Със семена или с малки акацийки смъртноста е много голяма. Преди 3 години закупих няколко хиляди акацийки по 20 стотинки едната. Бяха с височина 1-2 педи. Ами трябва да ви кажа, че голяма част от тях измряха. Тези, които не измряха, растяха много бавно - по 2-3 педи на година. До ден днешен не са достигнали до човешки бой.
Та ако искате хубаво и здраво акациево дърво, което да расте бързо, наистина е най-добре да се откопае двуметрова издънка. Такива ги има в изобилие в просеките на далекопроводите.
Става и с резници..
Осем китайски мехурника и три кестена .
На пролет ще докладвам .
Аз тази година засадих по пчелините към 250 овошки от всякакви видове. Дори се постарах да им е готино - разрохване на пръста, слагане на комбиниран тор в корените, и всичко останало както го пише по книгите. Половината да оцелеят, пак ще е голям кяр.
Не е така. Аз разсъждавам по друг начин. Малките дръвчета имат плитки корени и една суша много лесно може да ги унищожи. Ще минат години, преди корените да потънат на метър или два под земята, където винаги има влага.
Да, биха оцелели, ако някой ходи редовно да ги полива, както е на разсадника. На пчелина обаче е друго - закопаваме ги и ги забравяме. И точно в това е проблема - няма грижи, а през първите няколко години от живота си те се нуждаят от такива. Затова и препоръчваям големи издънки с височина 2 и дори 3 метра. Такива издънки, засадени есента, имат силата и ресурсите още първата година да се вкоренят на дълбочина, по-голяма от 1 метър.
Моята логика да засадя акация около мен е, че първо акацията расте много бързо, и второ, че акациевият мед е най-скъп!....и фиданките са ми без пари, което не е за пренебрегване!....остава само хамалогията да от мен....имам пчелари-съседи, ще ги агитирам и тях да вадят акациеви фиданки и да ги садят около нас, ако искат - интересът е взаимен!......ако има други бързорастящи медоноси - споделяйте!
Три бр. Хинапа,Годжи Бери, Мента и Салвия. Търся Смокини.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))