Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 14 от 87 ПърваПърва ... 412131415162464 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 131 до 140 от общо 861
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от siko13 Виж публикацията
    Бях си решил да не пиша по тази тема, но това ми дойде малко в повече. Наистина който не е живял в ония времена няма как да разбере за какво иде реч. Само с една думичка ще отговоря на въпроса какво си нямал - СВОБОДА.
    Дай ми определение за думичката СВОБОДА. Защото когато ти живееш на една планета с още 7 милиарда човека, няма как да имаш ПЪЛНАТА СВОБОДА да правиш каквото си искаш. Винаги ще трябва да се съобразяваш и с останалите, още повече, че част от тях ще мислят РАЗЛИЧНО ОТ ТЕБЕ.

С две думи - ПЪЛНА СВОБОДА НИКОГА НЯМА ДА ИМАШ !!!

Та да се върнем на въпроса - какво разбираш под думичката СВОБОДА? Каква свобода ти е ограничавал социализма, каква свобода ти ограничава сегашния обществено-икономически строй и какъв е твоят идеал за ИСТИНСКА СВОБОДА?

Потребител
    Регистриран
    22.05.2012
    Пчеларски район
    гр.Попово
    Не съм свикнал да изпадам в обяснителен режим, но за да ме разберат колегите които искат да ме разберат ще дам едно определение за свобода което не съм измислил аз но ми харесва.
    „Та що е свобода? Кой е свободен? – Който съзнателно и драговолно ограничава рамките на своите лични желания, произволни щения и интереси, щом те почнат да пречат на желанията и интересите на другите, т.е. който драговолно ограничава своята лична свобода, за да осигури свободата на обществото. Да, самоограничение съзнателно и драговолно. Не по закон, не по външна принуда, а доброволно. Това е вътрешна свобода, която е предпоставка за външната. Това е свободата на силните духом личности. Свобода, която по своята същност прави излишни ударите на закона. Такава свобода е духовна ценност, която чрез писаните закони на парламентите не се добива.Такава велика свобода е психологическо чудо само на нравственото възпитание, започнато още от детските години на утрешния човек и гражданин.”
    Това определение за свобода е дадено през 1932г. Жалко е, че след 45 години промиване на мозъци, сега дори не можем да разберем какво е свобода, кога я има и кога не.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Добре - чухме твоето мнение и то е много възвишено. Сега си представи още 7 милиарда други мнения, някой от които хич няма да ти харесат. Например свободата за циганите е да бъдат оставени да крадат колкото си искат и каквото си поискат. Свободата за терористите е да трепят наред. Свободата за изнасилвачите е да изчукват която жена си поискат. Да продължавам ли?

Ясно е, че за да може да функционира едно общество, някой трябва ДА ОГРАНИЧИ СВОБОДАТА на неговите членове до някакво разумно ниво. И тази ограничена свобода трябва да се разпише в закони, за да може всички да я спазват. И в различните общества съобразно разбиранията си са били ограничавани различни свободи. И тука възниква тънкия момент - по голямата свобода води ли до нещо по-добро за обществото като цяло? Например свободата да напускаш границата и да работиш и живееш в чужбина. По-рано я нямахме тази свобода, а сега я имаме. И до какво добро доведе тя? Зад граница избягаха над 2 милиона човека. Избяга младежта, избяга и интелектуалния потенциал на страната. Хубава свобода, но в края на краищата тя ще доведе до загиване на Българската държава. Деца Българи се раждат все по-малко и по-малко. Етносите постепенно ще ни превземат. Държавата харчи луди пари за да образова специалисти, които после бягат зад граница за по-добри заплати. Замисляли сте се за това колко струва един добър доктор или един добър инжинер на държавата? Например от 10 000 човека висше образование получават само 1000, от които само 100 стават добри в професията си, от които само 10 стават експерти. И тези 10 или 100 от най-добрите бягат зад границата. Но за да произведе тези 10 суперспециалисти държавата е похарчила пари за 10 000 човека, и тези пари ние ги подаряваме на някоя западна държава, помагайки и да стане по-високотехнологична и по-напреднала в своето развитие. И тези пари ги плащаме ние - Българския народ. Плащаме си, за да бъдем унищожени демографски, интелектуално и технологично от други държави и други етноси.

А сега ми кажете свободата да се бяга зад граница полезна ли е за обществото (Българската държава) или не?

Да започна ли да разказвам и за други свободи, които ги получихме? Наистина ли тези свободи ще доведат до нещо по-добро за нашите деца и внуци? На тези въпроси аз също съм разколебан и също не мога да намеря верния отговор.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Свободата трябва да се разглежда не като философско понятие, а като елемент на функциите на държавата. А функциите на една държава са предимно ограничителни и репресивни.
    Една от тези важни функции, която лежи в основата на всяка държава е да осъществява баланс между свободите на своите граждани и тяхната сигурност в цялото многообразие на проявленията и.
    Да, при соца нямахме свободите за неограничени пътувания и емиграция, за изказвания срещу партията-държава и нейните ръководители, правото на свободна стопанска инициатива, правото на свободно заселване (например в София) и доста още неща. Но имахме сигурността, че ще имаме работа, че децата ни ще завършат училища и университети безплатно, че ще бъдем лекувани без да даваме огромни суми срещу съмнителна компетентност, че живеем в една сравнително сигурна среда, без риска да бъдем нападнати на улицата или в дома си, че ще си получим накрая след трудовата си дейност достатъчна пенсия, за да живеем не богато, но човешки. В тогавашната държава това беше баланса "свобода-сигурност". Сега имаме онези липсващи ни свободи, но ни липсва онази сигурност в настоящето и бъдещето. Нима сега важи онова възвишено определение за свобода от поста ти siko 13? И кое иска повече обикновения човек, а не възвишения поет или гениалния специалист - повече свобода или повече сигурност?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Например свободата да напускаш границата и да работиш и живееш в чужбина. По-рано я нямахме тази свобода, а сега я имаме. И до какво добро доведе тя? Зад граница избягаха над 2 милиона човека. Избяга младежта, избяга и интелектуалния потенциал на страната. Хубава свобода, но в края на краищата тя ще доведе до загиване на Българската държава..

А сега ми кажете свободата да се бяга зад граница полезна ли е за обществото (Българската държава) или не?

.
    За свободата ви цитирах чичо ви сталин.Нямам капацитет да споря що е това свобода ,но ще се радвам да ви чета /имам предвид и следващия пост/ разсъжденията и обясненията. Та Матеев ,след като Българина беше оставен с две голи ръце /системата национализира всичко/ и тези ръце никой не ги искаше ,защото икономиката фалира,какво трябваше да направят част от хората? Да умрат от глад ,но да се запази нацията .След краха на соца нямаше с какво да са полезни на обществото.За специалистите -мнението ми е ,че всеки трябва сам да си плати образованието.Безплатното образование е грешка от друго време ,но няма кой да я поправи ,защото не му стиска.Затова ще е пълно с безработни вишисти.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    [QUOTE=tsc1;77016]
    . Но имахме сигурността, че ще имаме работа, че децата ни ще завършат училища и университети безплатно, че ще бъдем лекувани без да даваме огромни суми срещу съмнителна компетентност, че живеем в една сравнително сигурна среда, без риска да бъдем нападнати на улицата или в дома си, че ще си получим накрая след трудовата си дейност достатъчна пенсия, за да живеем не богато, но човешки. QUOTE]

Тази сигурност се оказа голяма заблуда.По-точно някои я позваха но за чия сметка.Къде отиде сигурноста за поколението ,което посрешна краха на соца / т.н. промяна/ на работните си места? Моля съобразявайте се с умсвения ми багаж и не пишете много дълги и със сложни думи постинги.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    ....
    Тази сигурност се оказа голяма заблуда.По-точно някои я позваха но за чия сметка.Къде отиде сигурноста за поколението ,което посрешна краха на соца / т.н. промяна/ на работните си места? Моля съобразявайте се с умсвения ми багаж и не пишете много дълги и със сложни думи постинги.
    Докато системата работеше, работеше и този баланс между свобода и сигурност. Сега системата е друга, респективно друг е баланса.
    PS. Ако четенето на дълги постинги със сложни думи те затруднява - не ги чети! Това може сериозно да увреди малкото останали здрави мозъчни гънки в мозъка и да предизвика загуба на равновесие, световъртеж и гадене.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:

Наблюдател
    Регистриран
    23.07.2015
    Пчеларски район
    Перник
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    На мен ми е интересна политиката от времето, когато соца е бил влажен поглед в очите на пра-пра-пра дядото на Карл Маркс. Ще чопля и османската империя, но след време. Там има много интересен подход на управление. Само да не ме обвинят за национален предател, че после върви обяснявай, че се интересуваш от научна гледна точка. Телевизора ми работи само на History, Discovery, Explorer, NatGeo...
    Моя съвет е да започнеш от периода на османското нашествие в Европа(целия процес), ще трябва доста да поровиш и за руско-турските войни, Българската екзархия, ще трябва да поровиш и защо всички или поне повечето от Българските революционери са били против заигравките с Русия и стигаш до "Горяните" и Студената война. Но забрави за официалните учебници и справочници, там нещата са селектирани и филтрирани. Сега поне има нет и нещата са малко по-лесни.

ПП на мен тази насока, както и мноого литература ми я подаде близък роднина през далечната 1984-5г, който беше завършил история и работеше "История на БКП" или нещо подобно.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Докато системата работеше, работеше и този баланс между свобода и сигурност. Сега системата е друга, респективно друг е баланса.
    PS. Ако четенето на дълги постинги със сложни думи те затруднява - не ги чети! Това може сериозно да увреди малкото останали здрави мозъчни гънки в мозъка и да предизвика загуба на равновесие, световъртеж и гадене.
    Е ,ти направо ме отписа ,още малко и свещ ще ми запалиш.По-добре ,че не си се спуснал да ми обясняваш .Теб те знам ,сетих се как ми скочи за трудовите лагери.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Е ,ти направо ме отписа ,още малко и свещ ще ми запалиш.По-добре ,че не си се спуснал да ми обясняваш .Теб те знам ,сетих се как ми скочи за трудовите лагери.
    Пошегувах се разбира се, че приказката отиде много на сериозно!

Страница 14 от 87 ПърваПърва ... 412131415162464 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •