Дони сигурен съм че 50% от съфорумците не са имали такав кошер дажe и през лятото
камоли през зимата![]()
Дони сигурен съм че 50% от съфорумците не са имали такав кошер дажe и през лятото
камоли през зимата![]()
Почти. Специално този пчелин е само на 3 км от границата с България, но заради едни дървета няма пряка видимост. Иначе съм сигурен че част от пчелите влизат нелегално да смучат нектар от различни треволяци в България.
Както казах, времето беше топло и пчелите изглеждат повече отколкото са всъщност.
При мен семействата имат два популационни пика - на пролет, седмица след започване на първата паша ( обилна храна и удължена продължителност на живот от една страна, и от друга - вече всичко е залято с нектар + много люпещо се пило) и на есен - когато тръгне прашеца, отглеждането на пило се възобнови и пчелите пак започнат да живеят по-дълго.
През лятото......... и моите обикновено са доста невзрачни...... Но това е страничен ефект, който е неизбежен. Все пак по-важното е кошерите да са пълни с мед, отколкото да имат красиви семейства (колкото и да ме радва мен второто)
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Двадесетина дни след последния бегъл преглед вчера успях да попрегледам по-основно семействата си. Изводите са, че имам кошери в две крайности едните(основните семейства) с малко или никакаво запечатано пило и много запаси, и отводки от началото на август с пило на 3-5 рамки, снасящи майки(докога мислят да я карат така?.....) и мед на крайните пити.
Откъм пчели съм доволен. Семействата са достатъчно силни. Притесненията са относно късното пило и евентуалното допълнително размножение на акар.
За първи път наблюдавам принос на някакъв тъмно кафяв нектар складиран около пилото. Нямам представа от какво, някакви предположения?
В Хасковско също времето е пролетно.Вчера третирах с ОК но май избързах.Пчелите още носят прашец-бледо жълт направо бял.Ако се запазят така температурите фацелията ще цъфне.Как мислите,добре ли е активирането на нектар по това време?
Достраша ме да вадя рамки.Не съм погледнал за пило.Само повдигах плодниците и пулверизирах с ОК по рецепта на scutelator .Чуда се прашеца от къде вземат.Врайона има тук таме глухарчета.Интересно ми е ако фацелията цъфне и започнат да събират дали няма да провокират майката да възобнови яйцеснасянето?Поне в това топло време осите нямат шанс да влязат в кошерите.В този момент температурата на сянка е 17градуса а на слънце е 26
С колегите обсъждаме големите температурни разлики денем и нощем...
Който управлява знанието,управлява всичко!
"С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
"Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд
Тези температурни амплитуди са в комбинация със огромна влажност и пълно безветрие.
Подобна е ситуацията и при мен. Направих основен преглед на всички кошери. От 20 семейства само в две не открих пило, в повечето има на 1 или 2 рамки на малка площ.
При късните отводки положението е отвратително. Направих ги Фарар в началото на август с млада майка и доста пчели. В началото на октомври спрях подхранване и бяха на пило в долен корпус и почти пълен със мед горен. Сега заварвам силно семейство, пило всякакво плюс яйца на 5-6 рамки и малко мед по крайните рамки.
Вече свикнах с късното пило (времето по поречието на Марица е много по-различно от това на 20км. на север или юг) ама тези последните ми дойдоха малко в повече.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))