Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 11 до 20 от общо 100

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Брях, че откога за тебе станах "някой"!? Направо ми развали деня...

Тоя тип го пусках миналата година в една друга тема.
    https://www.youtube.com/watch?v=RiQrSuaSaVg

На мен ми е симпатичен и в никакъв случай не бих го сложил в едно изречение с израза "безобразие, граничещо с жива простащина". А за по непретенциозните, може и така:
    https://www.youtube.com/watch?v=W6aNbPQlFqI

Продължавам. Някъде назад, в зората на форума, един колега я беше направил тая центрофуга с радиален барабан на Лега и пластмасов бидон, от ония сините. Колегата и сега се включва чат пат, иначе тогава беше начинаещ и с друго форумно име.

ydim , споко, и се радвай, че Холандецът не се включи в комисията по посрещането, ами само толерасти сме активни в тая темичка. Успех и може да разчиташ на нас! Цяла зима сме на разположение.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Ако имаше масово производство на центрофуги напарави си сам, щеше да има и тема във форума. Иначе колежката и половинката и щом им се занимава, нека да разгледат на живо една проста центрофуга и да си направят от пералня ли, от каквото им хрумне. Няма нещо което да не може да се направи, въпроса е колко време, средства и ядове ще отнеме и колко ще е ефективен продукта.
    Аз например бях решил да си правя слънчева восъкотопилка и купих иноксови тела, които още седят в мазето и това лято сковах една рамка от дървени летви , сложих я върху една ламарина и отгоре сложих едно старо черчеве и цяло лято си топих старите восъчни пити. Вътре се събирах 2 рамки ЛР легнали една до друга. Начини има много, но...центрофуга не бих тръгнал да си правя.

PS. Иначе клипчетата , които са по-горе са уникални. На какво ли не е способен ЧОВЕКът?!
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Ако имаше масово производство на центрофуги напарави си сам, щеше да има и тема във форума.
    Ами няма масово производство и не е необходимо. Само че у форума има няколко теми "Направи си сам", само в раздела за пчеларския инвентар са най-малко две, ако не ме лъже паметта и там има интересни неща. А и по времето , когато бяхме активни в тия теми, Администрацията на форума не толерираше пускането на нови теми за щяло и нещяло в сериозните раздели. Сега времената са по-други, ние също и модата повелява да се превъзнасяме по скъпи и лъскави неща. Хората, които правят нещо с ръцете си /особено ако не разполагат със супер дупер работилница/ ги усещат тия работи и затова си премълчават. Виж например през последната година колко човека са се престрашили да качат снимка на направен от тях кошер.
    А нищо чудно пък новата колежка да пусне такава тема и да ни удари у земята...
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Технологиите толкова много се развиха , че е срамота да бъхтиш като идиот, а и изискванията към продукцията налагат да се ползват новите технологии. Имах дървен станок за разпечатване на 2 рамки и отдолу тавичка в която да капе меда, общо взето цялата стая се омазваше с мед, сега имам вана и е 10 пъти по-удобно да се работи с нея. Да не говорим и за новите центрофуги, няма завъртане на рамките, не въртиш на ръка като откачен, не се умирисва меда на железен окис и тн. Новите технологии облекчават труда и живота на човека.
    Даже за и виното вече използвам иноксови съдове, изхвърлих всички бурета, които ми омръзна два пъти в годината да изнасям и внасям от мазето, да опушвам, да мия и все си има дъх на старо буре..... и тн.
    Удоволствие е да се работи с качествени материали и техники.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Наблюдател
    Регистриран
    17.11.2015
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Ами няма масово производство и не е необходимо. Само че у форума има няколко теми "Направи си сам", само в раздела за пчеларския инвентар са най-малко две, ако не ме лъже паметта и там има интересни неща. А и по времето , когато бяхме активни в тия теми, Администрацията на форума не толерираше пускането на нови теми за щяло и нещяло в сериозните раздели. Сега времената са по-други, ние също и модата повелява да се превъзнасяме по скъпи и лъскави неща. Хората, които правят нещо с ръцете си /особено ако не разполагат със супер дупер работилница/ ги усещат тия работи и затова си премълчават. Виж например през последната година колко човека са се престрашили да качат снимка на направен от тях кошер.
    А нищо чудно пък новата колежка да пусне такава тема и да ни удари у земята...
    Като начало мисля да се постарая с центрофугата, пак казвам, че разполагам с необходимия ресурс от инструмент и хора,които правят и доста по-сложни заварки... Тема за направи си сам ще отворя, като приключа идейния проект и ще публикувам снимки.

