Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 8 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 76
    Никой ли няма да сподели тайната рецепта с кристална захар
    Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Седят си горе на Олимп и тънат във високомерие.Ще видат те като ги почна с мандарина!
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Нямам личен опит, но попаднах на това."В емйлиран съд се сипват 4 – 5 части захар и една част вода и се варят на слаб огън при постоянно бъркане. Варенето продължава 30 – 40 минути, докато по стените на съда започне да се образува кристална корица или когато капка от сиропа, пусната в чаша в студена вода, оставя след себе си тънка нишка и запазва формата си във водата. Готовият сироп снема от огъня и се разлива в плитки (1 см) мукавени кутии, предварително намокрени с вода. След кратко време сиропът се втвърдява и питките се дават на пчелните семейства по същия начин като кърмовата маса, като се се обръщат надолу без да се обвиват."
    http://to-bee.blogspot.bg/2011/01/blog-post_20.html
    Намерих и един вариант във видеоклип (на руски)
    http://m.youtube.com/watch?v=Qb_FA34_6Sg
    Удачно ли е да се работи така и какви добавки може да се използват(витамини примерно)

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Аз миналата година правих така.В тенджера нераждавейка слагам да заври 1 литър вода,след което изсипвам 5 кг захар.На слаб огън бъркане около 20-30 мин.Така или иначе захарта не може да се разтвори напълно.Оставам сместа да истине до около 40 градуса,след което прибавям течен мед един буркан.Разбърквам добре да се смеси и изливам във 10 литрова туба от минерална вода.Повратрям няколко пъти процедурата докато си направя необходимото количество.На другия ден сместа си е още течна но доста гъста, отивам на пчелина и пълня хранилките,като прегракта е махната за да имат достъп пчелите.Изрязвам от хартиените листи А4 за копирна машина с големина да покрие плътно сместа отгоре за да не залепват пчелите и това е.Хапват си го без никакви проблеми.За сравнение на половината кошери дадох питки от апифонда пак в хранилките и ги вземаха по бавно.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от rumenggr Виж публикацията
    Едвам го изгледах този.Ако му запушат устата ,ще проговори с г....а си.Не знам дали е удачно ,но не се виждам да варя 130кг. помадки.Ако го правя в малки дози ,в домашни условия ,ще трябва и аз да хващам пътя към Германия.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Едвам го изгледах този....Не знам дали е удачно.
    Човека два пъти каза, че прави клипа за начинаещи пчелари. Аз съм такъв. Идеята е да имаме(начинаещите) рецепта и потвърждение, че става. Клипа е бонус към рецептата.
    Ivootur, благодаря за споделения опит!

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    [QUOTE=rumenggr;76770]Човека два пъти каза, че прави клипа за начинаещи пчелари.
    QUOTE]

Руският ми е втори майчин ,но явно съм го пропуснал това. Обикновенно начинаещият пчелар има малко на брой семейства ,моя съвет е купувайте си готови продукти.По възможност истински.На мен като ми умрат 20-30 семейства ще ми останат 100.На начинаещите може нищо да не им остане.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    ....моя съвет е купувайте си готови продукти.По възможност истински.....
    А готовите питки дето ги продават как ги правят?
    Като изключим Апифондата и гаражните производства (двата екстремума), останалите да не би да ги правят с пудра захар?

Горната рецепта е точно за това как се правят "захарни петлета" или "sugar bricks", с малко повече готвене и стават твърди като джам шекер.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    А готовите питки дето ги продават как ги правят?
    .
    Ако знаех ,нямаше да задавам въпроси и щях да спретна една манифактурка.Да не ошашкаме колегата .Аз му препоръчах купешки питки ,защото уж са по-хубави.Много хора ги хвалят.Аз си ги бъркам сам ,но сега научих ,че меда не е препоръчително да се връща в кошера отново под някаква форма.Ще пробвам с инвертиран сироп -апиинверт.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    ....Аз му препоръчах купешки питки ,защото уж са по-хубави.Много хора ги хвалят.....
    От предлаганите на българския пазар - само немските, на Хохута ( от Халкидики, гръцките), и може би сръбските ( виждат ми се меки/високо водно съдържание, но за сметка на това имат коагулант. Никога не съм ги пробвал и не мога да правя сравнение). ОСТАНАЛИТЕ...... по-добре домашно производство!
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Страница 4 от 8 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •