Здравейте, малко е късно но по добре късно от колкото никога.Третирах моите кошери със варостоп и йод да ги третирам ли със нещо друго за болести ,като Оксаловата киселина или мравчена киселина.
Здравейте, малко е късно но по добре късно от колкото никога.Третирах моите кошери със варостоп и йод да ги третирам ли със нещо друго за болести ,като Оксаловата киселина или мравчена киселина.
Здравей колега. Аз лично не бих се доверил на Варостопа и бих третирал със ОК. Най добре е да се третира с поне два различни препарата. А и с третиране сега с Оксалова може да пропуснеш третирането напролет. Пролетта може да бориш акара само със строителна рамка.
Та отговора ми е ДА третирай с ОК.,че с тези сухи ленти на Варостопа да НЕ береш ядове!
В духа на Матеев, който "изобличи "програмиста продаващ стари буркани, ще ти отговоря аз.
По начина на писане , израз и граматика , колегата отговаря на профила на 17-годишен.Категорично не чете темите във форума.Или поне тая за оксаловата киселина не е чел.Ако попиташ защо? Отговорите са много. То и на мене напоследък не ми е интересно за четене.
Та мисля , че го разбирам, младежа.![]()
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Здравейте,
Имам около 5000 лева спестявания и съм решил да ги вложа във закупуване на кошери.Кой от двата вариант е по добър според вас
1-Да си купя от някой готови 20-25 кошера.
2-Да купя кошер после пчели и така да си изградя сам кошерите .Ако се сещате за някой друг вариант ?
1. Ако си голям мераклия и си нетърпелив - най-доброто решение е напролет през Април да си купиш около 20 готови семейства със стари кошери по 250 лева.
2. Ако си пресметлив и искаш с малко пари да постигнеш повече, би могъл със същите пари да си купиш например 30 нови кошера и 30 отводки през месец юни.
3. Ако си уверен в себе си, би могъл да заложиш на следния план:
- Купуваш 40 кошера и само 10-12 семейства през април
- В края на май ги разфасоваш на по 3-4 отводки (основното семейство също става отводка)
- Храниш изобилно и в зимата влизаш с 40 кошера, пълни със силни семейства.
- Възможен вариант е да купиш евтини кошери на 1 корпус - това е достатъчно да създадеш и съхраниш през зимата дори 50 семейства, а следващата пролет ще си купиш допълнителни корпуси.
- Забрави за мед през тази първа година и се концентрирай в направата на много пило. Това предполага ежедневно хранене - с малки дози (за да няма задръстване на майката), но редовно (за да нямаш нито един пропуснат ден, в който майката да снесе по-малко яйца).
PS: Все пак не забравяй, че кръчмарските сметки обикновенно се провалят. Вариант 2 изисква познания и опит, а вариант 3 - висш пилотаж. Ако нещо не го направиш както трябва, можеш да объркаш всичко.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))