Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 8 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 72
    VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    При мен, при пролетното развитие на пчелните семейства, ДБ се представя по-добре от ЛР. Тази година успях да избягна този проблем, като поставих запечатаното пило в долния корпус и го допълних с празни пити, а откритото пило, празни пити и восъчни основи поставих в горния корпус. Още един или два пъти свалях горния корпус и прехвърлях запечатано пило долу, а качвах празни пити горе. Така, с доста повече труд успях с ЛР да постигна резултати, близки до ДБ. За първи път успях да извадя акациев мед от ЛР кошер. Друго неудобство при ЛР е боравенето със строителната рамка. Ако бъде поставена в горния корпус, в нея освен търтеево пило, пчелите ще сложат и мед. Ако бъде поставена в долния корпус, пчелите доста по-бавно я изграждат, а за нейното изваждане ще трябва да се сваля горния корпус, което прави процедурата по-трудоемка.
    Едно от предимствата на ЛР е свързано с лесното отстраняване на старите пити. При ДБ това става след престой на тези пити зад следващи дъска, съпроводено с периодично разпечатване на меда до неговото пълно пренасяне от пчелите, което прави процедурата по-трудоемка.
    При мен зимуват на 2 корпуса, като при първата ротация качвам открото пило във втория и няма никакъв проблем с преразширяване. След това ако майката е качесъвена започва да работи и на 2та корпуса и не се налагат следващи ротации до есента. Строителната рамка я ползвам само на 2ри корпус, там майката винаги работи на нея и няма грам мед. Всичко си има цака само трябва да я хванеш. Проблема при мен е с роенето пролетта, тази година съм набелязал мерки да видим дали ще има ефект.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    И при мен зимуват на два корпуса, като семейството и запасите са в горния корпус, долния е с празни пити. Тази пролет и даже юни месец нощите бяха доста хладни и имах два случая на измръзване на пилото след ротация и след демариране. Тази година съм решил да пробвам без ротации, на всеки 6-7 дни ще смъквам по 2 рамки със запечатано пило в долния корпус и на тяхно място ще слагам ВО, така няма да преразширявам гнездото и ще се боря и с роевото настроение чрез градежа на 5-6 пити минимум на семейство а и ще си подменям и старите пити по този начин. Вярно, че ще е повече работа, но аз от работа не се страхувам. Кошерите ми са в полупланински район на 800 м надморска височина и пчелите ми се нуждаят от по-голямо внимание. А и винаги пчеличките се отблагодаряват за положените грижи от страна на пчеларя.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Това е много труд, при повече от 10 кошера е прибиване. Правя по 1 ротация и да се оправят, който не върви му сменям майката. С демарирането не направих нищо тази година и новата няма да правя.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Да, труд е, но пък си наясно постоянно как се развива семейството. Имам над 20 семейства и с натрупването на трудов стаж и практика, нещата са по-лесни. Някои трудови дейности вече доста са ми омръзнали, но труда по пчелите не е сред тях.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Някои трудови дейности вече доста са ми омръзнали, но труда по пчелите не е сред тях.
    А,дали не си им омръзнал с твоите ежеседмични визитации......

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Една възрастна пчеларка ми е казвала, че пчелите обичат да им обръщаш внимание, още повече когато и им даваш , а не само им отнемаш.
    И когато работиш бавно и спокойно и с любов......изтъркана фраза, ще речеш май ?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Не,ще кажа "просто секс"...

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Стремя се да ги отварям възможно най малко. Тази година минаха с 3 -4 отваряния ако не се броят рязането на строителни рамки и ваденето на мед. От летежа и строителната рака добивам представа какво става в кошера и не се налага да ровя гнездото. При всяко посещение на пчелина отделям по 30 мин. и оглеждам летежа на всеки кошер и ако има промяна правя преглед. Ако правя осведомителен преглед избирам 2-3 кошера и отварям само тях.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    При положение, че дебелината на корпусите няма значение, това означава ли, че полистиролните кошери нямат никакво предимство пред дървените, относно развитието/живота на семействата, освен по-лекото тегло, което на моменти е минус - при силен вятър примерно.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    По-лекото тегло е минус на полистиренените кошери от гледна точка на силните бури, но този проблем много лесно се разрешава с един колан за 2-3 лева.
    По-лекото тегло обаче е плюс от гледна точка на размъкването на корпуси насам-натам.

От топлинна гледна точка полистиренените кошери са по-добри когато трябва да се покриват малки температурни разлики или когато студовете са за кратко. Например пролет, когато денем е топло, а нощем студено. При дървените кошери студа навлиза в семействата за по-малко от 1 час, а при стиропорените цялата нощ в кошера все още е топло, стига мрежестото дъно да е затворено. Това е и основното предимство - топлина за семейството по време на пролетното развитие.

Иначе при продължителни студове (през зимата) и в двата вида кошери си е студено - каквито са външните, приблизително такива са и вътрешните температури на стените. По-точно около 1 градус по-топли при дървените и 3-4 градуса по-топли при полистиренените.

Страница 4 от 8 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •