошера си го пазя още и даже започнах да му слагам нов стиропор,който мисля да шпакловам отвътре,за да не го гризат и да видя,как ще я карат в него.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от kli6o Виж публикацията
    Преди няколко години реших да си направя кошер ДБ от стиропор за опит. Направих си дървена рамка с дебелина 3см. и изрязах стиропор за попълване на страниците,а от външна страна сложих ламинат,за да е стабилен кошера. 3 или 4 години беше в експлоатация,но последната година изобщо не им направих преглед преди зазимяване,оставих го още Август без да го пипам,за да видя какво ще стане без човешка намеса. В средата на Март месец го отворих за да ги видя как са и да им сложа малко сипоп (ползвам найлон върху рамките) пчелите си бяха добре. Към Април имаше топли и слънчеви дни и реших да разровя питите и останах доста изненадан! Бях видял преди това,че им е скучно и гризат стиропора,ама чак пък толкова - бяха изнесли всичкия стиропор и са зимували само на ламината,който е с дебелина 6мм!!! Даже дъното им го бях сковал с няколко летви на две на три и отгоре само поставих корпуса,изобщо не съм се старал да го правя плътно и каквото и да било. Естествено ги прехвърлих в друг кошер,но е факт,че са изкарали зимата на стени с дебелина от 6мм. и дори не съм стеснявал и не съм им слагал преградни дъски! Кошера си го пазя още и даже започнах да му слагам нов стиропор,който мисля да шпакловам отвътре,за да не го гризат и да видя,как ще я карат в него.
    Стиропора ги дразни нещо и буквално го разтапят с клей. С фибран е по-добре. А вместо да го шпакловаш защо не пробваш да му приковеш отвътре алум. плака и ще споделиш как е лято и зима. Плаката е добър кондензатор. Влагата ще кондензира по нея и ще се стича надолу към дъното.
    Винаги може по-добре.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

За мен, ал. плака не е добро решение. Алуминият има много добра топлопроводимост.
    Преди време си направих 2 кошера ДБ-10 рамкови. Направих рамка от летви (не си спомням 2 или 3см.) от вътрешната и от външната страна сложих шпертплат. Добре зимуват, няма голям подмор, напролет се развиват добре, но за това не съм сигурен дали се дължи на стиропора, или на това че са 10р. Кошерите ми са на 150 км. и нямам възможност да ги наблюдавам по точно. Това е от 2006г. до сега са пребоядисани веднъж. На капака също съм сложил стиропор и съм го покрил с шпертплат.

Поздрави, Г. Георгиев

Автор
    Регистриран
    12.06.2012
    Някъде имам клип,как посред нощ през прелката хвърчат трици от стиропор! Минавах край него и чувам някъкъв шум от кошера,помислих си,че има мишка или някакво животно вътре и когато светнах с телефона…гледам хвърчат стиропорени трици,абе циркуляр направо ти казвам. А колкото за плаките,мисля си,че зимата ще са доста студени и ще ги тормозя по този начин,не знам…

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Колегите ви подхвърлят бонуси вие пак хортувате! Ами първо опитайте с някой кошер и тогава приказките!
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от kli6o Виж публикацията
    Някъде имам клип,как посред нощ през прелката хвърчат трици от стиропор! Минавах край него и чувам някъкъв шум от кошера,помислих си,че има мишка или някакво животно вътре и когато светнах с телефона…гледам хвърчат стиропорени трици,абе циркуляр направо ти казвам. А колкото за плаките,мисля си,че зимата ще са доста студени и ще ги тормозя по този начин,не знам…
    Пробвай на 3 страни с шпертплат и на една страница с плака от вътрешните страни на плодника. Именно, че алуминия е добър проводник осигурява контролиран конденз в кошера и оставя топлината в него а влагата дренира през дъното.
    Още по-добре ще е да подгънеш плаката да излиза леко навън през дъното или подпокривната. Сутрин плаката е ледено студена и в топлия кошер става конденза. А по-добър убиец на влага от конденза аз не знам.
    Винаги може по-добре.

Заслужил Автор
    Регистриран
    09.12.2014
    Пчеларски район
    Хасково
    kli6о , ползвай гладък фибран и режи колкото можеш по-гладко. Пчелите ръфат там където е грапаво. Имам заселени кошери от фибран и им ръфат само прелките.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

За да не ти го "ръфат" още при направата можеш да "облечеш" прелката с дървени летвички.

Поздрави, Г. Георгиев

Заслужил Автор
    Регистриран
    09.12.2014
    Пчеларски район
    Хасково
    Аз слагам метални мишепредпазители и нямам проблеми. Имах предвид, че прелката е най- уязвима .

Страница 6 от 8 ПърваПърва ... 45678 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •