Забравих да ви кажа още един неприятен факт - по време на срещата за Наредба 15 поговорих с представители на арендаторите докато пушехме вън пред заседателната зала. Подпитах ги за мярката по агроекология, съобразно която те ще получават помощи, които уж да ги делят с пчеларите. Директно им зададох въпроса "А дали арендаторите няма да закупят хиляди кошери и пчелни семейства, които после ще ги заебат в периферията на блоковете с насаждения?" За съжаление отговора беше "Да, най-вероятно това ще се случи".
Попитах и служители от дирекция "Животновъдство" (Мариета Нейкова и Силвия Василева) за ситуацията с тази мярка по агроекология - дали наредбата вече е готова и ако не е - дали те ще поканят представители на пчеларите за нейното обсъждане. Те просто вдигнаха рамене и казаха, че тази мярка е към друга дирекция на МЗХ, и че те въобще нямат никаква информация по въпроса какво се случва с нея. С две думи - има голяма вероятност всичко да се случи зад гърба на пчеларите. Ако дирекция "Животновъдство" бъде информирана по въпроса, тогава ще бъдат поканени пчелари за обсъждането - за това поне имам обещание. Възможно е обаче всичко да се приеме без участието на дирекция "Животновъдство".
Тези дни ще имам среща с представители на централата на БАБХ в София - точно с тази дирекция, която се занимава с информационните технологии. Срещата ще е именно за пчеларския регистър и за това как данните от него могат да се използват за подпомагане на една автоматизирана пчеларска оповестителна система за пръсканията. Та на тази среща ще повдигна и въпроса за качеството на данните в този пчеларски регистър. Ако трябва - дори съм готов да им окажа безплатна техническа помощ. Крайната цел е данните в този регистър във всеки един момент от време да са верни и точни. Все още не знам какъв им е проблема, но ще имам шанса да се запозная на място с него и при желание от тяхна страна да им помогна да го разрешат.
При мен всичко си е Ок, актуално както по пчелини, така и бройките си отговарят. Също и положението и при други познати. Просто тия несъществуващите пчелини, за тях никой не е уведомил БАБХ, и съответно те(администрацията, писарушките) няма как да знаят, че въпросният пчелин не съществува - може би тоя контрол трябва да се вмени на участаковите лекари, примерно пчелар на който не са му заверени дневниците за профилактичните прегледи, да ходят, да го "наглеждат" съществува ли, има ли го, няма ли го...
Искрене ,но не фигурират и много пчелини който се направиха в последно време и според мен пчелните семейства са много повече просто информацията не е опреснена
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))