Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 208 от 683 ПърваПърва ... 108158198206207208209210218258308 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,071 до 2,080 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Колеги този ноември е доста по различен, вече е 18 ти а средните температури са около 20 градуса. Пчелите не са в покой и дори масово отглеждат пило. Така ,че колегата щом се притеснява за запасите не е проблем пчелите да го вземат. Не гледайте датите от календара а следете времето.
    Не само ноември и районите са различни.Бях писал колегата да посочи в профила си ,но няма.Моите пчели при дневна температура 20-22 градуса са си много спокойни.Почти няма летеж ,но на всеки кошер има по десетина пчели ,които гонят осите.Дали има пило не съм гледал ,но ако има ще е малко и само в отделни семейства.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Колеги този ноември е доста по различен, вече е 18 ти а средните температури са около 20 градуса. Пчелите не са в покой и дори масово отглеждат пило. Така ,че колегата щом се притеснява за запасите не е проблем пчелите да го вземат. Не гледайте датите от календара а следете времето.
    Ако няма запаси, сироп се дава август септември а сега се слага твърда храна над кълбото или евентуално инвертиран. Въпреки топлото време голямата чат от пчелите са в покой, вярно носят прашец и консумират повече мед но масово отглеждане на пило не е нормално. При мен отдавана няма пило, ако има някъде е съвсем малко. Пчелите не са толкова прости, толкова години са се адаптирали към променящият се климат.
    Хранене по това време привлича и осите, също има риск и от нападения.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Ако няма запаси, сироп се дава август септември а сега се слага твърда храна над кълбото или евентуално инвертиран. Въпреки топлото време голямата чат от пчелите са в покой, вярно носят прашец и консумират повече мед но масово отглеждане на пило не е нормално. При мен отдавана няма пило, ако има някъде е съвсем малко. Пчелите не са толкова прости, толкова години са се адаптирали към променящият се климат.
    Аз имам предвид инвертиран сироп, за дозапасяване ако са гледали или гледат още пило. За съжаление колегата не е уточнил.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Колегата явно е мераклия .Ще стискам палци да му иззимуват двата кошера и да не му се убие мерака.

Автор
    Регистриран
    20.06.2015
    Моя ГРЕШКА този сироп е от септември месец и те не го изпиха и аз само го разбих на ново със повече захар преди седмица,За да не осещат йода .Да махам ли сиропа или да го оставя във хранилката ?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Щом не го взимат, махай го. Само с него ще вкарват излишна влага вътре в кошера.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Автор
    Регистриран
    20.06.2015
    Гледах външни прашецоуловители мисля другата година да се опитам да събирам прашец .Да ви питам ако почна да събирам прашещ това оказва ли влияние да се вади по малко мед ?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от thegame999 Виж публикацията
    Гледах външни прашецоуловители мисля другата година да се опитам да събирам прашец .Да ви питам ако почна да събирам прашещ това оказва ли влияние да се вади по малко мед ?
    Разбира се, че оказва влияние. Всеки един продукт, който се изземва от семейството, оказва влияние върху количеството на останалите продукти. Няма как да е другояче. Работниците в една фабрика (в случая кошера) могат да свършат някакво лимитирано количество работа. Ако част от работниците се отклонят да вършат нещо друго (прашец за изземване), ще пострада основната работа и ще намалее количеството на основния произвеждан продукт.

В кошера взаимовръзките между различните видове производство са много, в резултат на което могат да се наблюдават най-различни сътресения в нормалния (заложен от природата) производствен цикъл. В конкретния случай изземването на част от прашеца ще принуди пчелите да излизат и да носят нов прашец, което обаче ще рефлектира като по-малко донесен нектар (а от там и мед). Също така може да доведе до по-малко отгледано пило, което в дългосрочен план означава по-малко родени нови пчели, което пък като цяло може да доведе до значително намаляване на добивите от главната паша.

Редовното изземване на прашец от кошера води до редовно заделяне на един значителен ресурс от пчели-работнички, които не правят нищо друго освен да носят прашец за пчеларя. Тези пчели са изгубени като работнички за семейството, и ако техния брой е над 50% от старите пчели (което се получава на практика), ефекта за семейството ще е същия като този, който го наблюдавате когато при пръскане на някой арендатор ви изтрови половината от летящите пчели. Добивите на мед секват, семейството заслабва и всичко останало, което предполагам вече сте го виждали.

Автор
    Регистриран
    20.06.2015
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Разбира се, че оказва влияние. Всеки един продукт, който се изземва от семейството, оказва влияние върху количеството на останалите продукти. Няма как да е другояче. Работниците в една фабрика (в случая кошера) могат да свършат някакво лимитирано количество работа. Ако част от работниците се отклонят да вършат нещо друго (прашец за изземване), ще пострада основната работа и ще намалее количеството на основния произвеждан продукт.

В кошера взаимовръзките между различните видове производство са много, в резултат на което могат да се наблюдават най-различни сътресения в нормалния (заложен от природата) производствен цикъл. В конкретния случай изземването на част от прашеца ще принуди пчелите да излизат и да носят нов прашец, което обаче ще рефлектира като по-малко донесен нектар (а от там и мед). Също така може да доведе до по-малко отгледано пило, което в дългосрочен план означава по-малко родени нови пчели, което пък като цяло може да доведе до много по-малки добиви от главната паша.
    Заслужава ли си да вадя прашец или просто да си вадя само мед ?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от thegame999 Виж публикацията
    Заслужава ли си да вадя прашец или просто да си вадя само мед ?
    Не знам - трябва да попиташ някой производител на прашец. Моите лични разсъждения са следните: Ако се концентрирам в това да правя само прашец, едва ли ще изкарвам повече от 5-6 килограм а на кошер на година. Тоест общо ще получавам по около 100-120 лева на кошер на година, което е по-малко, ако се концентрирам да произвеждам по 30-40 кг. мед. Тогава парите от кошер ще са 150-200 лв. на година.

Страница 208 от 683 ПърваПърва ... 108158198206207208209210218258308 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •