Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 10 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 100
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от vanHanegem Виж публикацията
    Филимонов, винаги когато се включи млада(начинаеща)колежка в дискусия. лигите ти потичат....през крачолите!
    Добре, че е дъждовно времето и съм обул ботушите, иначе имаше да се хлъзгат хората покрай мен.....хахаха
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Какво стана с центрофугата? Пропуснахте , че на старите центрофуги проблема им е в цинка и евентуалните цинкови съединения попадащи в меда.
    Това беше да ви разсее. Че както сте почнали някой ще "изпуши".
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Кой ти каза? На новите па крана им е нависоко и два бурканя остават вътре.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от ydim Виж публикацията
    Между другото, 200лв за някои хора са пари. Ако има вариант, в който да ги спестя ще го направя... Центрофугата на дядо Ви сигурно е била роботизирана... Все едно...
    Направи си сам не означава лоша хигиена... или поне не винаги.

Бъдеща колежке ydim, не се разочаровай от списването на колегите–професионалисти. Те не са свикнали да си правят инвентара и пособията.Те просто си ги купуват –имат финикийски знаци,по–лесно е,всичко е марково .А и нещата опират и до известна сръчност.Който я няма –купува одма.Професионалистите са 99,98 % във форума,а хоби–пчеларите като нас–0,02 % .От тях има единици които си правят кошерите ,рамките и другите принадлежности и се опитаха да споделят ,но бързо им подрязоха крилете и те спряха да споделят.Не им обръщай такова внимание и за март подготви поне 20 сковани и обтелени рамки,нож и вилица за разпечатване,основи ,рамкоповдигач,було,пушалк и много кураж.Прочети всичко в темите ''Направи си сам'' ,не само тук.Ще намериш доста неща които са по– необходими на първо време от центрофугата.Не преставай да посещаваш форума,има и полезна страна.Това е от мен,ако намеря нещо ще ти го изпратя . .

Наблюдател
    Регистриран
    17.11.2015
    Цитат Първоначално публикувано от marianski Виж публикацията
    Мисля, че се сърдите неоснователно. Получихте съвети, в които съвети съвсем основателно колегите наблегнаха за центрофуга по възможност НОВА, защото тази инвестиция ще ви се възстанови след време.Да сега имате 2 кошера, но след година може да станат 22.
    Всеки тръгва с малко кошери.Това е ще ви е най голямата сума похарчена в началото.Оставете перални и тем подобни щуротии! Казвам ви го за ваше добро после да НЕ си блъскане главата лятото с тази центрофуга тип направи се сам!

п.с.-ако всеки си правеше от казани, перални и тем подобни производителите на центрофуги до сега да бяха фалирали.
    ОК... Разбрах за пералните, бидоните и варелите.... Ще бъде закупена подходяща неръждавейка Но не смятам да се препитавам с кошери.... Съжалявам, ако не разбирате, че 200лв... не те правят прост или умен
    На този етап аз и кошерите не купувам, а ми ги подаряват... Имам доста по-съществени разходи, а приходи - скромно, така че смятам, че направат на центрофуга не е невъзможно, още повече разполагам с необходимия ресурс...(инструменти, заварчици и т.н.).
    Благодаря все пак

Наблюдател
    Регистриран
    17.11.2015
    Цитат Първоначално публикувано от Bobi-M9598 Виж публикацията
    Здравейте, Всеки от нас има правото на мнение. Но.......... когато започваш от начало е хубаво преди това да прочетеш някои книги по въпросите които те интересуват и доста от темите във форума. Все пак си решил да "не се набутваш", да не влагаш много пари. Без необходимата информация това е НЕВЪЗМОЖНО! За пример, с каква система кошер да работя? Трябва да знаеш предимствата и недостатъците на отделните: ДБ, ЛР, Фарар и т.н.! Относно центрофугата, ще ти кажа как постъпих. Започнах с два кошера, бяха при друг пчелар и ползвах неговата центрофуга няколко години. Знаех и искам да увелича бройката на кошерите и от миналата год. си купих на старо неръждавейка за 3 пл.рамки или 6 магазинни. Вече съм с 4 кошера от това лято. Когато ги направя 20, 30, и не мога да се оправям с нея ще търся решение за купуване на радиална. Далеч съм от мисълта да ти "давам акъл" но да тръгнеш да си правиш центрофуга..... според мен е желателно да имаш определени познания! Желанието не е достатъчно! Извини ме за това, че пиша на "ТИ". Не се "впрягай", много неща можеш да научиш тук. След време ще разбереш колко сме ГОТИНИ! Все пак си при нас отскоро, и дано си с нас за в бъдеще. Пожелавам ти успехи, и не се отказвай. Поздрави, Г. Георгиев
    Благодаря ... Не мисля да се отказвам... Обикновено,каквото почна го завършвам Имам малки технически познания и мисля, че няма да се затрудня, просто търсех съвети, за да не се допускат грешки, нормално е да задавам и тъпи въпроси при положение, че не съм на ти .... Чета постоянно (сдобих се презантикварникнижарници и с литературата, която препоръчвате), даже колегите вече им писна от мен....

Наблюдател
    Регистриран
    17.11.2015
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Брях, че откога за тебе станах "някой"!? Направо ми развали деня...

Тоя тип го пусках миналата година в една друга тема.
    https://www.youtube.com/watch?v=RiQrSuaSaVg

На мен ми е симпатичен и в никакъв случай не бих го сложил в едно изречение с израза "безобразие, граничещо с жива простащина". А за по непретенциозните, може и така:
    https://www.youtube.com/watch?v=W6aNbPQlFqI

Продължавам. Някъде назад, в зората на форума, един колега я беше направил тая центрофуга с радиален барабан на Лега и пластмасов бидон, от ония сините. Колегата и сега се включва чат пат, иначе тогава беше начинаещ и с друго форумно име.

ydim , споко, и се радвай, че Холандецът не се включи в комисията по посрещането, ами само толерасти сме активни в тая темичка. Успех и може да разчиташ на нас! Цяла зима сме на разположение.
    Развесели ме... аз съм си споко... само днес да няма работа... ще дочета 1001 въпроса и ще изникнат 220 000 нови... В момента целта мие да набавя всичко необходимо... а междувременно се образовам, така да се каже...Ще видим... За сега е доста интересно, дори само запознаването с развитието и живота на пчелните семейства
    Благодаря все пак!

Наблюдател
    Регистриран
    17.11.2015
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Ами няма масово производство и не е необходимо. Само че у форума има няколко теми "Направи си сам", само в раздела за пчеларския инвентар са най-малко две, ако не ме лъже паметта и там има интересни неща. А и по времето , когато бяхме активни в тия теми, Администрацията на форума не толерираше пускането на нови теми за щяло и нещяло в сериозните раздели. Сега времената са по-други, ние също и модата повелява да се превъзнасяме по скъпи и лъскави неща. Хората, които правят нещо с ръцете си /особено ако не разполагат със супер дупер работилница/ ги усещат тия работи и затова си премълчават. Виж например през последната година колко човека са се престрашили да качат снимка на направен от тях кошер.
    А нищо чудно пък новата колежка да пусне такава тема и да ни удари у земята...
    Като начало мисля да се постарая с центрофугата, пак казвам, че разполагам с необходимия ресурс от инструмент и хора,които правят и доста по-сложни заварки... Тема за направи си сам ще отворя, като приключа идейния проект и ще публикувам снимки.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от ydim Виж публикацията
    ОК... Разбрах за пералните, бидоните и варелите.... Ще бъде закупена подходяща неръждавейка Но не смятам да се препитавам с кошери.... Съжалявам, ако не разбирате, че 200лв... не те правят прост или умен
    На този етап аз и кошерите не купувам, а ми ги подаряват... Имам доста по-съществени разходи, а приходи - скромно, така че смятам, че направат на центрофуга не е невъзможно, още повече разполагам с необходимия ресурс...(инструменти, заварчици и т.н.).
    Благодаря все пак
    Моят съвет е да си купите втора ръка малка центрофуга и да не се занимавате с правенето на такава.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Наблюдател
    Регистриран
    17.11.2015
    За съжаление кошерите ще дойдат с пчелите - Дадан-Блат(за тях пишеше, че са лесни за обслужване, вертикални и май отговарят на климатичните особености на района ). За това не съм и поставила този въпрос. Но ако реша да ги сменям ще Ви попитам... Е акои мате идеи и съвети казвайте...

Страница 7 от 10 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •