сварих и аз преди 2 седмици джибрите...кое ми направи впечатление на казана? - спиртомера на казанджията се оказа, че отчита грешно - завишава с няколко градуса, което е много, и съответно лъже накрая при отсичане на патоките....добре, че наливах ракията в 11 литрови туби от минерална вода, и не успях да я смеся с гадните патоки....при 43-44 градуса по неговия спиртомер, почна да тече мътна, което ме накара веднага да я събирам в друга туба, и така спасих 44 литра качествена гроздова ракия...и се ядосах, и си купих професионален френски спиртомер ALLA за 21,60лв, и ми разпечатаха таблица за поправките в спиртни градуси спрямо температурата на ракията в температурния диапазон 17-25 градуса....оказва се, че ако ракията е с Т 25 градуса, то поправката е минус 2 спиртни градуса, а ако 17гр. поправката е плюс 1 градус....като тече от казана според мен е топла ракията, т.е. трябва от показанията на спиртомера да се вадят поне 2 градуса, за да получим точния градус, и то при верен спиртомер!