Добре дошли в Българският форум за пчелари.

Вижте резултатите от анкетата: Какво заплащане бихте желали да получите на стационарния си пчелин за опрашване?

Гласували
103. Не можете да гласувате в тази анкета
  • от 0 до 20лв.

8 7.77%
  • от 20 до 40лв.

26 25.24%
  • от 40 до 60лв.

36 34.95%
  • от 60 до 80 лв.

13 12.62%
  • от 80 до 100 лв.

7 6.80%
  • от 100 до 120 лв.

4 3.88%
  • от 120 до 140 лв.

9 8.74%
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 87

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Като си закарат арендаторите кошерите на полето ,поне няма да пръскат.Това ще ни е ползата.
    Определено от това ще имаме полза, но само ако техните пчелини са близо до нашите. Ако са далече, тогава медоносната растителност ще си е за тях, а за нас немедоносните растения и пръскането с отрови - убийци на пчели.

Ако имаме късмет нашия пчелин да е близо до тяхната оптимална точка между 3 болка с медоносна растителност, тогава ще ударим джакпота. Ще делим пашата с техните пчели, но въпреки това и за нас ще има пълни кошери с мед. Но както вече казах - ТОВА Е ЧИСТ КЪСМЕТ.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Определено от това ще имаме полза, но само ако техните пчелини са близо до нашите. Ако са далече, тогава медоносната растителност ще си е за тях, а за нас немедоносните растения и пръскането с отрови - убийци на пчели.
    Вие сте в планински райони и разстоянията са големи.Имате и големи площи ,които не се обработват /гори/.Може да се получи конкуренция .При мен самите села са по на 4-5-6 км едно от друго.Няма как да скрият пашата ,още повече ,че не могат да сложат ограда за пчелите.Ха ха - ако можеха щяха да искат пари за нектара.

Автор
    Регистриран
    31.03.2015
    Пчеларски район
    плевен
    Здравейте сега прочетох всичко написано от сутринта .На някои тона не им харесва .На други бил съм бил обидил .Прочетох и разбрах .Въпроса е зададен не правилно всички пишещи тук не знаят и лошото е че не се опитват да прочетат .В ЕДНИ СТАРИ КНИГИ ОТ МИНАЛИЯТ ВЕК ПИШЕ ЗА ОПРАШВАНЕ НА МЕДОНОСНИ КУЛТУРИ.​ За конвенционален слънчоглед за 5 декара трябва 1 кошер, добив от 4 до 6 килограма. За хибриди на 10-15 декара - 1 кошер, добив от 2 до 4 килограма. В България 99 на сто от посевите са хибриди. Коефициента на полезно действие е на 50 метра около 95% опрашване. На 200 метра е около 70%.А на 1000 метра е 10%. Оттук - въпроса е зададен неправилно. Да си мислят , защо е зададен неправилно. Не съм гласувал, защото разхождам по полето 200 кошера . Незнанието не е оправдание. ЧЕТИ, ЧЕТИ.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от мухозол Виж публикацията
    ЧЕТИ, ЧЕТИ.
    Мухи ,амбицира ме и отворих най-старата ми книга -от 1957г.Само незнам колко е меродавна.Та какво пише по твоята теза:

овощна градина --2 бр.семейства за 10дк.
    репица --2бр. ...............за 10дк.
    еспарзета ---4бр. ...............за 10дк.
    слънчоглед --1 бр. ................за 10дк.
    Неразбрах какво трябва да ми говори това и каква е връзката с анкетата и с програмата.Влез ми в положение -бавно схващам. Мога да ти извадя и медопродуктивност ,по онова време ,за доста разстения ,от НИИП и опитните пчеларски станции на ссср.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Не знам Мухозола защо спори. Той май не е прочел за какво става реч, а бърбори ей така. И аз разкарвам 200+ броя и много добре знам на какво разстояние колко е ефективно опрашването и какви са нормите също и какви експерименти са правени за да се стигне до тези резултати. Въпроса тук е, че министерството спуска някакви условия и ние се съобразяваме и се опитваме да извлечем някаква полза.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Тя идеята за някакви лесни кинти е толкова сладка ,че чак се размечтава човек. Абе седят кошерите в двора ми и ха :идва един и ми предлага кинти -5лв. на семейство.Можеше и повече ,ама берекет версин. В другият вариант : тъй и тъй си лашкам кошерите по нивите ,ако някой ми даде по 5 кинта -жив и здрав да е.Доста колеги не мечтаят или повече вярват на скромните пари.Както е казал народа : по-добре малко отколкото хич.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Това ако се прочете пак би трябвало да се осъзнае ,че изобщо не е вярно.Пръскането е проблем когато - пръска се медоносно растение,пръска се по време на цъфтежа и не на последно място пръска се след разрешените часове.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Сами преценете ,колко ще са заинтересовани земеделците да се занимават с пчелиhttp://www.trud.bg/article.asp?articleId=4867579

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Защо имам чувството, "че слагаме каруцата пред коня". Прочетох "внимателно" каквото намерих по въпроса.
    Става въпрос за БЕНЕФИЦИЕНТИ т.е. според мен НЯМА задължителен характер, арендаторите няма да се юрнат да си създават "проблеми". Ако желае може да си направи труда да подаде необходимите документи. Не може да се радваме, и да потриваме доволно ръце за нещо което е още в състояние на "мъглявина"!
    Дали някой от нас може да каже колко арендатори ще се възползват от предоставената възможност. Замисъла е за подпомагане на биоразнообразието, да може пчелите ни да събират по разнообразен прашец. В един момент се зарадвах, най после от МЗХ-то се сетиха за нас, но уви!

Другото което ми направи впечатление е защо, как е определена тази цифра от 143 евро за хектар. При желание всеки може да го прочете в темата.
    Бих го извадил и сложил тук, но за съжаление нямам необходимите познания по въпроса.

До колкото разбирам по въпроса все още се работи, и обсъжда......... дали КБП не може да излезе пред м-вото със становище? Г-н Матеев доста добре е вникнал във темата, напипал е проблемните места.

Поздрави, Г. Георгиев

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Само да вметна,че чисто математически анкетата не е написана коректно!В конкретния случай се пише по следния начин :

от 0 до 20 лв.
    от 21 до 40 лв.
    от 41 до 60 лв.
    от 61 до 80 лв.

Пиша го защото аз бях на границата !

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •