Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 72

Преглед на хибрид режима

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    В Гърция всички кошери са дебели 20мм. Аз не виждам някакъв проблем за пчелите в това, пък празните корпуси са доста по-леки.

Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    ... При мен, презимуването на пчелите в такъв кошер не е проблем. Проблем има само през пролетното развитие. Когато пчелите изпълнят един корпус и им добавя втори курпус с празни пити отгоре се получава рязко разширение и преохлаждане на гнездото. Обемът на гнездото се увеличава 2 пъти. Пчелите не успяват да затоплят такъв голям обем. Тогава те усвояват едната страна на горния корпус, а другата остава празна за продължителен период от време......
    Ако това ти се получава, значи или избързваш със втория корпус (припомни ми защо зимуват на един?) - медената шапка, брат, тя пречи, или два корпуса за плодник на твоите пчели им са много. Не случайно, там където се ползват два корпуса за плодник, пчелите зимуват на толкова, дори и да покриват само един.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    В Гърция всички кошери са дебели 20мм. Аз не виждам някакъв проблем за пчелите в това, пък празните корпуси са доста по-леки.

Ако това ти се получава, значи или избързваш със втория корпус (припомни ми защо зимуват на един?) - медената шапка, брат, тя пречи, или два корпуса за плодник на твоите пчели им са много. Не случайно, там където се ползват два корпуса за плодник, пчелите зимуват на толкова, дори и да покриват само един.
    Моите пчели зимуват на два корпуса. При пролетния преглед, в долния корпус питите са напълно празни. Аз отстранявам празния корпус, бракувам старите празни пити и когато семейството изпълни оставения им корпус с пчели, пило и мед, им го поставям отгоре, зареден с качествени светли пити и допълнен с восъчни основи. При мен, в Северна България, през пролетта нощите са студени и такова рязко разширение спъва пролетното развитие на пчелното семейство.

Потребител
    Регистриран
    28.02.2013
    Пчеларски район
    Русе
    Тогава това спъване дали означава че МК система не е по добра от ДБ

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от kaletoo Виж публикацията
    Тогава това спъване дали означава че МК система не е по добра от ДБ
    При мен, при пролетното развитие на пчелните семейства, ДБ се представя по-добре от ЛР. Тази година успях да избягна този проблем, като поставих запечатаното пило в долния корпус и го допълних с празни пити, а откритото пило, празни пити и восъчни основи поставих в горния корпус. Още един или два пъти свалях горния корпус и прехвърлях запечатано пило долу, а качвах празни пити горе. Така, с доста повече труд успях с ЛР да постигна резултати, близки до ДБ. За първи път успях да извадя акациев мед от ЛР кошер. Друго неудобство при ЛР е боравенето със строителната рамка. Ако бъде поставена в горния корпус, в нея освен търтеево пило, пчелите ще сложат и мед. Ако бъде поставена в долния корпус, пчелите доста по-бавно я изграждат, а за нейното изваждане ще трябва да се сваля горния корпус, което прави процедурата по-трудоемка.
    Едно от предимствата на ЛР е свързано с лесното отстраняване на старите пити. При ДБ това става след престой на тези пити зад преградната дъска, съпроводено с периодично разпечатване на меда до неговото пълно пренасяне от пчелите, което прави процедурата по-трудоемка.
    Този пост е редактиран от valaz; 25.11.2015 в 08:57.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    При мен, при пролетното развитие на пчелните семейства, ДБ се представя по-добре от ЛР. Тази година успях да избягна този проблем, като поставих запечатаното пило в долния корпус и го допълних с празни пити, а откритото пило, празни пити и восъчни основи поставих в горния корпус. Още един или два пъти свалях горния корпус и прехвърлях запечатано пило долу, а качвах празни пити горе. Така, с доста повече труд успях с ЛР да постигна резултати, близки до ДБ. За първи път успях да извадя акациев мед от ЛР кошер. Друго неудобство при ЛР е боравенето със строителната рамка. Ако бъде поставена в горния корпус, в нея освен търтеево пило, пчелите ще сложат и мед. Ако бъде поставена в долния корпус, пчелите доста по-бавно я изграждат, а за нейното изваждане ще трябва да се сваля горния корпус, което прави процедурата по-трудоемка.
    Едно от предимствата на ЛР е свързано с лесното отстраняване на старите пити. При ДБ това става след престой на тези пити зад следващи дъска, съпроводено с периодично разпечатване на меда до неговото пълно пренасяне от пчелите, което прави процедурата по-трудоемка.
    При мен зимуват на 2 корпуса, като при първата ротация качвам открото пило във втория и няма никакъв проблем с преразширяване. След това ако майката е качесъвена започва да работи и на 2та корпуса и не се налагат следващи ротации до есента. Строителната рамка я ползвам само на 2ри корпус, там майката винаги работи на нея и няма грам мед. Всичко си има цака само трябва да я хванеш. Проблема при мен е с роенето пролетта, тази година съм набелязал мерки да видим дали ще има ефект.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    И при мен зимуват на два корпуса, като семейството и запасите са в горния корпус, долния е с празни пити. Тази пролет и даже юни месец нощите бяха доста хладни и имах два случая на измръзване на пилото след ротация и след демариране. Тази година съм решил да пробвам без ротации, на всеки 6-7 дни ще смъквам по 2 рамки със запечатано пило в долния корпус и на тяхно място ще слагам ВО, така няма да преразширявам гнездото и ще се боря и с роевото настроение чрез градежа на 5-6 пити минимум на семейство а и ще си подменям и старите пити по този начин. Вярно, че ще е повече работа, но аз от работа не се страхувам. Кошерите ми са в полупланински район на 800 м надморска височина и пчелите ми се нуждаят от по-голямо внимание. А и винаги пчеличките се отблагодаряват за положените грижи от страна на пчеларя.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Това е много труд, при повече от 10 кошера е прибиване. Правя по 1 ротация и да се оправят, който не върви му сменям майката. С демарирането не направих нищо тази година и новата няма да правя.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    При мен, в Северна България, през пролетта нощите са студени и такова рязко разширение спъва пролетното развитие на пчелното семейство.
    Както вече казах, проблема ти е в медената шапка, а не рязкото разширяване. В такъв случай, смействата трябва да зимуват на три корпуса (ако не им сваляш мазагинните корпуси - могат и на повече). Алтернативните варианти са:
    1)от рано да поставяш празен корпус отдолу до слизането на майката в него, след което да ротираш
    2) качването на пити с пило в горния корпус (прекъсване на медената шапка), което както вече сам си открил - работи, въпреки че гнездото е с двойно по-голям обем от преди.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •