Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 49 от 107 ПърваПърва ... 3947484950515999 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 481 до 490 от общо 1063
    Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    С ОК аз третирам основно началото на август, 3 пъти през 7 дни с цел максимално намаляване на акара и нанасяне на минимални щети върху зимната пчела. И едно третитане по това време когато няма пило с цел да сведа броят му до минимум.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Веднага и моето мнение - основното третиране трябва да се направи до 10 август веднага след ваденето на меда за да не са засегнати зимните пчели и докато има малко налично пило в следствие на пашата.Допълнителното третиране с ОК се прави,когато няма никакво пило за да се даде чист старт през пролетта на семейството . И когато не съм съгласен с нещо аз го показвам това също е вид информация за всички колеги.
    Ами аз тази година заредих лентичките в периода 6-12 Август. Те вероятно са избили акара по пчелите в първите 3-4 дена, после са чакали да се роди акар от пилото още 2-3 седмици (до края на Август) и са го избили и него. Като цяло окончателното избиване на акарите се е случило в края на Август, а първите зимни пчели са се родили в началото на Септември, така че сметката ми се връзва. В началото на Октомври направих тестове за акар посредством упояване на проби от по 50-100 пчели с ДИЕТИЛОВ ЕТЕР и открих по НУЛА АКАРА във всеки един тестван кошер. И сега спя спокойно .....

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Ами аз тази година заредих лентичките в периода 6-12 Август. Те вероятно са избили акара по пчелите в първите 3-4 дена, после са чакали да се роди акар от пилото още 2-3 седмици (до края на Август) и са го избили и него. Като цяло окончателното избиване на акарите се е случило в края на Август, а първите зимни пчели са се родили в началото на Септември, така че сметката ми се връзва. В началото на Октомври направих тестове за акар посредством упояване на проби от по 50-100 пчели с ДИЕТИЛОВ ЕТЕР и открих по НУЛА АКАРА във всеки един тестван кошер. И сега спя спокойно .....
    Какви ленти си сложил?

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.05.2014
    Пчеларски район
    бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Ако третираш толкова късно, ще избиеш акарите и всички бъдещи новородени пчели през зимата ще бъдат добре, но всички сегашни засегнати от акар пчели ще измрат някъде през декември-януари. Това е така, защото в тялото им вече има отворена рана, през която навлизат всякакви инфекции.

Според мене късното есенно третиране за акар е ОГРОМНА ГРЕШКА. То може да бъде ДОПЪЛНИТЕЛНО ТРЕТИРАНЕ, но основното третиране трябва да е в края на Август или най-късно в началото на Септември. Целта е зимните пчели да се родят и да живеят без повреда на хитиновата им обвивка.

За който не вярва, нека да си забие един нож в гърба и да види дали ще доживее до дълбока старост. При това няма никакво значение дали ножа си стои в раната (не се третира) или е изваден (третира се за акар). Самият факт на забиване на ножа вече обрича човека (пчелата) на по-кратък живот.

Та късното есенно третиране може да е добре от гледна точка на това, че вече няма пило, но е зле от гледна точка на това, че голяма част от зимните пчели ВЕЧЕ СА УВРЕДЕНИ и имат АКТИВНА РАНА на гърба си, през която навлизат много и всякакви инфекции. За който не знае, при пчелите РАНИТЕ НЕ ЗАРАСТВАТ. При пчелите НЯМА РЕГЕНЕРИРАНЕ НА ТЪКАНИТЕ. Всяка една физическа повреда на тялото им си остава такава до края на живота им, който за съжаление е много по-кратък от нормалното.
    Темата е оксалова киселина имах предвид третиране с ок ,естествено че на 1 август съм третирал но с друго сега чистя това което е оцеляло от третиранията през лятото и пролета ,късното есенно третиране замества до голяма степен пролетното сега то е с наи голям ефект акара е по пчелите и пада наи добре пролетта пчелите влизат с минимум акар и стартират с една обиколка напред

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от валко Виж публикацията
    .... късното есенно третиране замества до голяма степен пролетното. Сега то е с най-голям ефект - акара е по пчелите и пада най-добре. Пролетта пчелите влизат с минимум акар и стартират с една обиколка напред
    Да, стига щетите от третирането да са по-малки от ползите. Безплатен обяд няма и многократно е било доказвано, че третирането може значително да отслаби и в някои случаи дори да убие пчелните семейства (пък в последно време и хора).
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.05.2014
    Пчеларски район
    бургас
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Да, стига щетите от третирането да са по-малки от ползите. Безплатен обяд няма и многократно е било доказвано, че третирането може значително да отслаби и в някои случаи дори да убие пчелните семейства (пък в последно време и хора).
    В корабоводенето има закон по добре грешна маневра от колкото никаква ,МОЖЕ и да помогне аз вярвам на очите си и виждам какво пада.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от валко Виж публикацията
    В корабоводенето има закон по добре грешна маневра от колкото никаква ,МОЖЕ и да помогне аз вярвам на очите си и виждам какво пада.
    А това което не виждаш, а то е съществено за загуба на цялото семейство, както се опитва да подскаже и scutellator-чето. В един момент вместо да си в полза ще си в загуба - важното, че ще си избил акара.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.05.2014
    Пчеларски район
    бургас
    Скутелаторчето не бее ли ментор на третирането с ок рецептата не и ли популязирана от него ,да не са ви купили от БАИЕР.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    И така да уточним колко от Вас който третират късно с ОК когато няма пило имат проблем с иззимуването на пчелите си.
    Милен Михов

Наблюдател
    Регистриран
    08.02.2015
    Пчеларски район
    с.Бресте, общ. Червен бряг, обл. Плевенска
    Казвате, че е раничко за ОК. И аз видях, че носят доста прашец пчеличките, но края на ноември не се знае какво ще е времето, та затова мислех сега. Явно трябва да поотложа. А в такъв случай сега с Нозевит става ли? Иначе и аз август сложих лентичките, но нещо не съм доволен. Като подхранвах преди 3 седмици с инвертиран сироп видях паднали акари в хранилките, по 1-2, но имаше и затова се реших на ОК.

Страница 49 от 107 ПърваПърва ... 3947484950515999 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •