Цитат Първоначално публикувано от vencii Виж публикацията
Това може да стане,но във вимпрома-в домашни условия не. Когато убиеш дрождите в мъста и засееш с ъс селектирани дрожди които издържат 15% алкохол, Когато почнеш да контролираш ph-то,азотното съдържание,фосфора.калия,т мпературата и тн. и ти ще постигнеш 14.4 алкохол. Вече са селектирали щамове дрожди които издържат до 20% алкохол. Правете разлика между материал за вино и за ракия. При виното залагаме висока първоначална захарност( 22,23,24дори 25) за да останат неразградени захари в зависимост какво вино желаем. При материала за ракия целта е всичката захар да се превърне в алкохол и затова тръгваме с максимално 20% и за да не се разваля лесно минимално 18%
Това вече е добро обяснение и така съм съгласен. В практиката обаче, специално по нашия край и по традиция, хората искат да си произведат от гроздето прилично винце поне до пролетта да имат, а на джибрата да сложат захар и водица да стане втора ферментация и да имат и ракия. Вярно е че материала за ракията може /трябва/ да е с по-нисък градус и хората го знаят това, ама всеки гледа да се застрахова, макар и с малко загуба на захар -но да не рискува целия бидон. Това с оглед на сезонните специфики и административната особеност около ракиеваренето.