Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 14 от 20 ПърваПърва ... 41213141516 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 131 до 140 от общо 191
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Всъщност в темата не се спори за парите, а за СПРАВЕДЛИВОСТА при разпределението на тези пари. Погледнато глобално, в пчеларския сектор ще влязат МНОГО ПАРИ. Много повече, отколкото дава съществуващата пчеларска програма. Нима това е лошо?

Колкото до справедливоста - нима съществуващата програма е справедлива? Та по нея също едни пчелари вземат пари, а други - не. Също и по пикливите директни плащания, които ги има от време на време - нима те са справедливи? Ами че и по тях едни пчелари вземат пари, а други - не.

Като цяло всички знаете, че има ли пари - ще има и несправедливост при тяхното разпределение. И това ще е така не защото самото разпределение е справедливо или не, а защото 30 000 пчеларя имат 30 000 мнения що е това СПРАВЕДЛИВОСТ и има ли тя почва у нас.

Аз гледам на тези пари като ОПТИМИСТ - факт е, че в сектора ще се налеят много допълнителни средства и това като цяло ще доведе до РЪСТ НА СЕКТОРА. Ще доведе и до появата на допълнителна медоносна растителност, от която ще имат полза дори и пчеларите, които не са сключили договори за опрашване. Като цяло влиянието на тези пари ще е БЛАГОТВОРНО за всички нас и за ЦЕЛИЯ ПЧЕЛАРСКИ СЕКТОР. Не разбрах какво лошо има във всичко това.

Има вероятност за злоупотреби, но тя я има винаги и навсякъде където има пари. Това обаче не е чак толкова важно, когато човек мисли глобално за цели икономически сектори. Това е правилния подход, ако човек е министър и мисли за икономиката като цяло.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    И още един път искам да ви напомня, че тези пари са за БИОЛОГИЧНО РАЗНООБРАЗИЕ и за повишаване на ОПРАШИТЕЛНАТА ДЕЙНОСТ, а не за социални помощи на пчелари, които не искат да си мръднат пръста да направят нещо добро за себе си. Наистина мярката ще раздели пчеларите на две групи - получаващи и неполучаващи, но нима това не е така и в момента със съществуващите програми?

Недоволни пчелари и критикари ще има винаги, независимо какви пари се дават и под каква форма се разпределят. Но в общия случай недоволните ще са тези, които (пак повтарям) не са активни и не искат да се размърдат, за да изпълнят критериите на различните видове програми. Иначе програми бол - има ги и в момента по мерките за развитие на селските региони. Там се раздават милиони, и бенефициенти на повечето от тях могат да са и пчелари. Колко от тях обаче си направиха труда поне да ги прочетат, за да видят какво изпускат благодарение на собствената си пасивност.

Тези пари в момента са от бюджета на агроекологията, и като такива си имат своите специфични изисквания, които трябва да се изпълнят, за да стане човек бенефициент. В това няма нищо лошо. Каквито и пари да реши да раздаде държавата или евросъюза, винаги те ще са свързани с условието да се удовлетворят определени изисквания, за да стане човек бенефициент. Специално в конкретния случай парите са много близо до пчеларския сектор и получаването им е възможно сравнително лесно с минимални усилия от страна на пчеларите. Грехота е всичко това да се критикува. По-лесни пари няма откъде да дойдат и никога няма да дойдат. Не хранете излишни илюзии. Винаги ще има някакви изисквания и винаги ще има неудовлетворени, които ги мързи или не които не желаят да изпълнят тези изисквания.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Няма как пари да се раздават на принципа - ИМАШ КОШЕР -> ЕТО ТИ ПАРИ. Това никога не е било, никога няма и да го бъде. Ако някой си мисли, че това някога ще стане, крайно време е да си свали розовите очила. Наистина държавата се явява ПРЕРАЗПРЕДЕЛИТЕЛ НА СРЕДСТВА - от едни взема, на други дава. Но винаги когато се дава, се търси някаква някаква ПОЛЗА ЗА ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО. Ако погледнем нещата от този ъгъл, то тогава даването на пари на пчеларите не е 9-тата, а 1009-тата дупка на кавала. Никога няма да стане и аз не знам защо някой хора хранят илюзии в това направление.

Ако въобще някога пчеларите станат номер 1 в страната (например измрат пчелите и населението започне да гладува), дори и тогава парите за стабилизиране на сектора ПАК ЩЕ СЕ ДАВАТ ПОД УСЛОВИЕ, и пак пасивните пчелари НЯМА ДА ПОЛУЧАТ НИЩО. Това е истината, това е логиката на съвременното общество.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Всъщност в темата не се спори за парите, а за СПРАВЕДЛИВОСТА при разпределението на тези пари. Погледнато глобално, в пчеларския сектор ще влязат МНОГО ПАРИ. Много повече, отколкото дава съществуващата пчеларска програма. Нима това е лошо?
    Това съвсем не е сигурно. Ще влязат в зърнарския сектор а дали ще стигнат до пчеларския ........?

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012

Колкото до справедливоста - нима съществуващата програма е справедлива? Та по нея също едни пчелари вземат пари, а други - не. Също и по пикливите директни плащания, които ги има от време на време - нима те са справедливи? Ами че и по тях едни пчелари вземат пари, а други - не.
    По програмата всички заявили участие за лекарства взимат пари. Така долу горе стои и въпроса с анализите. Деминимис взимат също всички заявили и единственото условие е кошерите да са регистрирани което всъщност си е задължение вменено от закона.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Има вероятност за злоупотреби, но тя я има винаги и навсякъде където има пари.
    Да, вярно , НО трябва възможноста да е сведена до минимум.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Това съвсем не е сигурно. Ще влязат в зърнарския сектор а дали ще стигнат до пчеларския ........?
    Много ми е интересно как ще влязат в зърнарския сектор без участието на пчеларите, като основното условие да вземат парите зърнарите е да имат договори с пчеларите? Идеята, че зърнарите арендатори или собственици на земя ще се юрнат масово да градят пчелини за мен е смехотворна! Някакви други идеи?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Заслужил Автор
    Регистриран
    08.02.2014
    имам 55 кошера те опрашват 275 декара по три медоносни култури е 825декара по 28 лв е 23100 това ли ще бъде сумата която ще се даде и ще делим с арендатора да знам стрували си или не си струва

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от nyanakiev Виж публикацията
    имам 55 кошера те опрашват 275 декара по три медоносни култури е 825декара по 28 лв е 23100 това ли ще бъде сумата която ще се даде и ще делим с арендатора да знам стрували си или не си струва
    Охааа.За 55 кошера -11550лв.Аз имам двойно повече--значи вземам 23100 чисто.Край на търговците ,до тука бяха ,аз мед няма да произвеждам.Ще ми липсвате до петък.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    По програмата всички заявили участие за лекарства взимат пари. Така долу горе стои и въпроса с анализите. Деминимис взимат също всички заявили и единственото условие е кошерите да са регистрирани което всъщност си е задължение вменено от закона.
    Аз не взех деминимис, защото кошерите ми са над 150 броя. Какво - сега да отворя една тема и да орева форума ли? Според мене разпределението на деминимиса си беше НЕСПРАВЕДЛИВО и ДИСКРИМИНИРАЩО и няма никаква логика предвид целта на тези пари.

Същото е сега и с парите за пчелоопрашване. Непрекъснато ви го повтарям - ТЕ СА ЗА ПЧЕЛООПРАШВАНЕ, а не за СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ на калпак от населението. За да има пчелоопрашване, трябва да има и какво да се опрашва. Логиката на парите изисква присъствието и на двете страни - арендатори и пчелари. Няма как да стане по друг начин.

Представи си обратната ситуация - пчеларите получаваха пари и трябваше да сключват договор с арендаторите. Тогава пак ли щяхте да пропишите форума със сентенции от типа "ама никой не иска да сключи договор с мене" - следователно пак аз съм прекарания? В случая така както е направено инициативата да е от страна на арендаторите е по-добре, защото именно те са по-сериозната и по-активната страна от двете.

Страница 14 от 20 ПърваПърва ... 41213141516 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •