Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 22 от 101 ПърваПърва ... 1220212223243272 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 211 до 220 от общо 1002
    VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    От Байконур са изстреляни 20 ракети с изпитани съветски космонавти към кометата.
    Пропускаш странните премествания на руските спътници , които са засечени от американците. Подозирам , че целта е да се насочи кометата към Байкал. Как ще изглежда пълен с водка!?Спирт и природна вода!Най-големия естествен резервоар на водка!
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Забранен
    Регистриран
    12.09.2014

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    сварих и аз преди 2 седмици джибрите...кое ми направи впечатление на казана? - спиртомера на казанджията се оказа, че отчита грешно - завишава с няколко градуса, което е много, и съответно лъже накрая при отсичане на патоките....добре, че наливах ракията в 11 литрови туби от минерална вода, и не успях да я смеся с гадните патоки....при 43-44 градуса по неговия спиртомер, почна да тече мътна, което ме накара веднага да я събирам в друга туба, и така спасих 44 литра качествена гроздова ракия...и се ядосах, и си купих професионален френски спиртомер ALLA за 21,60лв, и ми разпечатаха таблица за поправките в спиртни градуси спрямо температурата на ракията в температурния диапазон 17-25 градуса....оказва се, че ако ракията е с Т 25 градуса, то поправката е минус 2 спиртни градуса, а ако 17гр. поправката е плюс 1 градус....като тече от казана според мен е топла ракията, т.е. трябва от показанията на спиртомера да се вадят поне 2 градуса, за да получим точния градус, и то при верен спиртомер!

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Не че съм "голям" специалист, но може би с напредването на годините ракийката взе да ми се услажда. Относно потапянето на "шапката": ЛОШО!!!!!!!!!!!!!
    В зависимост от дневните температури джибрите са готови за около 20-25 дни, т.е. лятото. За гроздето, на 24.09. купих грозде за вино. Тъй като се полакомих и взех повече на сутринта беше тръгнало да ме "търси" (около 4-5л. бяха изтекли по пода в мазата). Извадих две баки от латекс и ги сложих в 80л. бидон. Добавих захарен сироп 1:3, (6кг. захар). Сварих ракията около 27-28.10. Количеството бе малко под 11л.
    Относно казана: МНОГО ВАЖЕН ИНСТРУМЕНТ. Навремето си поръчах казан в кооперация "Бенковски". Не питайте колко ми струваше казан 120л. (3 000лв.)
    Та тогава "специалиста" с който говорих ме пита от какво ще варя. Писа нещо, смята иииииии заключи: За този казан при варене на гроздови джибри трябва да отделям по спомен около 480мл. първак, от плодове двойно.

Поздрави, и наздраве! Г. Георгиев

Пропуснах за спиртомера, сина ми, ми подари спиртомер със термометър.
    Този пост е редактиран от Bobi-M9598; 09.11.2015 в 21:24. Причина: добавка

Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Пчеларски район
    асеновград
    Жоро помоли сина ти да ти подари и един захаромер с термометър и когато правиш материал за ракия трябва да гониш захарност на материала между 18-20 %. При 3 към 1 вода захар почти една трета от захарта я губиш.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Имам захаромер заради виното, по точно сахаромер. Не знаех, че има и захаромери с термометър. Още утре ще "подам" заявката!

Поздрави, Г. Георгиев

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    сварих и аз преди 2 седмици джибрите...кое ми направи впечатление на казана? - спиртомера на казанджията се оказа, че отчита грешно - завишава с няколко градуса, което е много, и съответно лъже накрая при отсичане на патоките....добре, че наливах ракията в 11 литрови туби от минерална вода, и не успях да я смеся с гадните патоки....при 43-44 градуса по неговия спиртомер, почна да тече мътна, което ме накара веднага да я събирам в друга туба, и така спасих 44 литра качествена гроздова ракия...и се ядосах, и си купих професионален френски спиртомер ALLA за 21,60лв, и ми разпечатаха таблица за поправките в спиртни градуси спрямо температурата на ракията в температурния диапазон 17-25 градуса....оказва се, че ако ракията е с Т 25 градуса, то поправката е минус 2 спиртни градуса, а ако 17гр. поправката е плюс 1 градус....като тече от казана според мен е топла ракията, т.е. трябва от показанията на спиртомера да се вадят поне 2 градуса, за да получим точния градус, и то при верен спиртомер!
    Ти, сам си се "светнал", че проблема идва от температурната разлика, и съответно трябва да се преизчислява алкохолният градус спрямо температурата, същото нещо го има и при рефрактометрите с които се мери и водното съдържание в меда, т.е.т. не ти е виновен спиртометъра на казанджията...
    Колкото до мътната ракия, тя много лесно се "лекува", на Диониса продават една филтърна хартия, прекарва се през нея и става идеално бистра, аз съм имал мътна над 45-46 градуса, и от магазина ми обясниха, че това се дължало на семките от гроздето, и попадането им в казана(по възможност трябва да не се сипват в казана), от тях се отделяли някакви етерични масла на които се дължи тази матилка. Аз и затова използвам бутилки от 2,5 литра да наливам ракията, и ги номерирам с книжно тиксо(лесно се пише върху него).

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    ...кое ми направи впечатление на казана? - спиртомера на казанджията се оказа, че отчита грешно - завишава с няколко градуса...
    Само да вметна. Ако казанът е регистриран, т.е. е "специализиран малък обект за дестилиране", спиртомерът трябва да отговаря на определени изисквания.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от vencii Виж публикацията
    когато правиш материал за ракия трябва да гониш захарност на материала между 18-20 %. При 3 към 1 вода захар почти една трета от захарта я губиш.
    Това не го разбрах?
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Пчеларски район
    асеновград
    Спиртомера който отговаря на изискванията на митниците е тариран от мерки и теглилки, има сертификат,измерва десети от градуса и целия му обхват е от 40 до 50 градуса и струва 160 лв. никой казанджия няма да го даде на клиентите да си мерят ракията. Моя стои в специална кутия и не се пипа по никакъв повод.

В едно домашно вино алкохола трудно надхвърля 10 %. прието е че домашното вино е максимум 11%. В много редки случай може да достигне 12%. В практиката 56% от захарта се превръща в алкохол та сметката е проста при 20% захарност 56% от нея ще станат на алкохол което прави 11.2 алкохолни процента, демек за да се превърне всичката захар на ракия тя не трябва да надхвърля 20% и не е добре да пада под 18% при започване на ферментацията

Страница 22 от 101 ПърваПърва ... 1220212223243272 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •