Е, все пак не е топло. Не следя температурите в югоизточна България, но предполагам с разлика от 2-5 градуса са приблизително равни. В западна България температурите стигат 12-15 градуса чак към 13-14 часа и се задържат такива за не повече от 2-3 часа. През останалото време са между -2 и +7, което за пчелите си е студено. В момента (9:18 часа) температурата е -1С. Колкото до облитанията и сравнително високите температури за месеца, само може да ни радва- малко изразходена храна, малко притеснения за зимните месеци
.
Здравейте колеги,какво мислите за разтоянието между рамките през зимния сезон.При мен до сега са били така както и през лятото,но съм чел,че е хубаво през студените месеци да са с няколко милиметра по на широко защото така в едно междурамие се събира по-голямо количество пчели и се поддържа по-лесно температурата.
Здравейте.От подхранването през септември ми е останал малко, 2-3литра,апиинверт.Понеже е топло времето дали мога да им го дам.Иначе в едно от семействата днес гледам,че още отглеждат пило.Малко е,колкото кибритена кутия ,но има.Дано да привършват вече ,кое време е
Здравейте,
Имам около 5000 лева спестявания и съм решил да ги вложа във закупуване на кошери.Кой от двата вариант е по добър според вас
1-Да си купя от някой готови 20-25 кошера.
2-Да купя кошер после пчели и така да си изградя сам кошерите .Ако се сещате за някой друг вариант ?
1. Ако си голям мераклия и си нетърпелив - най-доброто решение е напролет през Април да си купиш около 20 готови семейства със стари кошери по 250 лева.
2. Ако си пресметлив и искаш с малко пари да постигнеш повече, би могъл със същите пари да си купиш например 30 нови кошера и 30 отводки през месец юни.
3. Ако си уверен в себе си, би могъл да заложиш на следния план:
- Купуваш 40 кошера и само 10-12 семейства през април
- В края на май ги разфасоваш на по 3-4 отводки (основното семейство също става отводка)
- Храниш изобилно и в зимата влизаш с 40 кошера, пълни със силни семейства.
- Възможен вариант е да купиш евтини кошери на 1 корпус - това е достатъчно да създадеш и съхраниш през зимата дори 50 семейства, а следващата пролет ще си купиш допълнителни корпуси.
- Забрави за мед през тази първа година и се концентрирай в направата на много пило. Това предполага ежедневно хранене - с малки дози (за да няма задръстване на майката), но редовно (за да нямаш нито един пропуснат ден, в който майката да снесе по-малко яйца).
PS: Все пак не забравяй, че кръчмарските сметки обикновенно се провалят. Вариант 2 изисква познания и опит, а вариант 3 - висш пилотаж. Ако нещо не го направиш както трябва, можеш да объркаш всичко.
Купи си нови кошери и отводки. Вземаш си рамки, основи и така ще усетиш тръпката от начало. Ще развиеш силни, средни и слаби семейства. От едни ще вадиш мед, на други ще се ядосваш . И така ще усетиш тръпката
Аз тази година си купих 2 кошера .1 кошер 75 лева и 5 рамки със пчели 100 лева и ги изградих до 10 рамки .Но не извадих никакъв мед ,сега искам да извадя мед за да си върна част от парите .
Най - добрия вариант е да иззимиш тези 2 кошера за да видиш какво ще се получи. След това си купи на пролет още 5 и то ако може по тънко. Матеев каза 250, но може да си намериш и по - евтино. Започни да ги храниш по усилено и края на юни, началото на юли ги разделяш максимум на две. Пак започваш да храниш и зазимяваш 14 силни семейства. След като направиш тези операции за които говорих мисля, че поне малко ще си навлязъл в занаята. Ако тези 14 кошера ги иззимиш успешно, то вече можеш да си вложиш останалата част от 5000-те хиляди. Ако ги бръмнеш още сега - ГУБИШ ГИ. Пчеларството е като тотото.
В момента има 12 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 12 гост (и))