Цитат Първоначално публикувано от kli6o Виж публикацията
Преди няколко години реших да си направя кошер ДБ от стиропор за опит. Направих си дървена рамка с дебелина 3см. и изрязах стиропор за попълване на страниците,а от външна страна сложих ламинат,за да е стабилен кошера. 3 или 4 години беше в експлоатация,но последната година изобщо не им направих преглед преди зазимяване,оставих го още Август без да го пипам,за да видя какво ще стане без човешка намеса. В средата на Март месец го отворих за да ги видя как са и да им сложа малко сипоп (ползвам найлон върху рамките) пчелите си бяха добре. Към Април имаше топли и слънчеви дни и реших да разровя питите и останах доста изненадан! Бях видял преди това,че им е скучно и гризат стиропора,ама чак пък толкова - бяха изнесли всичкия стиропор и са зимували само на ламината,който е с дебелина 6мм!!! Даже дъното им го бях сковал с няколко летви на две на три и отгоре само поставих корпуса,изобщо не съм се старал да го правя плътно и каквото и да било. Естествено ги прехвърлих в друг кошер,но е факт,че са изкарали зимата на стени с дебелина от 6мм. и дори не съм стеснявал и не съм им слагал преградни дъски! Кошера си го пазя още и даже започнах да му слагам нов стиропор,който мисля да шпакловам отвътре,за да не го гризат и да видя,как ще я карат в него.
Стиропора ги дразни нещо и буквално го разтапят с клей. С фибран е по-добре. А вместо да го шпакловаш защо не пробваш да му приковеш отвътре алум. плака и ще споделиш как е лято и зима. Плаката е добър кондензатор. Влагата ще кондензира по нея и ще се стича надолу към дъното.