Гледах външни прашецоуловители мисля другата година да се опитам да събирам прашец .Да ви питам ако почна да събирам прашещ това оказва ли влияние да се вади по малко мед ?
Гледах външни прашецоуловители мисля другата година да се опитам да събирам прашец .Да ви питам ако почна да събирам прашещ това оказва ли влияние да се вади по малко мед ?
Разбира се, че оказва влияние. Всеки един продукт, който се изземва от семейството, оказва влияние върху количеството на останалите продукти. Няма как да е другояче. Работниците в една фабрика (в случая кошера) могат да свършат някакво лимитирано количество работа. Ако част от работниците се отклонят да вършат нещо друго (прашец за изземване), ще пострада основната работа и ще намалее количеството на основния произвеждан продукт.
В кошера взаимовръзките между различните видове производство са много, в резултат на което могат да се наблюдават най-различни сътресения в нормалния (заложен от природата) производствен цикъл. В конкретния случай изземването на част от прашеца ще принуди пчелите да излизат и да носят нов прашец, което обаче ще рефлектира като по-малко донесен нектар (а от там и мед). Също така може да доведе до по-малко отгледано пило, което в дългосрочен план означава по-малко родени нови пчели, което пък като цяло може да доведе до значително намаляване на добивите от главната паша.
Редовното изземване на прашец от кошера води до редовно заделяне на един значителен ресурс от пчели-работнички, които не правят нищо друго освен да носят прашец за пчеларя. Тези пчели са изгубени като работнички за семейството, и ако техния брой е над 50% от старите пчели (което се получава на практика), ефекта за семейството ще е същия като този, който го наблюдавате когато при пръскане на някой арендатор ви изтрови половината от летящите пчели. Добивите на мед секват, семейството заслабва и всичко останало, което предполагам вече сте го виждали.
Не знам - трябва да попиташ някой производител на прашец. Моите лични разсъждения са следните: Ако се концентрирам в това да правя само прашец, едва ли ще изкарвам повече от 5-6 килограм а на кошер на година. Тоест общо ще получавам по около 100-120 лева на кошер на година, което е по-малко, ако се концентрирам да произвеждам по 30-40 кг. мед. Тогава парите от кошер ще са 150-200 лв. на година.
Ако толкова те притесняват бъдещите добиви на мед, слагай прашецоуловителите при цъфтежа на глухарчето, тогава пчелите яко задръстват плодника с прашец и за да не се забави развитието, пчеларите вадят 2-3 рамки с прашец и слагат празни пити за осеменяване. Прашеца в природата го има в много по-големи количества отколкото нектара и дали събираш или не прашец, пчелите мъкнат постоянно, независимо дали им трябва или не, освен ако има някакъв проблем в семейството. Мисля, че до 1-2 килограма изобщо няма да се отрази на медодобива. Мнението на колегата VanHanegen е абсолютно реално и лично аз съм чувал същите мнения от много други пчелари в бранша. Аз си събирам прашец за собствени нужди, от 3-4 семейства и то до средата на юни, тогава е най разнообразен и вкусен. Тръгне ли яко нектара, пчелите намаляват носенето на прашец.
Прашец давам на чичо ми, който има 7-8 кошера и му подарих и един външен прашецоуловител , който беше сложил за един час и после махнал, защото пречел на пчелите.... Не искаше изобщо да му обяснявам каквото и да е друго.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
..... и един мармот завива прашеца в станиол.....
Не ми се сърди, но аз не вярвам на това ..... Дори и да си прав, то това означава, че си 1 на 1000. За повечето начинаещи пчелари твоите приказки са само една илюзия, която може да ги подтикне да направят неразумни неща. Пиша този постинг заради тях - за да не хвърчат прекалено високо в небето, защото падането от високо много боли ....
Аз съм сериозен и отговорен човек и никога няма да си позволя да говоря глупости, още повече че видях че този въпрос е зададен от начинаещ пчелар. Ти обичаш да "разбиваш" митове, но този не си успял - какво общо има между отнетия от семейството прашец и внесения нектар. В горния пост ме подразни твоята неаргументирана категоричност, а не каза дали си правил опити и този извод от действителността ли е или..."една жена каза".
Working....
Аз също никога не съм се занимавал с добиване на прашец (не че имам такива намерения), но от чисто любопитство задавам един въпрос, който досега не е получил еднозначен отговор. Еднакви ли са добивите на мед от семейства, на които им се отнема прашеца и на такива, на които такъв не им се отнема?
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
В момента има 13 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 13 гост (и))