Добре дошли в Българският форум за пчелари.

Вижте резултатите от анкетата: Какво заплащане бихте желали да получите на стационарния си пчелин за опрашване?

Гласували
103. Не можете да гласувате в тази анкета
  • от 0 до 20лв.

8 7.77%
  • от 20 до 40лв.

26 25.24%
  • от 40 до 60лв.

36 34.95%
  • от 60 до 80 лв.

13 12.62%
  • от 80 до 100 лв.

7 6.80%
  • от 100 до 120 лв.

4 3.88%
  • от 120 до 140 лв.

9 8.74%
Страница 6 от 9 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 87
    Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Та на фона на всичко изписано се досещам за само един възможен вариант на сътрудничество между арендатори (ако са добронамерени) и пчелари. Просто в един прекрасен ден някой арендатор ви звъни и ви казва:

- "Можеш ли да ми осигуриш в еди коя си точка 87 кошера от дата 1 до дата 2? Давам ти 10 лева на кошер. Имаш 3 минути да вземеш решение. Ако откажеш - звъня на следващия пчелар."

С това на практика ще се изчерпи цялото договаряне между арендатори и пчелари. Съжалявам, но това е единствения възможен и реалистичен вариант според моето виждане по въпроса.

По принцип арендаторите не знаят GPS координатите на вашите пчелини, и така е редно да бъде. Те обаче знаят вашето име и вашият телефон, защото тази информация могат лесно да я получат от БАБХ. При това положение когато (и ако) някой арендатор реши ви позвъни, то задължително той ще ви посочи условията на договорката - пари, време, брой кошери и точка от картата, в която те трябва да бъдат закарани. Ако започнете с хък-мък или опитате да се спазарите, той просто ще затвори телефона и ще звънне на следващия пчелар от списъка. И все ще се намери някой пчелар, който ще си продаде гъза за жълти стотинки просто защото е скаран с математиката и не може да си направи добре сметката. Форума (а и цялата страна) изобилства с такива пчелари. Това сами си го знаете - вижте резултатите от анкетата.
    Това съм го писал през 2010 година по друг повод (но ми се струва че е актуално и в момента) става дума за опрашването

Освен това това е и добър бизнес държавен и частен
    Ще ви дам пример със САЩ понеже тяхната система поне за мен е една от най-добрите и лесно осъществима дори и тук.

Калифорнийската земеделска служба
    Всяка година фермерите през зимата подават информация към тази служба колко пчелни семейства ще им трябват за опрашване
    например - за малка ферма от 500 дка бадеми са изчислили че им трябват 100 семейства и заявката е горе долу - че от 1 до 30 март търсят 100 семейства на цена 125 долара за семейство. Като посочват и други показатели. Например - има охрана, осигурявам стая с баня + храна, искам по 4 семейства през 10 метра и т.н.
    Заинтересованите пчелари виждат тази обява на сайта на службата и ако условията ги устройват се свързват със службата за подробности. Ако се стигне до сделка от 1 до 30 март - 100-те семейства отиват на бадеми, а калифорнийската земеделска служба прибира комисионна от 5 процента от стойността на сделката - пари които после отново се връщат чрез програми пак при пчеларите, но не цялата част, една част от парите отиват директно във бюджета на щата (А и тук става дума за милиони а не за 100-200 лв.....)
    Чистата печалба на пчеларя от тия 125 долара е 78 долара – това е реална сума
    Има и частни брокери които се занимават със същата дейност и са предпочитани от едрите фермери и пчелари – брокера е заинтересован да осигури колкото се може по вече площи и за по дълъг период от време на пчеларя затова и някои пчелари от март до септември са плътно заети и обикалят почти цялата страна. Приходите от опрашване на пчелар с 1000 кошера варират от 400 до 500 хиляди долара (сумите са реални)
    Още от зимата знаят - къде, на какво, за колко дни, за какви пари и с колко семейства ще започнат сезона за опрашване. От икономическа гледна точка това е предимство. Една от особеностите е че примерно ако фермерите оставят за след Нова Година (януари-февруари) да пускат обяви за опрашване то им се налага да наемат пчели на по-високи цени и от по-далечни разстояния.
    Всеки пчелар си прави сметката къде и как ще му е по изгодно повечето пчелари дори пращат пчелите си на по 5000 мили разтояние с ясното съзнание че поне 20 % от семействата му ще умрът но това си е включено в цената
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Системата е много добра. Можеш ли да ми посочиш източника на тази информация, за да прочета от първа ръка и след това да го пратя на МЗХ като идея как да се уредят тези неща и в България. И тъй като България е по-малка от един американски щат, всичко би могло да се реализира с една единствена пчелна борса за опрашване, контролирана от държавата.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Съразмерно на това какъв доход се получава в + от опрашването . Например ако добива е 30 % повече то би следвало например за слънчогледа . Добив 400 кг от декар * 30% = 520 кг + 120 кг * цена 500 лева/т 0,120*500 = 60 лева от декър това е максимума

