Не съм свикнал да изпадам в обяснителен режим, но за да ме разберат колегите които искат да ме разберат ще дам едно определение за свобода което не съм измислил аз но ми харесва.
„Та що е свобода? Кой е свободен? – Който съзнателно и драговолно ограничава рамките на своите лични желания, произволни щения и интереси, щом те почнат да пречат на желанията и интересите на другите, т.е. който драговолно ограничава своята лична свобода, за да осигури свободата на обществото. Да, самоограничение съзнателно и драговолно. Не по закон, не по външна принуда, а доброволно. Това е вътрешна свобода, която е предпоставка за външната. Това е свободата на силните духом личности. Свобода, която по своята същност прави излишни ударите на закона. Такава свобода е духовна ценност, която чрез писаните закони на парламентите не се добива.Такава велика свобода е психологическо чудо само на нравственото възпитание, започнато още от детските години на утрешния човек и гражданин.”
Това определение за свобода е дадено през 1932г. Жалко е, че след 45 години промиване на мозъци, сега дори не можем да разберем какво е свобода, кога я има и кога не.