Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 40 от 107 ПърваПърва ... 3038394041425090 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 391 до 400 от общо 1063
    VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от tihmr Виж публикацията
    По нататък изследването е за пръскане на пакети пчели с 2,8%.
    Цялата ми идея беше, че пръскането през есента е по трудоемко от накапването, а разликата в ефективността е 2-3%.
    Също така, при контактите ми с други пчелари се предава от уста на уста една рецепта със сироп 1:1и 30 г ОК.
    Изследванията от тази статия бяха най близко до това, което съм срещал досега.

Достатъчно е да напръскаш по рамките и между тях. Пръскането рамка по рамка си е направо мисия невъзможна. Последно напръсках по рецептата на скутелатор точно преди дъждовете. Едвам открехнах таблите и пръсках хоризонтално с мушната човка на пулверизатора в кошера. Във влажно време ефекта е много бърз, изпадаха до 2,3 дена.

По интересното от изследването за мен беше, че показва да не казвам доказва, че при 3 последователни третирания през 7 дена при наличие на пило акара почти не намаля, в най-добрия случай до 20% намаля. Което означава че добре трябва да се осмисли какво точно искаме да постигнем и кога.

Най-важното нещо за да не стане беля е да сметнеш кои са ти зимните пчели и да не ги третираш повече от един път с ОК.

Другото важно нещо е, че пръскаш ли август, септември само задържаш нивото на акара, накапваш ли декември чистиш на 100%. Причината: липсата на пило.
    Винаги може по-добре.

Забранен
    Регистриран
    12.09.2014
    В духа на темата, попаднах и на една друга статия, как италиански индустриални пчелари споделят, че използват ОК два пъти годишно.
    Веднъж през зимата когато няма пило и веднъж в края на лятото чрез изкуствено предизвикване на липса на пило, като затварят Майката в клетка за 21 дена.
    Август и Септември нектара привършва и семействата са в период на произвеждане на зимни пчели.
    Ако опаразитеността с акари е висока , то и нивото на вируси причиняващи зимна смъртност, също са високи.
    Летящите пчели също намаляват след като няма паша и майката е в клетка, и така зимните запаси се съхраняват.

Ставаше дума за ипаряване на ОК.

Колеги,при мрежесто дъно можели да се накапва без да се затваря дъното.До колко време трябва да изпадат акарите на контролите.Защото днес накапшах и до 5 часа нямаше паднал акар

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.06.2014
    Пчеларски район
    гр Aприлци
    Цитат Първоначално публикувано от georgi rumenov Виж публикацията
    Колеги,при мрежесто дъно можели да се накапва без да се затваря дъното.До колко време трябва да изпадат акарите на контролите.Защото днес накапшах и до 5 часа нямаше паднал акар
    То може , но като ще правиш контрола как да стане !? Слагай една бяла хартия под мрежата и чакай ! Може би на третия -четвъртия ден ще се уплашиш ! Това не важи за Василевса !!!!

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.08.2015
    Пчеларски район
    град Белово - Пазарджик
    <p>
    Преди 4 дни третирах една отводка с ОК.по рецептата на skutellator.Пчелите бяха кротки и ми позволиха да пръскам рамките една по едана . Имаше пило около един квадратен дециметър на една пита от двете страни.Сложих на дъното картон намазан с олио.Днеска извадих картона и преброих 35 акара.Възможно ли е да са толкова малко?Преди това са третирани с варостоп.Другите семейства ще ги третирам края на октомври началото на ноември.
    "Десет грама практика са повече от тонове теория".

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от georgi rumenov Виж публикацията
    Видя ли дали има пило? Аз мисля след 20 дена да съм сигурен че няма.

Преди 10 дена гледах 3-4 семейства имаха само запечатано пило което трябва вече да е излюпено.

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Цитат Първоначално публикувано от tihmr Виж публикацията
    В духа на темата, попаднах и на една друга статия, как италиански индустриални пчелари споделят, че използват ОК два пъти годишно.
    Веднъж през зимата когато няма пило и веднъж в края на лятото чрез изкуствено предизвикване на липса на пило, като затварят Майката в клетка за 21 дена.
    Август и Септември нектара привършва и семействата са в период на произвеждане на зимни пчели.
    Ако опаразитеността с акари е висока , то и нивото на вируси причиняващи зимна смъртност, също са високи.
    Летящите пчели също намаляват след като няма паша и майката е в клетка, и така зимните запаси се съхраняват.

Ставаше дума за ипаряване на ОК.
    Много добре си схванал идеята,когато няма пило ,или го предизвикаме ИЗКУСТВЕНО-ефекта е поразяващ.Вместо 21 дена,качваш майката с 2-3 пити прясно пило над плодника с тв.преграда-фазер примерно,10 дена след това третираме горе и долу,3 дена след това обединяваме с вестник-махаме фазера
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Лалов Виж публикацията
    Много добре си схванал идеята,когато няма пило ,или го предизвикаме ИЗКУСТВЕНО-ефекта е поразяващ.Вместо 21 дена,качваш майката с 2-3 пити прясно пило над плодника с тв.преграда-фазер примерно,10 дена след това третираме горе и долу,3 дена след това обединяваме с вестник-махаме фазера
    Това правил ли си го ?Поясни -кога как.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от Лалов Виж публикацията
    За мен премахването на всичкото пило след слънчогледа и третиране с ОК е по приемливо и си заслужава вниманието.Всичкото пило се слага в малко на брой семейства ,където третирането може да е по сериозно.

Страница 40 от 107 ПърваПърва ... 3038394041425090 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •