Освен перицин какви препарати за напушване използвате. Ни ми се ще да ги отварям отново
Аз лично не ползвам никакви препарати. Може да ползваш Оксалова к-на или Амитраз. Има много информация по въпроса, сам си прецени.
На изложението в Белград масово се предлагаше Амитраз - ВАРОЛИК и сръбските колеги масово го купуваха, явно се използва много. По тази причина не си купих основи от там. Това е едно много ефективно средство за борба с акара, но е много вредно , като бойно-отровно вещество е и се натрупва във восъка. Но ако се притесняваш много за акара, използвай го, но не прекалявай с него. На лентичка се капват 4-5 капки и лентичката се запалва и започва да пуши и се пъха през прелката. Но трябва да се третира по обед при температури над 10 градуса, защото лекарството принуждава пчелите да направят облитане. В нашите магазини се предлага като ВАРСТОТАТ.
Аз третирах с ОК в края на октомври и направо щях да падна като видях колко много акари имаше на контролните листове, а август третирах с мравчена киселина във вид на гел и то два пъти.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Благодаря и на двамата.
всъщност като се замисля преди 4/5 години слагахме само ленти от сръбските но явно инвазията е голяма затова ще проуча препаратите и ще третирам още един път мисля че ще има подходящо време.
Успех
Тъкмо обратното. От всички твърди химии, само амитраза не е мастно разтворим (восъка е вид мастни киселини). Остават някакви количества от него и от неговите метаболити по восъка, но и дума не може да става за абсорбация или попиването му като гъба от восъка, така както е при мастноразтворимите пестициди.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
На правих сироп със йод преди около седмица и го сипах във хранилките.Вчера като отидох те бяха пили малко от него и 70-80 процента от сиропа си седи във хранилките ,Какво да правия със този сироп да го оставя във хранилките зимата или да го махна от хранилките ?
Твърдо си решил да измориш пчелите и не се предаваш. Изхвърли този сироп и ги остави на мира, те вече са в покой и не им трябва нищо друго освен спокойствие. Ако си направил каквото трябва август и септември ще иззимят ако не пролетта почваш от начало, ама зимата прочиташ малко информация а не правиш глупости като сироп през ноември.
Колеги този ноември е доста по различен, вече е 18 ти а средните температури са около 20 градуса. Пчелите не са в покой и дори масово отглеждат пило. Така ,че колегата щом се притеснява за запасите не е проблем пчелите да го вземат. Не гледайте датите от календара а следете времето.
В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))