Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 21

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Може да създадеш бащини с-ва, но каква е гаранцията? Майките като излитат на брачен полет само търтеи от твоите бащини с-ва ли ще ги оплождат?
    В профила ти не пише нищо, в района в който пчеларстваш има ли други пчелари? Знаеш, че във всеки кошер има търтеи. Как ще накараш (помолиш) комшията пчелар с "примерно" 100 кошера да ползва стр. рамка и да "изтребва" търтеите във всичките си с-ва? Дори и при използване на стр. рамка пак по питите има търтиеви килийки. Може да го направиш, но без гаранция на 100% за наследственост на породистата ти майка. Смятам, че няма да можеш да постигнеш и 50%.

Най добре за мен: Купи си майки от същото место!

През 2012г. Котларски издаде една книга "Какво трябва да знае всеки пчелар за Генетиката и Селекцията" с автор проф. д-р Йежи Полеолог. Ако си такъв голям мераклия в тази област ДЕРЗАЙ, ще се радвам на твоите бъдещи успехи. ПОЖИЛАВАМ ти го. Купих си книгата, четох я няколко пъти и стигнах до извода, че това не е за мен! Във форума също е говорено доста на тема "Изолиран оплоден пункт". Само там би имало ефект от бащини с-ва. Там ще имаш ГАРАНЦИЯТА, че майките ти ще бъдат оплодени от твоите търтеи. В България няма место където да бъде създаден такъв!

Горното е личното ми мнение по въпроса!

Поздрави, Г. Георгиев

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Груба грешка ще е, ако подмениш всичките си семейства с генетичния материал на една единствена майка. Ще се получи ефекта, че произведените от тебе майки ще се оплождат с търтеите от същата майка, и техните дъщери (работнички и майки) ще имат едни и същи гени като две капки вода. Ще получиш клонинги (еднакви копия) и ако има някакъв генетичен дефект, то той ще се мултиплицира.

Такова близкородствено съешване се прилага в селекционната дейност, но изключително рядко (за точно определени цели) и много внимателно с наблюдение и контрол на възникващите странични проблеми.

Прочети препоръчаната по-горе книжка и много неща ще ти се изяснят.

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Цитат Първоначално публикувано от Bobi-M9598 Виж публикацията
    Във форума също е говорено доста на тема "Изолиран оплоден пункт". Само там би имало ефект от бащини с-ва. Там ще имаш ГАРАНЦИЯТА, че майките ти ще бъдат оплодени от твоите търтеи. В България няма место където да бъде създаден такъв!
    В България изолирани оплодни пунктове няма, но на пазара се продават апарати да инструментално осеменяване, така че има решение на проблема...

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от s3s3s3 Виж публикацията
    В България изолирани оплодни пунктове няма...
    А по времето на социализма е имало.......
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    А по времето на социализма е имало.......
    По времето на социализма, доста неща имаше, както и много неща нямаше, но това е друга тема...

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    По времето на социализма, доста неща имаше, както и много неща нямаше, но това е друга тема...
    Сори ,но не се удържам. Освен вятър да вее знамената ,друго нямаше.

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Сори ,но не се удържам. Освен вятър да вее знамената ,друго нямаше.
    Разни хора, разни идеали.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    В България изолирани оплодни пунктове няма, но на пазара се продават апарати да инструментално осеменяване, така че има решение на проблема...
    Изкуственото осеменяване не е никакво решение на проблема. То е полезно когато искаш да имаш контрол коя майка с какви търтеи се опложда, но това не означава, че се получава пълноценна майка. Точно обратното. Изкуствено осеменената майка е добър носител на гени, ако сме постигнали верния комплекс от качества, но не става за майка, която да я експлоатираш 2 или 3 години. Причината за това е, че тя притежава 3-4 пъти по-малко сперматозоиди от естествено съешените майки. Ако естествено съешените имат средно по 1 200 000 сперматозоида, изкуствено осеменените рядко имат повече от 300-400 хиляди.

Ако една изкуствено осеменена майка я насвириш интензивно да снася, тя може да изчерпи потенциала си само за 1 година. Затова и такива майки не трябва да се презорват. Семейството им се поддържа слабо и в непрекъснато развитие. Не трябва да се допуска да стане силно семейство.

Наблюдател
    Регистриран
    28.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    .... Ако тя има някакъв дефект, може да отнеме две години докато го установиш, когато вече ще бъде прекалено късно и риска да си загубиш всичките пчели тогава е много голям......
    Не мисля,че риска ще е по-голям.Ами като се закупуват майки по програмата от майкопроизводителите,защо о ги продават на парче и не ги е еня,дали са качествени,имат ли дефект или не,интересуват ги парите,риска не е ли по-голям?А с майката,която аз имам и с опита ми,не мисля,че крайния резултат ще е по-лош.
    Този пост е редактиран от пчелар; 17.11.2015 в 21:28. Причина: правописна

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от пчелар Виж публикацията
    .....А с майката,която аз имам и с опита ми,не мисля,че крайния резултат ще е по-лош.
    Ами щом имаш такъв опит, нямаше нужда тогава да питаш. Тъкмо така щеше да натрупаш още по-голям опит, а сега, при положение че обръщаш внимание на чужди съвети, ние ти отнемаме тази възможност.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •