Здравейте,

Може да създадеш бащини с-ва, но каква е гаранцията? Майките като излитат на брачен полет само търтеи от твоите бащини с-ва ли ще ги оплождат?
В профила ти не пише нищо, в района в който пчеларстваш има ли други пчелари? Знаеш, че във всеки кошер има търтеи. Как ще накараш (помолиш) комшията пчелар с "примерно" 100 кошера да ползва стр. рамка и да "изтребва" търтеите във всичките си с-ва? Дори и при използване на стр. рамка пак по питите има търтиеви килийки. Може да го направиш, но без гаранция на 100% за наследственост на породистата ти майка. Смятам, че няма да можеш да постигнеш и 50%.

Най добре за мен: Купи си майки от същото место!

През 2012г. Котларски издаде една книга "Какво трябва да знае всеки пчелар за Генетиката и Селекцията" с автор проф. д-р Йежи Полеолог. Ако си такъв голям мераклия в тази област ДЕРЗАЙ, ще се радвам на твоите бъдещи успехи. ПОЖИЛАВАМ ти го. Купих си книгата, четох я няколко пъти и стигнах до извода, че това не е за мен! Във форума също е говорено доста на тема "Изолиран оплоден пункт". Само там би имало ефект от бащини с-ва. Там ще имаш ГАРАНЦИЯТА, че майките ти ще бъдат оплодени от твоите търтеи. В България няма место където да бъде създаден такъв!

Горното е личното ми мнение по въпроса!

Поздрави, Г. Георгиев