Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
Колеги ще споделя с вас моя''опит''. Понеже и аз бях много ербап на младини, сега често ме спохождат болки в кръста. Това е наследство от хляба и арматурата. Общо 15 годинки сизифовски труд. Сега когато например слизам невнимателно от някой уличен бордюр, често си секвам кръста.И не само така,но и по много други начини. После следва близка среща с рядка извънземна форма на живот- лекар! Та накратко съвета на що годе свястната ми невроложка-щото минах и доста...не толкова, беше да започна да ходя на фитнес. Така че, колеги с болни кръстове решението е хармонично развитие на мускулатурата на цялото тяло. Но задължително преди това трябва да се направи консултация с кинезитерапевт! Да ви обясни какви точно упражнения да правите. Бонус съвет от мен- винаги да бъдам позитивни, усмихнати и добри. Приятно кафенце!
Напълно покрепям мнението на колегата. Кръста е като въжен мост. Летвите са прешлените, въжетата са мускулите. Срежеш ли въжетата, моста пада без значение колко здрави са летвите. Аз лятото зидах САМ около 20 тона тухли, отделно варта. Едната е около 18 кг (Поротерм на Винебергер). Като усетех болки в кръста, без значение колко съм изморен като се прибера, започвам упражнения и проблемите да чукна на дърво винаги са преставали. Между другото доколкото знам в държавите, където си носят товара на главите липсват хроничните проблеми с кръста.