През активния сезон давам само сироп и никаква суха захар.
Късна есен(към момента) поддържам хранилките с 100-200мл сироп. Колкото да е нацапана хранилката и да мога да следя какво се случва. Някои семейства свалят сиропа, докато други пращят от пчела, но почти не го пипат. Прашец носят и количествата са доста добри, а това означава по-голяма консумация, която идва от запасите, защото няма сериозен приток на нектар в природата при толкова ниска темп. Запасяването трябва да е приключило и вече само да поддържаме. Бурканите(питите) трябва да са затворени и да чакат зимата.
Пилото намалява с всеки изминал ден и реално се освобождава място около него. Пчелата запълва това място с "изкуствената" храна и този сироп/захар може да бъде изразходван в рамките на ЕДИН ДЕН и дори да не им стигне.
Горе-долу съм се ориентирал, че в края на декември, хранилките не трябва да имат сироп. Подсушавам(ако има неизияден) и пълня суха захар. Всичко зависи от температурите и датата няма никакво значение за пчелата.
Обяснявам:
Сиропа не е възможно да седи инвертиран в хранилката при темп по-ниска от тази нужна за разтварянето му. Има два варианта - или сиропа да се захаросва и пада на дъното или в него да има много вода.
За зимата искаме малко вода в сиропа, но това прави задачата много трудна, защото захарта се утаява(буквално) и/или образува кристали по дъното и стените на хранилката.
Пчелите под хранилката нагряват сиропа и водата в него се изпарява, което още повече пренасища разтвора и кристализацията е неизбежна. После започват да смучат течното и сухото става още повече и накрая имаме запушена хранилка и сироп, но до него не могат да стигнат.
Ако сложим повече вода, сиропа ще остане течен с месеци, дори при студ, но ще имаме проблем с влагата в кошера. Тогава консумацията на запасите е по-висока и де факто няма много смисъл от цялото начинание. Питите е възможно да мухлясат, защото влагата е много по-висока, а най-вероятно имаме и много незапечатани.

Какво прави сухата захар добър вариант(според мен):
- Няма излишна влага
- Влагата от изядения мед се изпарява през отворите на хранилката. Задължително трябва да има отвори и количеството вода излязло през тях е значително(говорим за литри). Капаците трябва да позволяват на тази вода да излиза от кошера.
- Няма излишно отваряне на кошери при минусови температури. Баба меца(пчеларя) да си намери друга работа, ако му е скучно. До Март-Април е абсолютно безсмислено да се ровят рамки. Само се следи дали има суха захар в хранилката.
- Ако запасите по питите свършат, сухата захар спасява положението и НИКОГА семейството няма да остави майката да умре.
- Хранилката не я помирисват ако има приток на нектар и прашец от природата. Налага се да я почистя от сухата захар и да налея сироп. Говорим за топло време, цъфтеж и т.н...
- Имаме ранно пролетно подхранване и то без риск да сложим вода в кошера и после да застудее или да закъснеем с подхранването.
- Я...то вече станало пролет и пчелите зимували успешно...

Пчели в клетка, хранени само с въглехидрати:
ЗАХАР(неинвертирана, сукроза, захароза) живеят най-дълго - 56.3 дни.
Хранени с мед - 31.3 дни.
Хранени с HFCS(високо-фруктозен сироп от царевица) - 37,7 дни

(Barker and Lehner, 1978)


Всеки си има глава и да си я блъска където поиска...