Гледам са минали повече от две години от последния пост тук. За този период от време има ли констатирани нови неща или всичко остава както преди?
Гледам са минали повече от две години от последния пост тук. За този период от време има ли констатирани нови неща или всичко остава както преди?
Изчетох форума до тук и не видях един много важен за мен аспект на въпроса.
Аз държа един леген със захар в пчелина и който прегладнее отива и хапва. Там няма борба, така че и за малките семейства има, и за големите. И за осите, особено като захладнее, да не крадат от кошерите, щото там могат и пило да повреждат.
И семействата не се крадат помежду си... дори и при лошо време.
Каква е целта през ноември да се дава суха захар??Ако е за пило трябва и прашец
Вчера беше отговорено на подобен въпрос, виж постинг #987 от линка по-долу:
http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=444&page=99
И аз съм на мнение че сухата захар в момента с нищо не помага,дори може и да вреди.Но ми е интересно хората които слагат суха захар,по това време на годината.Какво очакват да стане след тази суха захар, повече пило, запаси или нещо друго.Знам за хора които слагат захар в хранилката,за зимния период,обирала влагата от гнездото.
Да де, само дето отговора е малко депутатски - дава обширна информация за всичко друго, но не и отговор на конкретния въпрос.
Причината за сухата захар през активния сезон я разбирам (макар и да не съм напълно съгласен, което си е лично мой избор за работа). Каква обаче е логиката зад суха захар през неактивния сезон ??!
Някой въобще пробвал ли е да направи разлика между семейства хранени със суха захар в късна есен и такива които са били оставени на самотек?
Когато аз храня, осъзнавам много добре причината защо го правя (в кошера няма достатъчно запаси или понякога за да имитирам паша). Тук за сляпо следване на технологията ли става въпрос ( прави се без да се знае точно ЗАЩО) или има и трета причина , която аз още не съм открил?
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Има ли някой който е ползвал суха захар в топла хранилка и се е отказал? Нека сподели.
През активния сезон давам само сироп и никаква суха захар.
Късна есен(към момента) поддържам хранилките с 100-200мл сироп. Колкото да е нацапана хранилката и да мога да следя какво се случва. Някои семейства свалят сиропа, докато други пращят от пчела, но почти не го пипат. Прашец носят и количествата са доста добри, а това означава по-голяма консумация, която идва от запасите, защото няма сериозен приток на нектар в природата при толкова ниска темп. Запасяването трябва да е приключило и вече само да поддържаме. Бурканите(питите) трябва да са затворени и да чакат зимата.
Пилото намалява с всеки изминал ден и реално се освобождава място около него. Пчелата запълва това място с "изкуствената" храна и този сироп/захар може да бъде изразходван в рамките на ЕДИН ДЕН и дори да не им стигне.
Горе-долу съм се ориентирал, че в края на декември, хранилките не трябва да имат сироп. Подсушавам(ако има неизияден) и пълня суха захар. Всичко зависи от температурите и датата няма никакво значение за пчелата.
Обяснявам:
Сиропа не е възможно да седи инвертиран в хранилката при темп по-ниска от тази нужна за разтварянето му. Има два варианта - или сиропа да се захаросва и пада на дъното или в него да има много вода.
За зимата искаме малко вода в сиропа, но това прави задачата много трудна, защото захарта се утаява(буквално) и/или образува кристали по дъното и стените на хранилката.
Пчелите под хранилката нагряват сиропа и водата в него се изпарява, което още повече пренасища разтвора и кристализацията е неизбежна. После започват да смучат течното и сухото става още повече и накрая имаме запушена хранилка и сироп, но до него не могат да стигнат.
Ако сложим повече вода, сиропа ще остане течен с месеци, дори при студ, но ще имаме проблем с влагата в кошера. Тогава консумацията на запасите е по-висока и де факто няма много смисъл от цялото начинание. Питите е възможно да мухлясат, защото влагата е много по-висока, а най-вероятно имаме и много незапечатани.
Какво прави сухата захар добър вариант(според мен):
- Няма излишна влага
- Влагата от изядения мед се изпарява през отворите на хранилката. Задължително трябва да има отвори и количеството вода излязло през тях е значително(говорим за литри). Капаците трябва да позволяват на тази вода да излиза от кошера.
- Няма излишно отваряне на кошери при минусови температури. Баба меца(пчеларя) да си намери друга работа, ако му е скучно. До Март-Април е абсолютно безсмислено да се ровят рамки. Само се следи дали има суха захар в хранилката.
- Ако запасите по питите свършат, сухата захар спасява положението и НИКОГА семейството няма да остави майката да умре.
- Хранилката не я помирисват ако има приток на нектар и прашец от природата. Налага се да я почистя от сухата захар и да налея сироп. Говорим за топло време, цъфтеж и т.н...
- Имаме ранно пролетно подхранване и то без риск да сложим вода в кошера и после да застудее или да закъснеем с подхранването.
- Я...то вече станало пролет и пчелите зимували успешно...
Пчели в клетка, хранени само с въглехидрати:
ЗАХАР(неинвертирана, сукроза, захароза) живеят най-дълго - 56.3 дни.
Хранени с мед - 31.3 дни.
Хранени с HFCS(високо-фруктозен сироп от царевица) - 37,7 дни
(Barker and Lehner, 1978)
Всеки си има глава и да си я блъска където поиска...
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))