Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 21 от 34 ПърваПърва ... 11192021222331 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 201 до 210 от общо 336
    Потребител
    Регистриран
    30.12.2013
    Според мен експериментът да се пусне на гол рой семейство няма да е достатъчно ,според мен трябва да се пробва едно и също семейство да се пусне на гол рой поне 2 поредни години но при едно условие , да се промени междуцентровото разстояние между рамките ,защото по принцип при изграждане на 4.9 килийки в стандатен плодник трябва да се събират 11 рамки , а не 10. И това да се направи втората половина на лятото след като е минал роевият период(което предполага строеж основно на работнически килийки с цел наваксване на изгубеното) . Мисля си също така както беше споменал по горе един колега че дори да сложим сковани обтелени рамки на скъсено междуцентрово разстояние пак може роят да тръгне да гради напречно и това ме навежда на мисълта , дали ако се момнтира гладка восъчна лента на горна летва на обтелена рамка дали ще се закачат за нея и ще почнат да градят отвесно, ако има колеги които са пробвали това да споделят. Защото идеята е да проверим съществува ли естествената регресия при пчелите, защото чрез подаване на основи все пак си е изкуствена регресия. Мисля че ако се проведе един такъв експеримент едно и също семейство да се пусне 2 поредни години като гол рой върху обтелени рамки с намалено центрово разстояние , тогава ще разберем дали съществува естествената регресия и пак може би ще има колебания според пчелните семейства(раси). Но си заслужава да се направи такъв експеримент.

Потребител
    Регистриран
    30.12.2013
    Килийките ги меря линейно 10бр. килийки резултата се дели на 10 и при основите на Горна оряховица изградени, резултата беше 5.4. Според мен в старите пити след дълга употреба килийките намаляват въпреки че не съм ги мерил(и говорим наизуст, но както колегите споменаха изглеждат и видимо по малки).Доказателството за това е че когато се произвеждат зимните пчели(края на лятото) майките не изпускат черните пити а ги осеменяват с охота.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Колега Гавазов , Вие от колко време сте пчелар ?

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от ves Виж публикацията
    Е да де ама точно дебелината на килийката се променя. В началото като е новоизградена питата е възможно най-тънката и с всяко следващо излюпено пило става все по-дебела и по-дебела, и това е за сметка на вътрешния диаметър, който става все по-малък.
    Малко пояснение. Стената на килийката по принцип става не по - дебела, а по - тънка. Става по - дебела от ципите, но става по - тънка от към восък. Защо в старите пити има по - малко восък отколкото в новоизградена?

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Слънчо , аз чакам отговор .

Колкото до восъка -той си е там .

Гавазов , избяга от темата .

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Слънчо , аз чакам отговор .
    На какво чакаш отговор? Нима съм изпуснал нещо? Я дай жокерче.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    На писанията на Гавазов .
    От 1984 , като пишлеме топя восък и му зная характеристиките .
    Тук , някои твърдят пълни глупости .

Автор
    Регистриран
    12.01.2014
    Пчеларски район
    Троянски Балкан
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Това не е сигурно. По принцип за да се изгради една килийка не е нужно пчелата да влиза в нея. Факт е, че на снимката по-горе има и килийки с диаметър 1-2 mm.

Когато няма восъчна основа, размера на основата на килийката се определя именно от пчелите, и зависи именно от генетичната им предразположеност. Няма как да е другояче. След като хиляди пчели градят едновременно, без да има главен конструктор, който да им оразмерява основите, то това означава, че знанието за размера е в главата на всяка една отделна пчела, а това може да се предаде само по генетичен път.

Иначе съм съгласен, че в посока по-големи килийки явно пчелите могат да го правят (все пак градят и търтееви килийки), а гените им се съпротивляват само в посока по-малки килийки. И за да проверим съвременните пчели дали са с променени гени спрямо тези от преди 100-200 години, просто трябва да им дадем да изградят цял един корпус без ВО. Някой правил ли го е този експеримент? По-скоро някой сещал ли се е да премери килийките, ако случайно пчелите изградят строителната рамка с работническо пило?

ПС: Проявявам толкова голям интерес към размера на килийката, защото при търсене на стари произходи (майки) по чукарите, може да се окаже че именно размера на килийките е доказателство, че наистина сме попаднали на дива пчела, незасегната от експериментите на пчеларите през последните 100 години. Такава пчела освен че ще носи истинските оригинални гени, най-вероятно ще има и новоселектирани от природата гени за контролиране на акара (все пак е оцеляла без намесата на човека).
    Аз имам 20-на Роже-Делон. При тях не използвам восъчни основи. Преди не използвах дори и рамки, само горнара летва на рамката - нещо като япончетата на vasilevsa. Но е неудобно така, защото питите ги залепват за стените на корпусите и ваденето е кофти. Но имам още от тези пити и утре ако не забравя ще снимам. За това минах само на рамки без основи. В канала на горната летва залепвам ивичка от основа с ширина около 10 mm и останалото пчелите си го градят както си искат. Имам перфектно изградени пити само с работнически килийки, без нито 1 търтиева килийка, имам и само с търтиеви килийки. Така вече 6-та година моите Рожета не знаят какво е восъчна основа. Утре ще измеря килийките и ще пусна снимки.
    Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Възразявам. Въпросът на обвинението, няма отношение към делото.

Потребител
    Регистриран
    30.12.2013
    Колега от 6 години съм пчелар, и какво от това? Ако имате какво да кажете по темата кажете го да разберем всички. Също не съм избягал никъде просто когато имам възможност тогава посещавам форума.

Страница 21 от 34 ПърваПърва ... 11192021222331 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •