Не смятам, че сега е момента да говорим за големите добиви тъй като и без това цената пада!Ако повечето колеги намерят Граала на добива цената хептен ще се срине.
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
[QUOTE=ch.atanasov;75953]Едно от решенията е подвижното пчеларство. Средния добив от 20 килограма може да се умножи по три. При мен тази година средния добив е около 40 килограма /15-18 кг. от рапицата-студено време и 20-25 кг. от слънчогледа, радостта трая само 10 дни и после жегата му разказа играта/.
За мен добрите резултати идват от съобразяването с комплекс от фактори. Като се почне от избора на място за пчелина и се стигне до техника на работа. При мен "чалъмът" е в това да направя реална оценка на всички фактори и си преценя възможностите (мойте и на пчелите) какво мога да постигна и къде е чертата която трябва да тегля и да не преминавам.
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Ето така се прави.https://www.youtube.com/watch?v=JB0OPxF2Kzk
да Ви попитам старите/опитните пчелари: правите ли селекция, .т.е произвеждате ли си Вие собствени майки от кошери, които са дали най-високи добиви, следите ли този показател при селекцията...аз този сезон си купих 9 купешки майки, от които 6 приеха...догодина ще ги наблюдавам как протича медосбора при тези отводки с купешките майки, дано всичко е ок, в противен случай много лошо - ще трябва сам да се науча да си правя майки от най-елитните/трудолюбиви ми семейства.....при тези лицензираните майкопроизводители следи ли се за селекцията на майките по показателя медосбор??
Колега Илиев, "лицензираните" производители, нямат капацитет да задоволят дори една десета от потребностите на пчеларите. Сам прецени, дали правят каквато и да е селекция. А за това което питаш, аз лично да. Произвеждам си майки от семействата дали най-добри добиви.
Тази година имам едно семейство, на което малко закъснях с разширяването. Отварям го и вътре бъка от пчели, висят на бради и мързелуват. Бях сигурен, че ще има роеви маточници, но нямаше. Сложих му корпус и се чудех дали ще им е достатъчен, а те едвам го напълниха.
Сега си мисля, че майката е порода мангустика,прави много деца, ама мързеливи. Толкова ги мързи, че даже не се и роят.
Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))