..отначало с температура се мореше акара сетне с тесни килийки общо взето локумки. За мен истинската причина да оцеляват без третиране е че все още има места и природни фактори които му пречат да се разпространи.
А аз продължавам да си мисля, че това може би е някаква форма на хигиенно поведение, която все още не е изследвана достатъчно добре. Тази форма обаче е генетично заложена, и които семейства я имат - те и оцеляват. Така е и в Америка с американския гнилец. Там има селектирани пчели, които посредством хигиенно поведение се справят с американския гнилец и с другите болести по пилото без никаква нужда от лекарства. Дори са открити и описани точно тези гени, които са отговорни за това. Става въпрос за гените, които отговарят за това след колко време пчелите разпечатват и почистват килийките с умряло пило. Ако те го правят за по-малко от 24 часа, то тогава болеста просто не може да се разпространи. Оказва се че има семейства, които го правят дори и за 12 часа, а има такива, на които им трябват 3 или дори 5 дена. Ако по този параметър започне да се прави селекция и ето ти пчели, които не се разболяват от американски гнилец.
Мисля си, че и с акара може да е нещо подобно. Вероятно има някакъв фактор от поведението на пчелите, който фактор способства за намаляване на популацията на акара, и този фактор може да се селекционира изкуствено от хората или естествено от природата (явно тя вече го е направила).
Поведенческите механизми като основен източник на устойчивост никога не са най-добрия вариант.
Например селекцията за хигиенично поведение дава своето отражение в намаляване на производителността.
Постигането на устойчиви на вароатоза пчели посредством VSH е задънена улица (или мираж - виждаш го, но все не може да го достигнеш). Пчелите със силно VSH поведение дори не могат сами да се самоподдържат, постоянно трябва да им се добавя люпещо се пило от други семейства.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Колега моля пиши по-често.Аз нямам още 100 години да се образовам.Те моите пчели с ниска производителност.Ами ДА !.Доцента точно на хигиеничното поведение залагаше първите години ,когато обикаляше и пропагандираше Родопиката.Припомних си лекцията му с карфицата.
Това е предположение и не е доказано от никого. По-скоро изказваш някаква вероятност за проблеми, но те се появяват винаги, когато даден селекционер се заиграе с един единствен признак на селекция и пренебрегне всички останали. Например манията за откриване на нова раса в Родопите .....Истината е, че при достатъчно голямо стадо (брой кошери под контрол) и при достатъчно на брой селектирани поколения, рано или късно селекционера ще попадне на ИДЕАЛНАТА МАЙКА, в която всички възможни гени са от хубави по-хубави и дават качества, които са на максимум по всеки един от селекционните признаци. Няма да се случи само с признаците, помежду които има някаква отрицателна корелация (един и същи ген отговаря за два признака, които си противоречат един на друг), но мисля че производителноста и хигиенното поведение не са такива.
Ха-ха ..... Ако селекцията се извършваше по всичките 1 милиард кошера на планетата (или колкото там е истинската бройка), може би такава майка можеше да бъде открита в рамките само на няколко години. Може би дори такива майки от време на време са се появявали при някой пчелар, но той не ги е оценявал достатъчно и не си е направил труда да предприеме действия за запазване на генетичния им потенциал.
Не е предположение. Ако до сега не си забелязал аз не съм чак толкова умен че всичко да ми идва свише. Проблема е че съм чел толкова много неща и от толкова дълго време че не мога да помня кое от къде беше. Убеден съм обаче, че с твоите темпове на самоубочаване също ге го срещнеш някъде.
Замислял ли си се защо хигиеничното поведение, след като е толкова полезно за пчелите, е ТОЛКОВА рядко срещано в Природата? Защото ИДВА С ЦЕНА! Селекцията за едно качество е всъщност селекция ПРОТИВ някое друго. Или казано с други думи, често дадено качество се оказва пряка последица от някой дефект.
Иначе наистина има високопродуктивни семейства със високо хигиенично поведение. Това е възможно понеже не е нужно всички пчели в семейството да са хигиенични за да се проявява висока хигиеничност.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
До toko652003.
Може би има места, където акара не може да се развива. Там където има билки, и миризмите им, не позволяват развитието му.
Но не са локуми големите килийки и температурата в стандартните кошери.
Температурата на пилото, дървените рамки, големината на сечението на корпуса и големината на пчелните килийки са предположения, за развитието на акара, които тук, в този форум никой не можа да опровергае. Имаше само отговори от рода „пълни глупости“.
Няма смислена дискусия, показват се снимки на роеве захванати на дървета.
Но никой не дискутира, че на тези снимки, пчелното гнездо отвсякъде е оградено от пити /от восък/, и че питите не са успоредни /както в стандартните кошери/, при големите гнезда.
Никой не забеляза, че в тези големи гнезда, питите се преливат една в друга, питите понякога са перпендикулярни една към друга, питите се слепват една за друга отгоре.
И никой не забеляза, че на част от снимките има разрушено гнездо от човек – една или две от питите са премахнати, вижда се пилото, и пилото се намира на разстояние 10-15 см от най-външната пита.
Хайде гледайте снимките на големите гнезда. Не на малките.
Я да задам на спецовете един въпрос: "Тези моите защо се роят по това време?" Какво казва японската теория по въпроса?
Моля непросветените в японското изкуство да не се обаждат
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))