1991г. Освобождаване на цените. Свинско месо от 5лв./кг става 25лв./кг. /До тогава нямаше даже и сол по магазините. Всичко беше скрито от съответните другари и се даваха манимални количества, срещу купони, колкото да оцелее електората./ В същото време, от 0,97лв. за 1 долар, в новоизлюпените частни банки курса стана 12-14лв. за долар.
1992г. Долара стана 23лв.
1995г. Долара става 50лв., а малко по-късно същата година 70лв. за долар. /По месеци и дати не мога да уточня. Много време мина./
1996/97г. Долар 2000лв. / Прехода от максимума до фиксирането му на 2000лв. за 1 долар беше твърде кратък за да го отчитам. /
Всичко това беше в следствие на обирджийски схеми подобни на сегашната с КТБ, но тогава никой не спомена за източване на банки, а само за фалит / по неведоми причини свише /, не че сега има някакво развитие по въпроса с КТБ.
Казано по друг начин: При :Лява ръка десен джоб”- дясната ръка не реже лявата. Вместо това ОРГАНИЗИРАХА хиперинфлация / Цените на едро бяха по-високи от цените на дребно /
(изм.,ДВ,бр.38 от 1994 г.,бр.59 от 1995 г., бр.33 от 1996 г.,бр.16 и 44 от 1997 г.)
Месечен доход Данък
до 50000 лв. необлагаеми
от 50001 лв. до 60000 лв. 20 % за горницата над 50000 лв.
от 60001 лв. до 80000 лв. 2000 лв. + 22% за горницата над 60000 лв.
от 80001 лв. до 160000 лв. 6400 лв. + 24% за горницата над 80000 лв.
от 160001 лв. до 320000 лв. 25600 лв. + 28% за горницата над 160000 лв.
от 320001 лв. до 640000 лв. 70400 лв. + 32% за горницата над 320000 лв.
от 640001 лв. до 1280000 лв. 172800 лв.+ 36% за горницата над 640000 лв.
над 1280000 лв. 403200 лв. + 40% за горницата над 1280000 лв.
При 160 000 лв. което са 80 долара, плащаш данък 3,2 долара + 40 долара = 43,2 долара.
За теб остават 36,8долара.
Когато долара беше 50-70лв. Тази данъчна таблица се търпеше. Но при 2000лв./долар. ???
Преди падането на Виденов Иван Костов твърдеше, че всеки идиот може, да управлява като води до обедняване и го доказа през четири-годишното си управление. Горната данъчна таблица, непроменена през управлението на Костов /Вечна му политическа памет/, доведе до по-голямо обедняване от хиперинфлацията.
Ачка,хубаво е да уточним кой ни дои сега 28 +1 /февруари/ и 30+1 другите месеци на годината.Преди ,89 година давахме яко само на един,но и яко вземахме от него .Бяхме богопомазаните в СИВ / да го преведа за по–младите –Съюз за икономическа взаимопомощ/ в соц. лагера.Дори Г.Д.Р.–то нямаше тези привелегии/макар и да бяха лицето на соца пред Запада / които имахме ние.А сега само ни доят,както казваш ти ,ежедневно.А видят ли ни приведени на 90 градуса /а ние сме все така вече 26 години/ жална ни майка .Всеки който ни докопа .Путин не ни е виновен.''Каквото посееш ,това ще пожънеш .''
Колега ,давай напред ,стигни до момента ,когато при Иван Костов заплатата от 5 долара стана 100 долара.Ха Ха ха Иван Костов е толкова лош ,колкото е добър Тодор Живков.![]()
Два-три дена ме нямаше (много работа) и гледам бая сте се разпалии. Та нека и аз да си кажа мнението по въпроса - все пак съм живял и в двете системи и доста добре познавам всички плюсове и минуси и на двете.
Та аз мисля, че най-голямата разлика мецду социализма (комунизма) и капитализма (пазарната икономика) е в това КОЙ ДВИЖИ ИКОНОМИКАТА. Политиците ги забравете - те са курви и в двете системи. Те са курви във всички обществено-икономически системи, които човешкото общество е пробвало. Според мене обаче е важно КОЙ ДВИЖИ ИКОНОМИКАТА. Икономиката е първична - тя е в състояние да промени политиката и го е правила много пъти в човешката история.
Та в социализма икономиката се движеше от ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА. Директори на предприятия ставаха разни некадърници - разни "наши хора" - роднини, приятели, партийни членове, и всякакви други некадърници. В пазарната икономика ръководители на предприятия стават тези, КОИТО УСПЕЯТ ДА ГО ЗАВОЮВАТ ТОВА ПРАВО - със знания, опит, интелектуален потенциал, начин на разсъждение и т.н., в РЕАЛНА КОНКУРЕНЦИЯ с други себеподобни, драпащи към върха.
В социализма успяват само "наши" хора, но с дейноста си провалят обществото и икономиката като цяло.
В пазарната икономика всички имат НАИСТИНА РАВЕН СТАРТ И РАВЕН ШАНС, но успяват САМО НАЙ-ДОБРИТЕ. Те може и да забогатеят, с което си навличат зависта и омразата на всички останали, но обществото като цяло ПЕЧЕЛИ ОТ ТОВА, че икономиката се управлява от НАИСТИНА НАЙ-ДОБРИТЕ.
На практика през 20-ти век се проведе едно СЪСТЕЗАНИЕ на двете обществено-икономически системи. Ами победи ПО-ДОБРАТА. Говорим за системите като цяло - не говорим за отделния индивид, който в социализма може и да се е чувствувал по-добре, а сега по-зле, но това е негов личен проблем, а не проблем на обществото като цяло.
Член на БКП /БСП/ и други не съм бил няма и да бъда, понеже съм неспособен да направя разлика м-у българска политическа партия и мафия. През 1989г. ходих до ГДР през Унгария и Чехословакия. В Унгария цените бяха високи. В чехия магазините бяха претъпкани със стока и чувах комнтари на български, че витрините са подредени като за изложба/ моето мнение беше същото, в същото време ако влезеш в магазина ще бъдеш единствения /в България опашките бяха задължителни/. Цените бяха ТРИ ПЪТИ по ниски от българските /пиша за хранителните магазини/. В ГДР цените бяха САМО ДВА пъти по- евтини от българските /Също визирам хранителните стоки, цените на другите стоки бяха съизмерими/. Не ми беше лесно да изляза. Може би защото не членувах в БКП, може би заради голямата екскурзия тогава, но най-вече заради безхаберната система властваща тогава.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))