Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Отворих темата, защото всичко това много ме впечатли. Една единствена майка в целия пчелин да носи гените на агресията, то това е достатъчно да направи агресивни едва ли не всички кошери. Нейните търтеи (на тази майка) ще са малък процент от всичките търтеи, но достатъчно е всяка една бъдеща майка да бъде оплодена от един единствен търтей от всичките 10, и това ще доведе до появата в нейното семейство на малък брой агресивни пчели. Те обаче са достатъчни, за да предизвикват със своите феромони агресивното поведение на целия кошер, излъчвайки за щяло и нещяло феромоните на опасноста (агресията).

Ако това е така, то тогава при появата на агресивно семейство в пчелина пчеларя трябва МОМЕНТАЛНО ДА УБИВА МАЙКАТА !!! Ако не го направи, то тогава той прави лоша услуга не само на себе си, а и на всички останали негови колеги в 5-километровата зона около пчелина му.

Явно гена на агресивноста е много опасен, и с него трябва да се борим, все едно че е БОЛЕСТ. И понеже няма лекарство, единственото възможно действие е НЕЗАБАВНО УБИВАНЕ НА МАЙКАТА.

Ще ми е любопитно да се изкаже и Скутелатора по въпроса. Аз черпя моята информация от книгата на Стийв Тейбър - "Отглеждане на суперпчели".
А получава ли се така? Често съобщават колеги за агресивни кошери. Аз също имам по агресивни кошери, но не съм забелязал да се активират другите. А съм от наблюдателните.