Наблюдател
    Регистриран
    17.11.2015
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Брях, че откога за тебе станах "някой"!? Направо ми развали деня...

Тоя тип го пусках миналата година в една друга тема.
    https://www.youtube.com/watch?v=RiQrSuaSaVg

На мен ми е симпатичен и в никакъв случай не бих го сложил в едно изречение с израза "безобразие, граничещо с жива простащина". А за по непретенциозните, може и така:
    https://www.youtube.com/watch?v=W6aNbPQlFqI

Продължавам. Някъде назад, в зората на форума, един колега я беше направил тая центрофуга с радиален барабан на Лега и пластмасов бидон, от ония сините. Колегата и сега се включва чат пат, иначе тогава беше начинаещ и с друго форумно име.

ydim , споко, и се радвай, че Холандецът не се включи в комисията по посрещането, ами само толерасти сме активни в тая темичка. Успех и може да разчиташ на нас! Цяла зима сме на разположение.
    Развесели ме... аз съм си споко... само днес да няма работа... ще дочета 1001 въпроса и ще изникнат 220 000 нови... В момента целта мие да набавя всичко необходимо... а междувременно се образовам, така да се каже...Ще видим... За сега е доста интересно, дори само запознаването с развитието и живота на пчелните семейства
    Благодаря все пак!

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    Цитат Първоначално публикувано от ydim Виж публикацията
    И Марко, точно защото са 2 кошера 500лв за центрофуга не е оправдано, освен ако не разполагаш с твърде много пари, а и в такива случаи сигурно само мързела би бил добро оправдание. Започнах темата с идеята да получа малко помощ от форум създаден с тази цел, но се убеждавам, че това ще е трудно постижимо, поради "простотията ми".. Извинявам се на Вас за "простащината" ми и че Ви занимавам с нея!
    Колежке мисля, че хората които пишат в темата наистина се опитват да ти помогнат и не знам защо са тия язвителни коментари. И са много прави за центрофугата. Това е СЪД в който ще събереш меда от кошера. Ако нямаш проблем да готвиш в ръждясали тенджери, да ядеш с ръждясали лъжици и вилици значи нямаш проблем да си купиш и ръждясала центрофуга. Ако не си такъв човек обаче ти трябва съд от неръждаема стомана. Ако намериш такава втора употреба - хубаво. Ако можеш да си купиш неръждаема ламарина (алпака или както там се казва) и можеш да я направиш под формата на барабан с конус на дъното , да я залепиш да направиш механиката - супер. Но ако не можеш да го направиш ще трябва да си купиш нова.

Аз започнах с един кошер и на втората година като ги направих два си купих една за 450лв. Ти може да се дърпаш една две години, да се помъчиш и накрая пак ще си купиш. Затова ако ще ставаш пчелар, купи я още сега за да не се нервираш после. Казвам го като съвет от личен опит. Щом ще дойдат кошерите догодина март, мед ще вадиш евентуално чак есента или чак следващата година. Така че има време да помислиш ще си ли пчелар или няма да си. Много хора си мислят, че да си сложиш един-два кошера е като да си насадиш плодно дръвче в двора. Есента береш, правиш компот и слагаш в мазето. При пчеларството е доста по-сложно. Ще трябва да инвестираш малко пари. Освен това ще трябва да почетеш. Някой неща можеш да си направиш сам/сама и да спестиш пари. Други неща обаче трябва да ги купиш. Така или иначе себестойността на меда ще ти е висока. На мен първия мед, който изкарах ми се хвана сигурно към 30-40лв килото. За мен безценното е удоволствието което изпитвам като се занимавам в кошерите. Един руски писател (не помня кой беше) е казал "Когато отида при пчелите забравям за всичките човешки лошотии". Ако ти изпиташ същото удоволствие като се занимаваш с пчелите тези похарчени пари ще си струват всяка стотинка. Обаче ако за теб кошерите са просто два сандъка с мухи, които ще ти дават безплатна зимнина- по добре не се захващай, защото първо меда се добива доста по-трудно от компотите и лютениците и второ няма начин да ти излезе без пари.

Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •