Цитат Първоначално публикувано от Niki1313 Виж публикацията
Ако аз трябваше да правя 60 отводки от 170-180 кошера бих използвал метода на голия рой.
По-долу ще приложа част от кореспонденцията с един колега.

..."Късни отводки образувани веднага след последното вадене на мед

1. Това деление се прави само на силни семейства
2. Желателен период за тази операция е непосредствено след изваждането на слънчогледовия мед.
3. Хубаво е да имаш подготвена оплодена майка.
4. В един хубав слънчев ден ( следи се прогнозата за времето, следващите три, четири дена трябва също да е слънчево, топло и без валежи на дъжд и сняг) се прави разцепването. С помощник се премества кошера (този който ще се дели) на известно разстояние, някъде в пчелина 3,4,5 или 10, 20 метра, няма особено голямо значение.

5. На мястото на преместения кошер се поставя новия кошер. Цвета и вида играят роля, но не чак толкова голяма. Важното да е на същото място.

а) Пчеларя сам трябва да прецени съотношението между млади и стари пчели
б) По това време на годината обикновено летящите пчели са около 2/3
в) Прави си сметката, колко са 2/3 от пчелите и се поставят толкова рамки, които плътно да се покрият с пчели – около 7, 8 ДБ рамки

6. Отива се при преместения кошер, от който искаш ще се дели и се намира майката. Взема се внимателно и се поставя в новия кошер в който вече са поставил 7,8 ДБ рамки.

Относно избора на рамки също има няколко варианта.

а) Слагат се 7,8 рамки с голи основи (не изградени)

б) Слагат се добре изградени пити без мед и търтиеви килийки. Вариант е да поставиш центрофугирани пити.

Две много важни условия:

- Не се смесват в ново сформирания кошер изградени с не изградени пити

- Не се слага никакво пило

Моето предложение е в новосъздадения кошер да се поставят само голи основи, точно колкото трябва и добре обтелени.

7. След като се премести старата майка в новия кошер се слага покривната табла и се пълнят хранилките с инвертиран захарен сироп - Колкото повече, толкова повече. Една хранилка от 0.700 L е недостатъчна. След около 2 седмици се предава една запечатана рамка с пило, но без пчели. След това с този ново сформиран кошер повече работа няма.

8. В стария преместен кошер след седем, осем часа придаваш оплодена майка в клетка..."

Това е пробвано и работи много-добре.

Надявам се да съм ти бил полезен

Поздрави
Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Гол рой в началото на Август означава гол кошер в началото на Март. Повярвай ми - тази игра съм я играл много пъти с много кошери.

Зимните пчели се раждат през август, което означава, че яйцата трябва да са снесени най-късно до 10-15-ти юли. Това е и абсолютната крайна дата за правене на нови отводки или голи роеве. След тази дата оцеляването през зимата е игра на Тото 2.
Отводките които направих на 01.08.2015 на голи основи (само с оплодени майки), в момента покриват 8-10 рамки с пчели (зимни), 14-16 кг мед и на контролите показаха, че нямат акари.

Споделям това за колеги, които желаят да си развъдят семействата в края на лятото, но се притесняват от поредните недоказани пчеларски митове.