По принцип стеснявам единствено през пролетта и то по-слабите семейства за няколко седмици, като им слагам парче найлон между корпусите с малък процеп от около 2-3 см отпред към прелките, което комбинирано с други мероприятия води до по-бързото развитие на семействата, поне според мен. Есенно време не стеснявам по никакъв начин. Фен съм на зазимяването на по-силни семейства, макър в момента моите да не отговарят напълно на изискванията ми / по причини изцяло зависещи от мен/
В студено време покриват между 5-7 рамки в зависимост от това дали са по-стари семейства или таз годишни, както и от самата им сила /все пак през тази година от 36 иззимени кошери зазимих 70 бр, като за последно ги скубах на пчели и пило през август/
Гледам само и единствено ЛР в чистия му вид, зазимени на по два корпуса, като семействата са покриват втори или втори и първи корпус.
Напълно споделям мнението ти, като бих допълнил само, че това го правят и в по-топлите зимни дни. Не сте ли виждали еденични умрели пчели по крайните пити и според вас какво правят там?

Цитат