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    http://viaagro.com/subsidii-za-medon...ya-ot-2016-ta/
    Има някои изменения от първоначалната информация.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Промените са доста сериозни. Обаче пак не става ясно дали "зърнаря" трябва да осигури три паши на всеки пчелар с който има сключен договор или сее и отглежда три медоноса от списъка за които има сключени договори с различни пчелари които покриват неговите площи, но не осигурява на всеки по три паши. Според мен е по скоро втория вариант и това не е добре за нас.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Системата е много добра. Можеш ли да ми посочиш източника на тази информация, за да прочета от първа ръка и след това да го пратя на МЗХ като идея как да се уредят тези неща и в България. И тъй като България е по-малка от един американски щат, всичко би могло да се реализира с една единствена пчелна борса за опрашване, контролирана от държавата.
    Беше преди 5 години не помня точно сайта. Към него ме насочи пчелар от щатите с които си пишех навремето... но инфото което съм дал е точно като информация

Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Промените са доста сериозни. Обаче пак не става ясно дали "зърнаря" трябва да осигури три паши на всеки пчелар с който има сключен договор или сее и отглежда три медоноса от списъка за които има сключени договори с различни пчелари които покриват неговите площи, но не осигурява на всеки по три паши. Според мен е по скоро втория вариант и това не е добре за нас.
    Арендатора се задължава да сее три медоноса от списъка, а не за всеки пчелар отделно... така ми бе обяснено
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Пламен Керчев Виж публикацията
    http://viaagro.com/subsidii-za-medon...ya-ot-2016-ta/
    Има някои изменения от първоначалната информация.
    Като чета тази статия, и я сравнявам с първоначалната информация по въпроса, извода е че някой се упитва да си нагоди правилата както са му удобни, просто да си приберат едни пари... ...вдигнали са километрите от един на два...

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    Арендатора се задължава да сее три медоноса от списъка, а не за всеки пчелар отделно... така ми бе обяснено
    Така го разбирам и аз, и тогава аргумента изказан от колега по горе, че е съгласен и на 20 лв. защото ще получи три паши оттпада защото просто в неговата зона може да попадне само една паша. В другата тема която бях пуснал и направихме първоначалното обсъждане аз заявих че ако ми осигурят три паши съм готов и" без пари" ( разбирай и за 10лв) да им подпиша и помня какво съм казал, но вниквайки в нещата разбрах че няма никаква гаранция, че трите паши ще са в моя ариал.
    Колкото повече мисля по въпроса толкова повече се убеждавам, че предложената от мен формула в началото на темата е универсална и е чудесна отправна точка за пазарлък .
    АРЕНДАТОРА ПОЛУЧАВА 28лв. ЗА ДЕКАР, А НИЕ ИСКАМЕ 8лв. ОТ ТЕЗИ ПАРИ КОЕТО ПРАВИ ТОЧНО 40лв НА КОШЕР.
    Виждам и че резултатите от анкетата са точно в тази посока. Към този момент (пък и през цялото време беше така) отговорите от 20-40лв и 40-60лв общо събират над 60% така, че можем да кажем че 40 лв е средно аретметичното желание на участвалите. Приемам критиката, че не съм пуснал коректно сумите и трябваше да е 21-40 единя възможен отговор, а другия 41-60лв но за другия път ще знам. Сега някои които са искали 40 лв. са гласували за 20-40лв а други 40-60лв и резултата имаше вероятност да се поизкриви но това не се случи и предлагам да приемем 40лв. за отправна точка за пазарлък и започнем да я пропагандираме сред колегите като и оставаме с уговорката, че няма ясна наредба и не са ясни категорично всички условия и това е само сума която отразява нашите желания, но ще договаряме окончателно при ясни правила.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Така е няма гаранция не случайно от 1 км стана 2 км а нищо чудно в окончателния вариант да е и 3 км. Арендатора с които говорех и се гласи да участва по програмата каза че просто е абсурд да раздроби площите, а в зоната от 2 км все влиза някой пчелин, ако случайно няма - договора се сключва с онзи които ще си премести пчелите, а ние като не искаме....

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    То три километра си е най-логичното и е в полза на пчеларите. Явно някой ги светна горе, че 1км е глупаво.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Страница 6 от 9 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •