Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 160 от 677 ПърваПърва ... 60110150158159160161162170210260660 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,591 до 1,600 от общо 6768
    VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Аз не стеснявам, оставям на пчелите свобода на действие. Защото съм на мнение, че те по добре от мен знаят какво да правят. Може би понеже предпоследната пита е изцяло медена играе роля на преградна и за това пренасят запсите от последната. ЛР 10 рамкови.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    За да приключим тази подтема и тя да е пълна като инфо трябва да отговориш на още три въпроса
    Стеснявал ли си?
    На колко рамки са и колко покрива кълбото сутрин когато е студено?
    За каква система кошери става дума?
    Преместването на меда от крайна рамка не зависи от системата кошер.Не зависи и от това, колко е силно семейството.Не зависи от това в каква посока е прелката.Не зависи от това дали е стеснено семейството.Преместването на меда,според мен,зависи от количеството(площите) на пилото поддържано до спиране на нектароотделянето в природата.След като пилото излезе,а в природата няма нектар,за запълване на освободените площи,напълно естествено е,пчелите да си прехвърлят мед от крайните рамки в зоната на бъдещото кълбо.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    За да приключим тази подтема и тя да е пълна като инфо трябва да отговориш на още три въпроса
    Стеснявал ли си?
    На колко рамки са и колко покрива кълбото сутрин когато е студено?
    За каква система кошери става дума?
    По принцип стеснявам единствено през пролетта и то по-слабите семейства за няколко седмици, като им слагам парче найлон между корпусите с малък процеп от около 2-3 см отпред към прелките, което комбинирано с други мероприятия води до по-бързото развитие на семействата, поне според мен. Есенно време не стеснявам по никакъв начин. Фен съм на зазимяването на по-силни семейства, макър в момента моите да не отговарят напълно на изискванията ми / по причини изцяло зависещи от мен/
    В студено време покриват между 5-7 рамки в зависимост от това дали са по-стари семейства или таз годишни, както и от самата им сила /все пак през тази година от 36 иззимени кошери зазимих 70 бр, като за последно ги скубах на пчели и пило през август/
    Гледам само и единствено ЛР в чистия му вид, зазимени на по два корпуса, като семействата са покриват втори или втори и първи корпус.

Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Преместването на меда от крайна рамка не зависи от системата кошер.Не зависи и от това, колко е силно семейството.Не зависи от това в каква посока е прелката.Не зависи от това дали е стеснено семейството.Преместването на меда,според мен,зависи от количеството(площите) на пилото поддържано до спиране на нектароотделянето в природата.След като пилото излезе,а в природата няма нектар,за запълване на освободените площи,напълно естествено е,пчелите да си прехвърлят мед от крайните рамки в зоната на бъдещото кълбо.
    Напълно споделям мнението ти, като бих допълнил само, че това го правят и в по-топлите зимни дни. Не сте ли виждали еденични умрели пчели по крайните пити и според вас какво правят там?
    Keep Walking...

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Днес към 14ч.пообиколих да хвърля по един поглед на прелките.Някои се облитаха,други прехвърчаха и носят по малко прашец.Дори и късните "отводки" хвърчаха с настроение.На прелките няма разлика м/у третирани и не третирани.След месец,всички ще получат по....един "ритник" та да се сещат.....Дето се вика "бий самара,за да се сеща магарето"...

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Още носят прашец, сутрин студено, но само чакат да грейне слънцето през отвора и излитат. Прегледах дъната и хранилките за конденз и имаше само в един кошер на средата на пчелина, по обяд бяха разпуснали кълбата та успях да го прегледам да видя от къде идва влагата, но не разбрах. Пило няма никакво, пчели много, даже и майката видях. Мед има от всички страни на кълбото включително и под него на 1вия корпус има по малко, ще изкарат без проблеми до февруари. По книгите пише, че не търпят мед под кълбото но действително си оставят тънки венци на 1ви корпус като се разпуска кълбото го консумират. Махнах още една маломедна пита за по добра вентилация и смених дъното дано спре влагата.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    По книгите пише, че не търпят мед под кълбото но действително си оставят тънки венци на 1ви корпус
    Една от техниките прилагани от Сърбите при работа с ЛР е ,качване на майката с пилото най-отгоре с преградена мрежа,точно преди акацията.Демек пчелите трупат мед под пилото.Ще потърся филма и ще го кача.

Ето двете серии..
    https://www.youtube.com/watch?NR=1&v=whykMNGvglk

Автор
    Регистриран
    06.01.2015
    Една от техниките прилагани от Сърбите при работа с ЛР е ,качване на майката с пилото най-отгоре с преградена мрежа,точно преди акацията.Демек пчелите трупат мед под пилото.Ще потърся филма и ще го кача.

Ето двете серии..
    https://www.youtube.com/watch?NR=1&v=whykMNGvglk
    Ангеле до кога си по нашите географски ширини? Имам някой въпроси и да взема да спретна нещо дивечово, за да ги дискутираме по обстойно. Говоря за януари.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Мисля да се позадържа поне до пролетта,но ....ракията от мен.

Автор
    Регистриран
    06.01.2015
    Мисля да се позадържа поне до пролетта,но ....ракията от мен.
    Добре, ще се разберем нещо. Имам ти телефона и ще звънна, само малко да преминат ловните офанзиви. Ракия пия от уважение по 100мл., ама вино повечко си пийвам.

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    Една от техниките прилагани от Сърбите при работа с ЛР е ,качване на майката с пилото най-отгоре с преградена мрежа,точно преди акацията.Демек пчелите трупат мед под пилото.
    Преди акацията - ДА, но преди кокичетата... определено НЕ!

Страница 160 от 677 ПърваПърва ... 60110150158159160161162170210260660 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •