Направих си труда да преведа написаното от украинския колега за тези които не разбират руски. Дано Ви хареса.

Ниската, в сравнение с България изкупна цена на пчелния мед в Украйна се свързва с факта, че у нас се произвежда много мед - споменават се цифри от 40 - 70 000 тона за стопанска година. Меда се добива лесно от безкрайните слънчогледови полета. През този сезон много от нашите пчелари достигнаха среден добив 80 кг пчелен мед от кошер. За жителите от селата производството на пчелен мед е привлекателно занимание, ограничавано единствено от страха от ужилване (на съседите), недостатъчно познания, липса на средства, консерватизъм и др. Мисля, че при запазване на сегашните изкупни цени на пчелния мед занапред ни очаква увеличаване на броя на пчелните семейства. Лично аз и повечето от познатите ми пчелари кроим планове за увеличаване на броя на пчелните ни семейства и производството на пчелен мед, като в момента, между двата сезона изработваме пчелни кошери. Към мен, за пръв път от много години други пчелари се обръщат за производството на корпуси, т.е. налице е общ стремеж за увеличаване на пчелните семейства. Макар, че някои читатели, случайно попаднали във форума може би си мислят, че пчеларството е неблагодарна професия, гол ентусиазъм и непрекъснати загуби. Малко са тези, които произвеждат тонове или десетки тонове пчелен мед, а пък и те не пишат във форумите, скъпят си времето и силите. Украйна е голяма страна и на голяма част от територията и условията за пчеларстване не са така добри и медосбора не е така успешен както в моя район. В такива места, с бедна медоносна база пчеларите са се насочили към отглеждане на ранни пролетни отводки и пчелни майки, които се продават на медопроизводителните райони. Смятам, че този вид коопериране и занапред ще се съхрани и задълбочи, например за сметка на производството и продажбата на пчелопакети (пчелни отводки без рамки), неоплодени майки и др. Приятно е, че между моите познати има достатъчно предприемчиви хора, желаещи да се занимават и да изкарват пари от пчеларство. Формулата пари-стока-пари засега с достатъчна надеждност работи в нашия отрасъл. Само срокът от четири месеца до неопределеност за паричния оборот донякъде помрачава нещата. Случват се и неудачи при реализацията, за жалост.