Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 20 от 37 ПърваПърва ... 10181920212230 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 191 до 200 от общо 361
    Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Колеги по-спокойно! Няма нужда от нерви, тука сме да обсъждаме и обменяме идеи.

Само за сведение с 4 камери е почти невъзможно да се охраняват 600 м2 - според търговеца, който ми е приятел.
    Винаги има точки които не се покриват от камерите и крадците ги използват.
    Идеята е да използвам PIR, но да не летя през града в 03:00 заради котката на съседа. Стига ми само да видя какво се случва.
    Записа е само за застраховка.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Оф пак забравих, че съм прост.
    За малко да кача един линк на камера с фул HD детекция безжична с контрол и гледане през нета, но няма да го направя, защото съм прост, а и нямам никакъв опит и ще взема да поведа някой, да си похарчи парите за глупости.
    То слънцето във форума е само едно ама не е solaris. Само Матеев знае всичко и може всичко НЕ ГО ЗАБРАВЯЙТЕ. И ако все пак решите да пишете във форума бъдете готови силно да се съобразявате с това.
    Приключвам с темата за камерите и ще се обаждам другаде. Тук не ми достига капацитет.

ЗАЕБИ И ОТНОШЕНИЕ
    Няма смисъл да го удряш на емоции. Защо поне за момент не си помислиш, че може съм прав. Същото ще ти го каже и Tsc1 - той не веднъж е писал във форума за същите тези проблеми. Помисли си и за друго - на мене силата ми е именно електрониката, а не пчеларството. Нямам и финансови проблеми - мога да си позволя свръхскъпи охранителни системи. Въпреки това аз не съм си направил видеонаблюдения на пчелините. Може би има защо - нали.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    ....... Стига ми само да видя какво се случва....
    Това е още един проблем на видеонаблюдението - пикселите на камерите. Те просто са малко на брой и лице на човек може да бъде разпознато само ако ако се намира на 3-4 метра от камерата. При това положение можете ли да ми кажете каква е ползата от камерите? Да видите, че нещо мърда? Каква е ползата от записите - да видите точно в колко часа е станала кражбата?

Точно така - един видеозапис в 99.9% от случаите с нищо не може да помогне да бъде идентифициран крадеца. Не се подвеждайте по вашите очи - те са 120 мегапиксела. Записите обикновенно са 0.3 мегапиксела (640х480) и ако вие можете да разпознаете човек от 20-30 метра, на камера това е възможно само от 3 метра.

Автор
    Регистриран
    05.12.2013
    Пчеларски район
    Стара Загора
    За мен добър вариант е да се снима подстъпът до пчелина, т.е. да се заснеме номерът на превозното средство с което биха били транспортирани откраднати кошери. Предполага се, че ще бъде спряно на удобно и близко място до пчелина. Задействането на една скрита периметрова охрана и засичане на часът на задействане, придружени със снимки на превозни средства в близък часови диапазон биха дали добър жокер както на полиция така и на собственика на пчелина. Разбира се говорим за места с подходящ ограничен достъп.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от roxterox Виж публикацията
    За мен добър вариант е да се снима подстъпът до пчелина, т.е. да се заснеме номерът на превозното средство с което биха били транспортирани откраднати кошери. Предполага се, че ще бъде спряно на удобно и близко място до пчелина. Задействането на една скрита периметрова охрана и засичане на часът на задействане, придружени със снимки на превозни средства в близък часови диапазон биха дали добър жокер както на полиция така и на собственика на пчелина. Разбира се говорим за места с подходящ ограничен достъп.
    И това много съм го мислил. Единия от проблемите е, че няма как да се скрие камерата. Не може да я прикрием сред клонки, защото пред обектива трябва да е чисто. Не можем и да я изтупосаме на дънера на някое дърво - обектива и ще блести на светлината на фаровете и няма как да не бъде забелязана от крадците.

Другия проблем - нощно време няма как да бъде снимано МПС с обикновенна камера. От цялата кола ще се виждат само 2 големи светли петна - фаровете. Няма да се вижда номера, няма да се виждат дори и контурите на колата. Да, има специални камери, които могат да виждат номерата на колите нощно време, но те са много скъпи и консумират много енергия. Не са подходящи за пчелин.

И най-големия проблем - природните условия - дъжд, град, сняг, вятър, лед и т.н. За да издържи една камера в такива условия, трябва да се сложи в специален кожух с големи размери, който няма как да бъде скрит от погледа на крадеца. Също така има нужда от много енергия - например зимно време обектива се отоплява, за да не се изпотява и замръзва. А нощем трябва да има мощна инфрачервена подсветка, която също гълта много енергия. Това пък означава, че няма как да стане с батерийно захранване. Трябват си соларни панели. А те са скъпи и големи и няма как да се скрият. Трябва си и голям акумулатор - например автомобилен.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Както и да го завътиш, проблемите са много на брой - природните условия, обемистото оборудване, което няма как да бъде скрито, захранването, GPRS каналите за данни и т.н и т.н. Тези проблеми могат да бъдат разрешени със скъпо оборудване, но има смисъл само ако кошерите са от чисто злато.

Прости и евтини решения НЯМА и именно поради тази причина видеонаблюдението по пчелините си остава само една мечта, само една философска тема, с която да си чешем езиците тука по форума след третата ракия.

Пак повтарям - НЯМА ПРОСТИ, ЕВТИНИ и НАДЕЖДНИ РЕШЕНИЯ.

Има само прости и евтини играчки (под 1000 лв.), които са безполезни.
    Има също така и сложни и скъпи решения (над 10 000 лв.), с поносима надеждност (никой не е постигал 100% надеждност), но не си струва да се използват за охрана на евтини кошери.

Ако на хоризонта изгрее някаква система, която поне малко от малко да е подходяща за видеонаблюдение на пчелина, бъдете сигурни че аз ще съм първия, който ще я купи, изтества и след това ще ви я препоръчам във форума. Така беше и с ловните камери - купих ги, изтествах ги и НЕ ВИ ГИ ПРЕПОРЪЧАХ, защото установих че няма да свършат никаква работа.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Както и да го завътиш, проблемите са много на брой - природните условия, обемистото оборудване, което няма как да бъде скрито, захранването, GPRS каналите за данни и т.н и т.н. Тези проблеми могат да бъдат разрешени със скъпо оборудване, но има смисъл само ако кошерите са от чисто злато.

Прости и евтини решения НЯМА и именно поради тази причина видеонаблюдението по пчелините си остава само една мечта, само една философска тема, с която да си чешем езиците тука по форума след третата ракия.

Пак повтарям - НЯМА ПРОСТИ, ЕВТИНИ и НАДЕЖДНИ РЕШЕНИЯ.

Има само прости и евтини играчки, които са безполезни.
    Има също така и сложни и скъпи решения, с поносима надеждност (никой не е постигал 100% надеждност), но не си струва да се използват за охрана на евтини кошери.
    Тук не си прав. Това, че към момента няма добро и евтино решение, не значи, че утре няма да има такова.
    Между кошерите ми има дъски с пирони и то не нарочно, а защото нямаше как да ги изхвърлим след ремонта и чакат печката. (Да се посмеем малко, че нещо палите лесно тази вечер)
    Ърнест Хемингуей

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    100% съм сигурен, че след време ще се появи ПРОСТО И ЕВТИНО УСТРОЙСТВО, но никога няма да се появи НАДЕЖДНО УСТРОЙСТВО. Причината са паяците, паяджините, мухите, замърсяванията на обектива, дъжда, снега, вятъра, светкавиците и т.н. За да няма фалшиви задействия от тези фактори, трябва бъдещите камери да са оборудвани с чип с ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ. Но за да се появи такъв чип, първо трябва да се появи КВАНТОВ КОМПЮТЪР, и той да стане толкова масов, щото цената му да падне под 10 лева. Тогава може би ще се появят и ЕВТИНИ ИНТЕЛИГЕНТНИ КАМЕРИ без фалшиви задействия.

А докато чакаме това да се случи, в следващите 100-200 години можем спокойно да си пием ракията и да си чешем езиците по форумите на тема "видеонаблюдение на пчелина и има ли то почва по света и у нас".

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    100% съм сигурен, че след време ще се появи ПРОСТО И ЕВТИНО УСТРОЙСТВО, но никога няма да се появи НАДЕЖДНО УСТРОЙСТВО. Причината са паяците, паяджините, мухите, замърсяванията на обектива, дъжда, снега, вятъра, светкавиците и т.н. За да няма фалшиви задействия от тези фактори, трябва бъдещите камери да са оборудвани с чип с ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ. Но за да се появи такъв чип, първо трябва да се появи КВАНТОВ КОМПЮТЪР, и той да стане толкова масов, щото цената му да падне под 10 лева. Тогава може би ще се появят и ЕВТИНИ ИНТЕЛИГЕНТНИ КАМЕРИ без фалшиви задействия.

А докато чакаме това да се случи, в следващите 100-200 години можем спокойно да си пием ракията и да си чешем езиците по форумите на тема "видеонаблюдение на пчелина и има ли то почва по света и у нас".
    На мен не ми пречат фалшивите сигнали. Пречи ми да вдигна 1000 човека и да хукна към пчелин в 03:00
    Ърнест Хемингуей

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Към днешна дата най-разумната алтернатива за охрана на някакъв обект си остават ЖИВИТЕ ХОРА именно поради причината, че ИМАТ ИНТЕЛЕКТ, който в повечето случаи (но не винаги) е в състояние да разпознае реалната заплага от привидната такава.

Без интелект няма как да се реализира надеждна ограна, защото мога да ви изредя дълъг списък от случаи, когато дори и най-съвършенната електронна система ще сбърка и ще направи фалшиво задействие, което да ви събуди в 3 през нощта.

Например:
    1. Човек или мечка се разхожда покрай оградата на пчелина. Това опасно ли е или не?
    2. Чупи се клон на дърво и се стоварва с гръм и трясък между кошерите. Това опасно ли е или не?
    3. От дървото падат ябълки върху кошерите и създават вибрации, които биха задействали вибрационните датчици. Това опасно ли е или не?
    4. През оградата прескачат деца и влизат в пчелина, защото си играят на криенеца. Това опасно ли е или не?

Осъзнавате ли, че БЕЗ ИНТЕЛЕКТ всяка една охранителна система ще се провали и ще ви генерира фалшиви задействия. Достатъчни са само 2-3 такива, и вие ще спрете да вярвате на системата. И след това когато се появи истинското задействие, вие няма да му повярвате. Това по действителен случай, който го имах с един повреден PIR датчик в дървообработващия ми цех в Скалско. Два-три пъти ни разкарва през нощта на 20 километра разстояние, и сега дори и да звъни GSM-a, просто го изключвам. Утре цеха наистина ще се запали, и ние няма да повярваме. А за охранителна и пожароизвестителна система съм дал няколко хиляди лева. Ха-ха .... имам и видеонаблюдение .... ха-ха .....

Страница 20 от 37 ПърваПърва ... 10181920212230 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •