Според мен експериментът да се пусне на гол рой семейство няма да е достатъчно ,според мен трябва да се пробва едно и също семейство да се пусне на гол рой поне 2 поредни години но при едно условие , да се промени междуцентровото разстояние между рамките ,защото по принцип при изграждане на 4.9 килийки в стандатен плодник трябва да се събират 11 рамки , а не 10. И това да се направи втората половина на лятото след като е минал роевият период(което предполага строеж основно на работнически килийки с цел наваксване на изгубеното) . Мисля си също така както беше споменал по горе един колега че дори да сложим сковани обтелени рамки на скъсено междуцентрово разстояние пак може роят да тръгне да гради напречно и това ме навежда на мисълта , дали ако се момнтира гладка восъчна лента на горна летва на обтелена рамка дали ще се закачат за нея и ще почнат да градят отвесно, ако има колеги които са пробвали това да споделят. Защото идеята е да проверим съществува ли естествената регресия при пчелите, защото чрез подаване на основи все пак си е изкуствена регресия. Мисля че ако се проведе един такъв експеримент едно и също семейство да се пусне 2 поредни години като гол рой върху обтелени рамки с намалено центрово разстояние , тогава ще разберем дали съществува естествената регресия и пак може би ще има колебания според пчелните семейства(раси). Но си заслужава да се направи такъв експеримент.