Здравейте,на отводките ми запасите от мед са по-намаля ли мога ли вече да слагам твърда храна?
Дори и да имат 100кг. медови запаси пак можеш да слагаш питки или суха захар...
Би било неизгодно за оцеляването му през зимата да направи пробивни рани на голямо количество пчели. Всяка паразитирана пчела/какавида има САМО ЕДНА пробивна рана, от която се хранят всичките на брой нейни акари. А наличието на акар върху някоя пчела, не означава непременно, че се храни от нея или пък, че тя има пробивна рана ( все пак не става въвпрос за кърлежи по говедата). Всъщност по време на форетичния стадий (неразмножителния) на акара, той не се нуждае от много храна, тъй като няма репродуктивни функции и ако не се лъжа, може да оцелее с месеци без да се храни.
Колкото до мобилността му през зимата, да има такава, въпреки че се изразява в нищо повече от прехвърлянето му от умиращ гостоприемник, върху нов. Въпреки че често през зимата могат да бъдат забелязани акари върху пчели от зимния подмор. Често акарите остават върху умрелия труп на пчелата до няколко часа след нейната смърт (предполагам става въпрос за камуфлажен инстинкт, който позволява прикачването върху пчелите, които се опитат да изхвълят подмора)
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Когато дадено семейство не взима сиропа бързо, това означа, че или е слабо или си предозирал йода. Забелязал съм, че в такива случаи има удавени пчели в преградката. Когато забележа такова нещо, слагам 4.5 стиропорени топчета и тогава пчелите успяват да излязат от хранилката. Тази година третирах семействата с Нозевит плюс и за 3-4 кошера не ми достигна от лекарството и използвах останало лекарство ЦЕРАНОН. Направих разтвора и видях, че в шишето са останали 10 тина млл и тъй като е на билкова основа, реших, че няма да е опасно за пчелите и ги сипах и тях в сиропа. На следващия ден забелязах, че на тези 4 кошера в хранилките сиропа не беше взет и имаше много удавени пчели. Предозирал съм лекарството. Изхвърлих удавените пчели и досипах само сироп в хранилките и на следващия ден хранилките бяха сухи.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Нито ти, нито аз имаме конкретни доказателства по въпроса. Според мене борбата с акара се води на различни нива и по различни начини съобразно разбиранията, познанията и вярванията в различни информации или в различни пчеларски митове. Именно поради тази причина ефекта от третиранията (борбата) е много различен при различните пчелари. Камбанарийките им са различни, резултатите - също. Има пчелари, които доказано имат нула броя акари в кошерите си, а има и такива, на които семействата им измират от акар и после те пищят по медиите, обвинявайки всички други, но не и себе си.
Нищо повече не може да се направи по въпроса. Всеки сам да си взема решенията и след това сам да си носи последствията. Аз обаче съм привърженик на по-голямата предпазливост и в предпремането на действия, които да ми дават по-голяма увереност, че акара наистина е изчистен. Залог на непочистения акар е цялото семейство, струващо поне 200 лева, а не икономията на 1-2 лева с която да заменя некачественото третиране с още по-некачествено, и после дори да не направя проверка каква съм я свършил.
Както вече казах - различни пчелари - различни камбанарийки - различни резултати ...... различни последствия .....
Благодаря
това значи че травя да третирам още веднъж може би с друг препарат, до колко трабва да ги огранича 3 , 5 %
В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))